Steps per dla listwy zebatej

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1680
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Steps per dla listwy zebatej

#1

Post napisał: blasterpl » 14 sty 2020, 20:12

Steps per dla listwy zębatej , jak obliczyć te wartość. Dla śrub jest to dobrze opisane ale dla listew nic nie znalazłem. Przyjmijmy , ze listwa zębata ma moduł 1.5 , kolo zębate na wale silnika ma 20z ( ø podziałowe 30mm) , silnik typowy 200 kroków/obr.a sterownik ustawiony na 1600 imp/obr.
Ja kombinuje tak: 1 pełny obrót silnika to przesuw o 30mm (ø podziałowe kola 20z 30mm) , na 1 obr silnika przypada 1600 imp wiec 1600/30=53.333 ale przy takim ustawieniu jest zupełnie źle.
Metoda prób ustawiłem tak jak na foto ale jest nie dokładnie. Przy zadanych 100mm os faktycznie przejeżdża nieco mniej ≈97mm.
Obrazek

Dodane 40 minuty 10 sekundy:
No tak sprawa się wyjaśniła (przy pomocy kolegi Adama), w obliczeniach zamiast obwodu kola wpisałem średnice :evil:




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1225
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Steps per dla listwy zebatej

#2

Post napisał: zibi » 15 sty 2020, 08:18

Ile impulsów silnika na 1mm ruchu? Takiej informacji oczekuje program.
Podaj nam wszystkie parametry czyli podział kroku, przełożenie przekładni jeśli sest, moduł koła i ilość zębów to coś obliczymy.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


TOP67
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 448
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Steps per dla listwy zebatej

#3

Post napisał: TOP67 » 15 sty 2020, 09:05

blasterpl pisze:
14 sty 2020, 20:12
No tak sprawa się wyjaśniła (przy pomocy kolegi Adama), w obliczeniach zamiast obwodu kola wpisałem średnice :evil:
Przy listwie zębatej obwód czy też średnica koła nie powinny mieć znaczenia. Liczy się tylko ilość zębów na kole i moduł listwy.

Tu masz 20 zębów * 1,5 mm = 30 mm na obrót. Wychodzi tyle ile wyliczyłeś 53,33 ale w milimetrach. Nie masz przypadkiem ustawionych cali?
Niestety jest to wartość niepodzielna przy silniku o 200 krokach. Czy da się wpisać wartości z przecinkiem?
Jeśli nie, to musisz zmienić koło. Ew. podnosić mikrokrok, żeby zminimalizować błąd.

A tak przy okazji, to zmierzyłeś na dłuższym odcinku czy listwa trzyma wymiar?


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1680
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Steps per dla listwy zebatej

#4

Post napisał: blasterpl » 15 sty 2020, 19:46

Jak pisałem: moduł 1.5 , kolo zębate na wale silnika ma 20z , ⌀ podziałowa 30mm a obwód 94.2mm. Podział kroków 8.
Wiec 1600/94.2=16.98513800424628 to jest poprawna wartość Steps per i da się wpisać wartość po przecinku. Po jej wpisaniu os jedzie prawidłowo tj. po zadaniu w MDI np Y20 to os Y przejeżdża 20mm. Ale jest następny problem os pokonuje zadana odległość ale DRO na ekranie pokazuje nieco mniej np os pojechała 20mm a DRO pokazuje 19.9988 . Czy da się to jakoś poprawić?
Hm , tak się zastanawiam a może os faktycznie jedzie tyle co pokazuje licznik tylko ja tego nie mam czym zmierzyć :?:


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 5456
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Steps per dla listwy zebatej

#5

Post napisał: IMPULS3 » 15 sty 2020, 20:19

blasterpl pisze:Jak pisałem: moduł 1.5 , kolo zębate na wale silnika ma 20z , ⌀ podziałowa 30mm a obwód 94.2mm.

Napiszę skrótowo bo troszkę jest to uproszczone liczenie i chyba z tego liczenia wychodzi bałagan.
Dla koła takie obliczenia są w miarę ok, ale dla listwy to jest bład.
Rozstaw zębów w listwie zębatej oblicza się z użyciem liczby PI a ona jest nieskończona więc zawsze będziesz miał jakiś błąd w obliczeniach. Czyli:
Moduł razy PI = rostaw zębów, więc 1.5* 3.14159265359= 4.71238898038 * 20 zębów = 94.2477796077 i ten wynik jest też w przybliżeniu bo w tym działaniu liczba pi jest w zaokrągleniu.
Oczywiście zakładam że masz prawidłowo wykonane listwy zębate... Natomiast średnica koła nie jest aż taka istotna dla prawidłowej długości przesunięcia.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1680
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Steps per dla listwy zebatej

#6

Post napisał: blasterpl » 15 sty 2020, 20:57

No tak ja przyjąłem 94.2 wiec pewnie tu problem . Różnica jest już na 2 miejscu po przecinku , jutro po testuje.


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 5456
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Steps per dla listwy zebatej

#7

Post napisał: IMPULS3 » 15 sty 2020, 21:01

Różnica niestety będzie się pogłębiać wraz z długością przejazdu.

Awatar użytkownika

hansu2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 103
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Steps per dla listwy zebatej

#8

Post napisał: hansu2 » 16 sty 2020, 01:53

Witam. A może warto skorzystać z opcji kalibracji osi w machu. W zakładce "ustawienia ( settings)" w lewym dolnym rogu , nad "resetem" jest opcja kalibracji osi. Po kliknięciu okna "Step per Unit" wybieramy oś np. x . W następnym okienku wpisujemy jaka odległość została zadana w mm i w kolejnym okienku wpisujemy odległość rzeczywistą (zmierzoną np. czujnikiem zegarowym o zakresie 50mm) . Po zatwierdzeniu Mach automatycznie wpisze wynik w oknie "step per"z dokładnością nawet kilku miejsc po przecinku.
Pozdrawiam.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1680
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Re: Steps per dla listwy zebatej

#9

Post napisał: blasterpl » 16 sty 2020, 21:39

hansu2 pisze: A może warto skorzystać z opcji kalibracji osi w machu.
Tak korzystałem . Udało się poustawiać . Ciekawostka jest , ze na osiach X i Y mam dokładnie takie same listwy , kola i silniki ale Steps Per jest różny :shock: , jeździ poprawnie wiec tak zostawiam.
Obrazek
Obrazek


IMPULS3
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6
Posty: 5456
Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
Lokalizacja: LUBELSKIE

Re: Steps per dla listwy zebatej

#10

Post napisał: IMPULS3 » 17 sty 2020, 10:50

blasterpl pisze:Ciekawostka jest , ze na osiach X i Y mam dokładnie takie same listwy

A składałeś listwy zębami do siebie i patrzyłeś czy pasują?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”