skrypt długości narzędzia jak dopasować?

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

skrypt długości narzędzia jak dopasować?

#1

Post napisał: audiomid » 12 mar 2014, 13:43

witam jak w temacie mam działający skrypt zmiany narzędzi,jak sprawić aby mach3 zapamiętał że przyporządkowałem go do przycisku auto pomiar narzędzia? czy trzeba użyć screen4 pl?
Ostatnio zmieniony 13 mar 2014, 22:41 przez audiomid, łącznie zmieniany 1 raz.


Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)

Tagi:


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1187
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#2

Post napisał: tomcat65 » 12 mar 2014, 21:36

Gdzieś było to opisane już.
Mach - operator - edit button script - podświetlą się migająco przyciski. Wybierz właściwy, w oknie jakie się pojawi ( VB script) wpisz swoje makro.


Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

#3

Post napisał: audiomid » 12 mar 2014, 21:50

ok do tego momentu wklejam treść makra odpalam żółtym przyciskiem play działa zapisuje np jako np.makro dl narz a przycisk nie działa próbowałem nawet zapisać jako HiddenScript ale dalej nie działa po prostu nie wiem jak zatwierdzić przyporządkowanie danego skryptu do przycisku
Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1187
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#4

Post napisał: tomcat65 » 12 mar 2014, 22:25

Też się z tym bawiłem i nie chciał zapisać, aż się zawiesił.
Teraz zrobiłem tak:
Wczytałem plik makra, 'zapisz jako', w oknie jakie się pojawia - lista - kliknąłem na hidden script na liście i zapisało się. Czy działa to u siebie nie sprawdzę.
Spróbuj tak pokombinować :).


Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

#5

Post napisał: audiomid » 12 mar 2014, 22:37

oki zrobiłem tak działa wyłączam włączam i znów plik wyczyszczony jakby mach go przywracał przy starcie do poprzedniego stanu
Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)


tomcat65
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1187
Rejestracja: 15 lis 2009, 02:46
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

#6

Post napisał: tomcat65 » 12 mar 2014, 23:08

A u mnie trzyma, po wyłączeniu i włączeniu Macha jest zapisany. Ja tam wpisałem cokolwiek.
Wrzuć może swoje makro.
A wyczyściłeś hudden script?, ja go w ogóle usunąłem z listy najpierw, potem operacja z klawiszem i zapisz 'przez listę'.


Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

#7

Post napisał: audiomid » 13 mar 2014, 12:21

robiłem tak wyczyściłem okno hiddenscript wkleiłem treść makra zapisz jako h... ,czy zastąpić -tak, wychodzę działa okey zamykam macha odpalam znowu i cóż= Not Yet Implemented podglądam plik h... pusto prawie no tylko pisze Message( "Not Yet Implemented" ). machscreen tym chyba też się nie da zrobić spróbuje niespolszczonego macha

oto mój skrypt:
CurrentFeed = GetOemDRO(818) 'Get the current feedrate to return to later
PlateThickness = GetUserDRO(1151) 'Z-plate thickness DRO

If GetOemLed (825)=0 Then 'Check to see if the probe is already grounded or faulty
DoOEMButton (1010) 'zero the Z axis so the probe move will start from here
Code "G4 P0" ' this delay gives me time to get from computer to hold probe in place
Code "G31Z-10 F50" 'probing move, can set the feed rate here as well as how far to move
While IsMoving() 'wait while it happens
Wend
ZProbePos = GetVar(2002) 'get the axact point the probe was hit
Code "G0 Z" &ZProbePos 'go back to that point, always a very small amount of overrun
While IsMoving ()
Wend
Call SetDro (2, PlateThickness) 'set the Z axis DRO to whatever is set as plate thickness
Code "G4 P0.25" 'Pause for Dro to update.
Code "G0 Z10" 'put the Z retract height you want here
Code "(Z axis is now zeroed)" 'puts this message in the status bar
Code "F" &CurrentFeed 'Returns to prior feed rate
Else
Code "(Z-Plate is grounded!) " 'this goes in the status bar if aplicable
Exit Sub
End If
znaleziony w necie
Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1376
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#8

Post napisał: k-m-r1 » 13 mar 2014, 17:50

edytujemy przycisk

wklejamy kod

zapisujemy z menu file
zamykamy zatwierdzamy
zamykamy program zatwierdz zmiany

podczas edysji plik ma sie nazywac HiddenScript.m1s
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

#9

Post napisał: audiomid » 13 mar 2014, 18:22

już pisałem że nie idzie ale poszło tylko w machu nacisnąłem save settings

[ Dodano: 2014-03-13, 18:35 ]
dziekuje za pomoc następny problem jak zmodyfikować treść makra aby nie ustawiał mi zera tam gdzie zadziała czujnik ale inną zadaną wartość np z=12mm
Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)


Autor tematu
audiomid
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 7
Posty: 33
Rejestracja: 30 wrz 2013, 23:04
Lokalizacja: Polska Łomża

#10

Post napisał: audiomid » 14 mar 2014, 20:01

może ktoś zerknie na ten skrypt powyżej :problem jak zmodyfikować treść makra aby nie ustawiał mi zera tam gdzie zadziała czujnik ale inną zadaną wartość np z=12mm
Aleluja i do przodu -(z piosenki w TV Trwam)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”