sterowanie obrabiarki 5 osiowej

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych
Awatar użytkownika

Autor tematu
zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 105
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#1

Post napisał: zzzZZZ » 28 sie 2018, 23:39

hejo,
zastanawiam się nad budową (nie buduję) obrabiarki 5 osiowej działającej mniej więcej tak:

Obrazek

czy ciężko jest zrobić sterowanie do takiej maszyny przy użyciu LinucCNC ewentualnie Macha?
dużo programów CAM wspiera obróbkę 5 osiową? znajdzie się gotowy postprocesor czy raczej trzeba pisać samemu?

tak sobie po prostu rozmyślam nas całą kinematyką tego układu, nad wszystkimi funkcjami opisującymi położenie przedmiotu, narzędzia i dochodzę do wniosku, że czteropak to za mało na rozwiązanie tego problemu :D


wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1601
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#2

Post napisał: Steryd » 29 sie 2018, 00:16

Taki układ jak narysowales jest trochę bez sensu. Zamiast jednego z obrotów przydalby się pionowy ruch narzędzia. Co do reszty, to zalezy czego wymagasz. Sterowanie po prostu pozycjami, bez śledzenia końcówki narzędzia ani powiązania plaszczyzn to możesz zrobić byle czym. Ostatecznie to tylko kwestia poruszenia 5cioma napędami niezależnie. Co do postprocesora, to tez nie problem, poki nie wymagasz np. Kontroli kolizji I innych bardziej wymagających rzeczy, do ktorych potrzebne są dane konlretnej maszyny.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#3

Post napisał: Yarec » 29 sie 2018, 02:22

Uklad osi
Obrazek
sterowanie programowe
Obrazek
sterownik zespolony
Obrazek
ot i cała filozofia
Albo się myśli albo zajmuje "cztero-pakiem" - razem jedno i drugie do dupy...
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Autor tematu
zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 105
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#4

Post napisał: zzzZZZ » 29 sie 2018, 08:52

@Steryd masz rację w przypadku frezarki trochę bez sensu te osie. Ale powiedzmy, że zamiast wrzeciona montuje laser :P
@Yarec luźnym rozważaniom sprzyja luźna atmosfera, a czteropak dobrze rozluźnia :D

Dzięki za odpowiedzi, czytam dalej, szukam dalej.
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1601
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#5

Post napisał: Steryd » 29 sie 2018, 09:20

Nawet w przypadku lasera, może byś chciał wycinać w różnych srednicach rury...
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 105
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#6

Post napisał: zzzZZZ » 29 sie 2018, 10:06

Znów racja :D no to zostajemy przy frezarce i dodajemy kolejna oś.

Dodane 19 minuty 29 sekundy:
chociaż w sumie to oś obrotowa narzędzia (niebieska) jest powielona przez oś obrotową materiału. Więc zamiast dokładać oś trzeba ją po prostu przenieść
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#7

Post napisał: Yarec » 29 sie 2018, 12:51

zzzZZZ pisze:Dodane 19 minuty 29 sekundy:
- (cztero-pak nie działa)
widziałeś układ osi ? to korzystaj.
Obrazek

oś "C" np. stół obrotowy stosuje się gdy - frezujemy kanał po obwodzie stożka ściętego - taka obróbka (jednym ciągiem) po obwodzie gwarantuje jakość a nie "kanał w schodki" (a nie z osi X,Y,Z,B)
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Autor tematu
zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 105
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: Piwnica
Kontakt:

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#8

Post napisał: zzzZZZ » 29 sie 2018, 14:33

no to wychodzi to co u mnie po wywaleniu ciemnoniebieskiej i dodaniu Z narzędzia. Właśnie o to mi chodzi by nie było "kanału w schodki"
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2049
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: sterowanie obrabiarki 5 osiowej

#9

Post napisał: Yarec » 29 sie 2018, 15:54

poddaje się - powodzenia.
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”