Poszło w świat...
https://github.com/tuxcnc/SpindleETH
https://forum.linuxcnc.org/27-driver-bo ... spindleeth
SpindleETH czyli wrzeciono przez Ethernet
-
tuxcnc
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
Re: SpindleETH czyli wrzeciono przez Ethernet
Tani chiński enkoder magnetyczny E6B2CWZ6C, 2500 P/R (10000 kwadraturowo), prędkość wrzeciona ~ 1400 obr./min po lewej i ~ 60 obr./min po prawej. Halscope pokazuje prędkość w obrotach na sekundę. 

-
forestgril
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
O fajnie, na GitHubie jest, ściągnę se 
Dodane 1 minuta 25 sekundy:
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
W ogóle muszę tu wrócić bo też mam „tani chiński enkoder” i też 2500 albo 2000 i to mało jest. Dopytam Kolegę, jak tego użyć, jak będzie uprzejmy pomóc
Dodane 1 minuta 25 sekundy:
Czy to jest przebieg czasowy? Ile czasu trwa przejście między prędkościami?
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
W ogóle muszę tu wrócić bo też mam „tani chiński enkoder” i też 2500 albo 2000 i to mało jest. Dopytam Kolegę, jak tego użyć, jak będzie uprzejmy pomóc
-
tuxcnc
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 12
Ile trwa przejście, to nie mam pojęcia, bo to nie ma związku z działaniem enkodera i Spindle ETH, więc nie wnikałem.forestgril pisze: ↑30 lip 2025, 23:37Czy to jest przebieg czasowy? Ile czasu trwa przejście między prędkościami?
W ogóle muszę tu wrócić bo też mam „tani chiński enkoder” i też 2500 albo 2000 i to mało jest. Dopytam Kolegę, jak tego użyć, jak będzie uprzejmy pomóc![]()
Tak licząc podziałkę, to około 0,1 sekundy.
Wynika to z tego, że wrzeciono jest napędzane serwem AC 750 W i potrafi startować i zatrzymywać się z takimi przyspieszeniami.
Zwykły silnik z falownikiem takiego numeru nie zrobi (zaraz zlecą się tu "specjaliści" i zaczną przekonywać, że nieprawda, bo Lenze za 10 tys. PLN potrafi....)
Natomiast co do enkodera, to ograniczeniem jest pasmo.
Jeśli chodzi o ten model, którego użyłem, to Chińczyk obiecuje co najmniej 100 kHz (to jest parametr na jeden kanał, a nie kwadraturowo), co znaczy że 2500 P/R powinien pracować do jakichś 3000 obr/min.
Ale są enkodery o paśmie kilku kiloherców i z takim wiele nie zdziałasz.
-
tristar0
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
bo to jest standart w przemyśle a ty nadal podniecasz się amatorszczyną na tanich "chinolkach " bo są tanie.tuxcnc pisze:zaczną przekonywać, że nieprawda, bo Lenze za 10 tys. PLN potrafi....)
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki