Sterowanie przekaźnikiem z poziomu Mach3

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
maryushr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Kęty

Sterowanie przekaźnikiem z poziomu Mach3

#1

Post napisał: maryushr » 05 maja 2015, 17:49

Witam,

bardzo proszę o pomoc, podłączyłem układ z przekaźnikiem pod pin 17 portu LPT i chcę nim sterować aby automatycznie włączać i wyłączać wrzeciono. Doczytałem, że służą do tego komendy M3 oraz M5 i potrzebne jest makro. Szukam kogoś kto wie o co chodzi i pomoże mi zrealizować to sterowanie z poziomu programu Mach3.



Tagi:

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1390
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#2

Post napisał: k-m-r1 » 05 maja 2015, 23:12

Zakładka spindle setup
po lewo masz
M3 M4 do M3 podajesz out # 1

teraz zakładka uot signals

szukasz na liście out #1 bo do neigo masz przypisane M3
ptaszkujesz na zielono w pierwszej kolumnie
potem podajesz pin 17 port 1

zapiszujesz i restart programu

M3 załaczy out 1

out 1 to pin 17 port 1

M5 wyłączy i nic wiece nie trzeba
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
maryushr
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Kęty

#3

Post napisał: maryushr » 06 maja 2015, 19:32

Bardzo dziękuję za fachową pomoc. Kilka kliknięć i działa!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”