Witam,
Noszę się z zamiarem zrobienia sobie grzejnika do łazienki i przedpokoju.
Mam pytanie czy to spawać migomatem czy zastosować lutowanie twarde a może tigiem?
Jak lutowanie to jaki lut do tego i ile taki może kosztować czy będzie to tańsze niż spawanie?
Materiał to będzie stal czarna s235.
Czy do lutowania materiał musi być idealnie dopasowany?
Oczywiście cała procedure szczelości i sprawdzenie to już sobie przeprowadzę sam. Zależy mi na poradzie od osób doświadczonych jak to ugryżć.
Spawanie, lutowanie grzejnika do domu.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Spawanie, lutowanie grzejnika do domu.
Przy lutowaniu tak. Przed lutowaniem poświeć latarką za elementami łączonymi. Jeśli widać światło to są źle dopasowane do lutowania.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Proponuję spawanie miast lutowania.
Jeśli czynnikiem grzewczym jest woda i pochodne: lut twardy tworzy ogniwo korozyjne i trwałość grzejnika zmniejsza się kilkukrotnie.
Co do szczeliny w lutowaniu nie do końca się zgadzam, ale lutowanie odradzam, miękkie też.
pozdro
Jeśli czynnikiem grzewczym jest woda i pochodne: lut twardy tworzy ogniwo korozyjne i trwałość grzejnika zmniejsza się kilkukrotnie.
Co do szczeliny w lutowaniu nie do końca się zgadzam, ale lutowanie odradzam, miękkie też.
pozdro
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Te grzejniki to są do zrobienia od początku, czy tylko do podłączenia? No i grubość materiału ma znaczenie, zakładam przynajmniej ściankę 2mm.
Tak czy inaczej. Jak stal to ja bym wybrał spawanie mig zwykłym drutem do stali (np sg2) i gazem osłonowym 80/20. Polecam potestowac sobie ustawienia na skrawkach tego samego materiału zawczasu.
Są dostepne w sprzedaży stalowe czarne złączki hydrauliczne do wspawania i super się je stosuje.
Lutowanie miękkie to bym od razu sobie darował. Jeśli chodzi o lutowanie twarde to najlepiej zostawić je dla konstrukcji miedzianych.
Miałem okazję użyć obydwie opcje(spawanie i lutowanie twarde palnikiem), bo robiłem sobie piaskarkę spawając rury stalowe i te złączki. Do tego całą instalację pneumatyczną mam z miedzi, lutowaną na twardo.
Spawanie było o wiele prostrze i przyjemniejsze i to mimo, ze do lutowania twardego miałem palnik oxy-acetylenowy(o wiele lepsze narzędzie do lutowania twardego niż sam np. propan).
Tak czy inaczej. Jak stal to ja bym wybrał spawanie mig zwykłym drutem do stali (np sg2) i gazem osłonowym 80/20. Polecam potestowac sobie ustawienia na skrawkach tego samego materiału zawczasu.
Są dostepne w sprzedaży stalowe czarne złączki hydrauliczne do wspawania i super się je stosuje.
Lutowanie miękkie to bym od razu sobie darował. Jeśli chodzi o lutowanie twarde to najlepiej zostawić je dla konstrukcji miedzianych.
Miałem okazję użyć obydwie opcje(spawanie i lutowanie twarde palnikiem), bo robiłem sobie piaskarkę spawając rury stalowe i te złączki. Do tego całą instalację pneumatyczną mam z miedzi, lutowaną na twardo.
Spawanie było o wiele prostrze i przyjemniejsze i to mimo, ze do lutowania twardego miałem palnik oxy-acetylenowy(o wiele lepsze narzędzie do lutowania twardego niż sam np. propan).