Solid Edge 2019

Problem z widokiem w rzutach


Autor tematu
Zwieszony
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 22
Rejestracja: 17 cze 2015, 19:51
Lokalizacja: Wrocław

Solid Edge 2019

#1

Post napisał: Zwieszony » 08 maja 2019, 11:09

Witam,

Mam dziwny problem przy tworzeniu dokumentacji wykonawczej z rysunkami.
W załączniku wycinek screena z przykładem.
Sprawa wygląda tak, że gdy robię standardowe rzuty to wszystkie elementy są widoczne, natomiast gdy użyję polecenia "kretor widoków" -> niestandardowe i tam ustawię widok z perspektywą. To wszystko gra do momentu umieszczenia widoku, wtedy znika mi zaznaczona przednia osłonka, sprawdzałem to też z innymi elementami i sprawa wygląda podobnie. Np. w rzucie izometrycznym pojedynczego elementu, widać tylko jego przednią krawędź (bez konturów/zarysu tylnych ścianek).
Miał ktoś podobny problem lub wie co może być nie tak? Przewertowałem już od góry do dołu właściwości i ustawienia widoku krawędzi itp Obrazek .

Dodane 8 minuty 19 sekundy:
Jeszcze jedno spostrzeżenie, jeśli ustawiam cieniowanie rysunku w "skala szarości" to dana osłonka się pojawia, jeśli zaznaczam opcje "skala szarości z krawędziami" to już pojawia się zarys podkładki z otworem.
Mimo, że wyświetlanie krawędzi niewidocznych itp. mam wyłączone. Co tu jest grane?

Pozdrawiam




Szwed
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Solid Edge 2019

#2

Post napisał: Szwed » 09 maja 2019, 11:37

Cześć,
przejdź do opcji widoku rysunkowego i na zakładce zaawansowane zaznacz opcje -> Obliczaj przecięcia-> Twórz przecięcia wszystkich lic
jak na rysunku poniżej. Daj znać czy pomogło.
Obrazek


gambolo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 46
Rejestracja: 24 mar 2015, 07:01
Lokalizacja: stamtąd

Re: Solid Edge 2019

#3

Post napisał: gambolo » 09 maja 2019, 13:16

Sprawdź też czy czasem pokrywa/osłon anie ma gdzieś kolizji.


Autor tematu
Zwieszony
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 22
Rejestracja: 17 cze 2015, 19:51
Lokalizacja: Wrocław

Re: Solid Edge 2019

#4

Post napisał: Zwieszony » 10 maja 2019, 14:44

Niestety żadne rozwiązanie się nie sprawdziło. tak jeszcze mi przychodzi do głowy, może to kwestia tego iż osłonka nie była od początku robiona w Solid edgu. Tylko exportowana z NX'a i później modyfikowana? No ale taka sama sytuacja była z profilem, a On nie znika


gambolo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 2
Posty: 46
Rejestracja: 24 mar 2015, 07:01
Lokalizacja: stamtąd

Re: Solid Edge 2019

#5

Post napisał: gambolo » 13 maja 2019, 07:31

wrzuć model do sprawdzenia


Szwed
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 10 lis 2017, 19:38

Re: Solid Edge 2019

#6

Post napisał: Szwed » 13 maja 2019, 11:58

Cześć,
mam jeszcze jeden pomysł, włącz wyświetlanie elementów konstrukcyjnych w widoku warunkowym.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”