sonda pomiarowa fanuc

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
andyas
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 49
Rejestracja: 23 maja 2008, 18:46
Lokalizacja: polska
Kontakt:

#11

Post napisał: andyas » 22 cze 2009, 20:50

juz wysylam Ci n pocztę



Tagi:

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1319
Rejestracja: 24 cze 2007, 20:42
Lokalizacja: Świdwin / Worcester

#12

Post napisał: CNCRob » 22 cze 2009, 22:20

oglądałem fotki. skoro to jest ten przycisk o którym piszesz to musi być coś uszkodzone. sonda otwiera się hydraulicznie czy w inny sposób? działała wcześniej czy do tej pory inaczej dokonywałeś pomiarów? możesz otworzyć ją ręką? co się wtedy pokazuje?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.


Autor tematu
andyas
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 7
Posty: 49
Rejestracja: 23 maja 2008, 18:46
Lokalizacja: polska
Kontakt:

#13

Post napisał: andyas » 22 cze 2009, 23:34

wczesniej gdy wymienialem narzedzia,ustawialem geometrie bez sondy,probowalem to zroboć za pomoca sondy,ale nie dziala,pracuje na tej maszynie 3 miesiace,w firmie tez nikt nie wie jak to obsłuć,dziekuje za pomoc

[ Dodano: 2009-06-23, 18:26 ]
sonda dziala,posiada 4 czujniki,wystarczy ze dotkniesz czujnika, a wymiar geomerii sam sie zmienia,czy to jest x ,czy y,ale istnieje inne niebezpieczeństwo,maszyna 2 razy miala miala crash i raczej napweno zminiły sie wartosci osi x i y ,także sona na ta chwile jest bezużyteczna,trzeba bylo by ja skalibrować ,ale nie wiem jak to sie robi,pozdrawiam i milego dnia


witkowski.a
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 05 wrz 2008, 17:48
Lokalizacja: Sandomierz

#14

Post napisał: witkowski.a » 13 wrz 2009, 01:22

sąde musisz ustawić na ręcznym sterowaniu


Jara54
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 27 sie 2007, 23:18
Lokalizacja: Zgierz

#15

Post napisał: Jara54 » 09 paź 2009, 18:44

Głowica powinna być zbazowana, przynajmniej na osi X. Programowo ustawić mierzone narzędzie. Ręczne sterowanie, przycisk sondy.


Pati
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 23 lut 2007, 12:40
Lokalizacja: Cieszyn

Re: sonda pomiarowa fanuc

#16

Post napisał: Pati » 26 wrz 2019, 12:41

Pozycja osi X home
Przycisk na pulpicie obrabiarki Feeler serii FTC [ DOWN ]
Sonda powinna się otworzyć .


robkep
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 31 gru 2017, 13:02

Re: sonda pomiarowa fanuc

#17

Post napisał: robkep » 30 wrz 2019, 18:58

Na poprzedniej maszynie otwierało się sonde ręcznie.
Na obecnej Doosan2100 jest to zabronione.
Otwiera się przyciskiem z panelu, albo kodem M.
M76 - otwarcie
M77 - zamknięcie.
Ważne, aby nie było wiórów w pobliżu ramienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”