SmoothStepper - ethernet

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
m.j.
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

SmoothStepper - ethernet

Post napisał: m.j. » 28 sty 2015, 07:24

Jestem na etapie składania do kupy mej frezarki zarówno pod względem mechaniki jak i elektroniki. W moim temacie przedstawiam sukcesywnie co robię. Walczyłem niedawno z elektroniką i owa walka można by rzec, że zakończyła się w miarę dobrze. Niedosyt jednak pozostał, ponieważ na początku sterowanie postanowiłem zapodać na LinuxCNC. Przyznam, że jednak system ów mnie pokonał zarówno pod względem ideologicznym (musiałbym dużo wiedzy na ten temat wchłonąć) jak i pod względem sprzętowym. Nie wiem dlaczego zachwalany linux u mnie na jednej dystrybucji w ogóle nie chciał chodzić, a na innej chodził ale jakby się wieszał co chwilę i jitter skakał pod niebiosa. Upatruję tutaj problemów ze sprzętem choć demo MACHa 3 pod tą samą konfiguracją (po uprzednim wyłączeniu różnych hyper thraedingów i tym podobnych ustrojstw) chodzi przyzwoicie i silniki bez obciązenia mogę rozkręcić do 9m/min przy skoku śruby 5mm i mikrokroku 1/10. W każdym razie tak sprawa się ma dla starego komputera z Pentium4 na pokładzie i 2GB RAMu oraz kartą graficzną Radeon HD z serii 4000. Konfiguracja akurat moim zdaniem do sterowania wystarczająca. Niestety komputer jest chyba na zdechnięciu i obawiam się, że za jakiś czas zdobyć coć pod port LPT będzie bardzo trudne, a to co będzie nie będzie właściwie współpracowało z programami typu MACH.

Chciałbym więc zapytać czy ów SmoothStepper po ethernecie rozwiąże te problemy i 4 sekundowy bufor pozwoli na ominięcie problemów związanych z komputerem, na którym silniki zacinają się z powodów niskiej częstotliwości impulsów na porcie LPT, a dokładniej czy ów SmoothStepper pozwoli na zbuforowanie owych sygnałów w wystarczającym stopniu. Cena nie jest mała, ale też nie jest na tyle duża aby nie przemyśleć poważnie tej opcji. Ja to widzę tak: podłaczam takie ustrojstwo pod komputer kablem ethernetowym i płyte główną elektroniki pod Smoothsteppera i cieszę się płynną pracą Macha. Czy dobrze więc zrozumiałem, czy ktoś pracuje z taką kartą i czy warta ona jest wydania ponad 800PLN? Jeśli by miała oszczędzić ww. problemów i mógłbym zastosować bez problemu każdy komputer łącznie z laptopem który spełnia wymagania minimalne Macha to szczerze powiem, że chyba bym się na SmoothSteppera skusił.
Czy chodzi on tylko pod MACHem czy pójdzie i pod Linuxem czy też innym programem? Chodzi mi o ten kontroler ze strony sponsora forum.

tokarka NARVIK "made in Taiwan", frezarka Hartford (klon Bridgeporta "made in Taiwan"), frezarka Bridgeport w takcie przeróbki na CNC, frezarka CNC DIY, trochę pomniejszych klamotów

Tagi:

eqt
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: eqt » 20 paź 2015, 17:39

I jak tam, działa Ci?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”