Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Daniel15
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 13 lis 2017, 21:43

Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#1

Post napisał: Daniel15 » 27 lis 2017, 22:05

Witam
Będą robił frezarkę cnc i potrzebuje elektrowrzeciona i teraz pytanie jak stetowac jego obrotami wiem ze do tego jest falownik ale nie wyglada to ładnie jak taka kupa plastku jest koło frezarki nie na jakichś zasilaczy dzięki których można regulować ilość obrotów wrzeciona oczywiście sygnał do zasilacza będzie szedł z płyty głównej (pwm)
Czyli ogólnie chodzi mi oto czy jest taki falownik bez żadnych przycisków pokretelek tylko taki ze jest wejście sygnału sterującego wejście zasilania i wyjście zasilania




Robert_K
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 215
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#2

Post napisał: Robert_K » 27 lis 2017, 22:11

Myślę że łatwiej byłoby zrozumieć Twoje posty gdybyś zaczął używać zasad gramatyki oraz znaków interpunkcyjnych. Ciężko zrozumieć o co Ci chodzi z uwagi na bardzo chaotyczny charakter wypowiedzi.


fulcrum29
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#3

Post napisał: fulcrum29 » 28 lis 2017, 20:30

Fakt...Trudno komus pomoc jak sam nie potrafi sie wyartykułowac i sprecyzowac o co chodzi....
Ja sam mam pop....na klawiature i aby znalezc polskie znaki za długo by zeszlo w odpowiedzią ale mimo wszystko staram sie..ale czytajac post załozyciela...nie bardzo wiem o co mu chodzi.


Slavco
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 87
Rejestracja: 28 lis 2012, 18:29
Lokalizacja: Bytom

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#4

Post napisał: Slavco » 28 lis 2017, 21:03

Czyli w sumie przeszkadza Ci wygląd zewnętrzny falownika?
Prawdziwie inżynierskie podejście!
Polecam zrobić sobie ładną obudowę z stali nierdzewnej, otworki na kabelki i wentylator.
Nie dziękuj ^^


fulcrum29
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2
Posty: 67
Rejestracja: 12 lis 2017, 14:08
Lokalizacja: Swietokrzyskie

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#5

Post napisał: fulcrum29 » 30 lis 2017, 20:34

Ale jak nie bedzie toto działac...to ile rozbierania...tej ladnej obudowy,...demontazu wentylatorkow...itd..
Nie lepiej poskladac to jakos do kupy ,sprawdzic czy działa,a kosmetyke zostawicv na koniec?,,,np migajace ledy,brzeczyki wiatraczki itd..Ja bym tak zrobił...ale oczywiscie sa gusta i gusciki..:)

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1790
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#6

Post napisał: Yarec » 11 wrz 2018, 01:15

Daniel15 pisze:nie wyglada to ładnie jak taka kupa plastku jest koło frezarki
czy trwa konkurs na: "najżałośniejszy wpis" ? :)
jak chcesz mięć piękną a nie działającą to odkup coś z Luwru
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Arkadiusz2000
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 11 maja 2017, 18:01
Lokalizacja: Mrągowo

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#7

Post napisał: Arkadiusz2000 » 14 wrz 2018, 17:17

Ja budując swoją frezarkę założyłem, że nie wybieram się z nią na światową wystawę amatorskich frezarek CNC.
Nie musi wyglądać. Ma działać.
Falownik umieściłem nad monitorem, jak widać na zdjęciu.
Regulacji obrotów jeszcze nie skonfigurowałem z PWM , łatwiej mi sięgnąć do gałki niż ciskać na klawiaturze. Podłączyłem jedynie start, stop z programu. Kody M3 i M5.
Obrazek

Awatar użytkownika

Yarec
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1790
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sterowanie obrotów elektrowrzeciona

#8

Post napisał: Yarec » 14 wrz 2018, 17:38

Arkadiusz2000 pisze:Nie musi wyglądać. Ma działać.

zwłaszcza w "zaciszu domowym"
a można falownik dać pod stół i mamy razem "klawiszologię" i E-STOP "pod ręką"
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”