Sterowanie plazmy cnc

Czy czegoś nie brakuje?

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
danzell24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2020, 10:51

Sterowanie plazmy cnc

#1

Post napisał: danzell24 » 06 kwie 2021, 23:56

Witam was serdecznie. Jest to moja pierwsza przygoda z plazmą cnc. Właśnie skończyłem składać sterowanie i pytanie do was czy wszystko jest ok czy czegoś nie brakuje :roll: na sucho podpinając pod lapka wszystko działa os x y z. Nie wiem jak rozwiązać temat włącznika głównego jaki zastosować ile ma mieć A czy do tego wszystkiego powinno być też jakieś zabezpieczenie? Jeśli tak to jakie. Silniki jakie mam to 2x 4Nm 1x na oś Z 1.89Nm. Transformator TR300 moduł zasilacza MZ-02 oraz soft start. Proszę o opinię na temat podłączeń oraz o rady osób które bardziej się na tym znają niż ja co ewentualnie dołożyć poprawić. Pozdrawiam
Załączniki
IMG_20210406_233619.jpg
1
IMG_20210406_233600.jpg
2




gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 762
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sterowanie plazmy cnc

#2

Post napisał: gozdd » 07 kwie 2021, 07:11

Niskonapięciowe przewody oznaczone (kolory) tak jak 230VAC to trochę kiepski pomysł. Ale pomijając ten szczegól, to całkiem estetycznie Ci to wyszło.
Trafo 300VA + widzę tam jakiś zasilacz impulsowy. Zabezpieczenie B6 powinno spokojnie wystarczyć. Wyłącznik krzywkowy najmniejszy jaki znajdziesz - taki na 10A będzie z dużym zapasem.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3487
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Sterowanie plazmy cnc

#3

Post napisał: Zienek » 07 kwie 2021, 08:44

Jak kto na kolorach się zna w elektryce to zczai, że to już za trafo.

Ja jestem pod wrażeniem, że to udało się upchać do przestrzeni wielkości małej skrzynki na owoce logicznie i estetycznie.

Jeśli będziesz chciał mieć dodatkowy ficzery, to miejsce na listwę DIN na jakieś przekaźniki, łączówkę na wentylator, przekaźnik do zasilania komputera z monitorem/laptopa.

Jeśli plan MVP, to wygląda na to, że to już zadziała.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 497
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Sterowanie plazmy cnc

#4

Post napisał: dudziak4 » 09 kwie 2021, 16:53

Zadziałać może i zadziała ale dzielnik napięcia nie powinien być w skrzynce tylko w źródle plazmy żeby zakłócenia były jak najmniejsze. No i skrzynka sterownicza wymiata :mrgreen: przy plazmie skrzynka plastikowa i na dodatek otwarta to słaby pomysł.


Autor tematu
danzell24
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 maja 2020, 10:51

Re: Sterowanie plazmy cnc

#5

Post napisał: danzell24 » 10 kwie 2021, 01:11

Dudziak4 przecież nie zostawię tego tak otwartego i na plastikowej skrzynce 😂 wszystko już umieszczone w metalowej skrzynce plus wyłącznik i bezpiecznik dzięki pomocy gozdd w doborze parametrów 😉 na chwilę obecną wygląda to tak.
Załączniki
IMG_20210410_011006.jpg
IMG_20210410_011021.jpg

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”