skokowa praca na podstawie rysunku konwertowanego z Corela

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

skokowa praca na podstawie rysunku konwertowanego z Corela

#1

Post napisał: gaspar » 20 gru 2010, 14:20

Hej.

Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?

Dzieje się tak tylko w ciasnych łukach, które składają się z dziesiątek prostych lini.

Zarówno w machu 2 jak i mach 3.

Uprzedzając podpowiedzi:

1) Constant Velocity w mach 2 i 3 ustawione
2) kombinowałem również z lookahead różne ustawienia od 40 do 1000 lini - zero efektu
3) Sterowniki ustawione w mikrokrok 1/8 (m542) kombinowałem z różnymi ustawieniami
4) Taktowanie macha 65khz - kombinowałem z różnymi do 100khz włącznie
5) Przyspieszenia w każdej osi 500mm/s2

Jednym słowem zrobiłem wszystko co można było znaleźć na forum. Przeglądając różne posty te problemy nie do końca były wyjaśniane. Przeważnie ktoś nie miał ustawione Constant Velocity (ja to zrobiłem już jako pierwsze, jeszcze przed zobaczeniem jaki jest problem)

Dodam tylko, że na sterowaniu serwomotorami przez UHU te same g-cody chodziły ze stałą prędkością. Może wina kompa? Ale też obsługiwał maszyne na Uhu i było ok.

Kończą mi się pomysły :roll:


https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Tagi:

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1454
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#2

Post napisał: triera » 20 gru 2010, 15:38

- nie są to łuki złożone z niepołączonych ze sobą odcinków?
W jakim formacie są eksportowane pliki z Corela?
W Corelu są połączone, po eksporcie bywa, że już nie...

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#3

Post napisał: gaspar » 20 gru 2010, 15:59

A wiesz co dałeś mi do myślenia. Generalnie teraz dostałem dxfa w którym łuki składały się z niepołączonych odcinków. Połączyłem krzywe ze sobą w Corelu i tak eksportowałem do hpgl a dalej do g-code. Chyba zaraz pójdę sprawdzić czy po zaprojektowaniu w Corelu jakiegoś łuku też się tak nie dzieje... Szczerze powiedziawszy od wymiany sterowania (miało to miejsce 2 tyg temu.) nie sprawdzałem na innych plikach. Może ten dxf mi wszystko pitoli (oby). :)
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#4

Post napisał: pabloz90 » 20 gru 2010, 16:02

Dokładnie, jeśli kolega chce mieć łuk to należy eksportować z Corela w formacie DXG, w formacie PLT niestety, ale zapisuje to jako odcinki.

Przy serwo to zjawisko także występuje, lecz nie jest aż tak widoczne.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5734
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

#5

Post napisał: oprawcafotografii » 20 gru 2010, 16:07

pabloz90 pisze:Dokładnie, jeśli kolega chce mieć łuk to należy eksportować z Corela w formacie DXG, w formacie PLT niestety, ale zapisuje to jako odcinki...
Eeee tam. W zyciu nie wycialem zadnego DXFa - same PLTy ;)

Stawiam na dwie mozliwosci - zle wyeksportowany plik - zamiast
ciaglej krzywej zestaw odcinkow. Druga to kiepski elgorytm prowadzenia
freza - zamiast polaczyc odcinki w locie rozpedza i hamuje...

J.

Awatar użytkownika

Autor tematu
gaspar
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1712
Rejestracja: 13 sty 2006, 16:41
Lokalizacja: Stargard
Kontakt:

#6

Post napisał: gaspar » 20 gru 2010, 20:03

No kolega triera i oprawcafotografii po plusiku ;> Faktycznie problemem był źle wyeksportowany plik. Z autocada od projektanta dostałem dxfa już w kawałkach. Następnie połączyłem węzły w Corelu ale przy eksporcie do plt i tak dziwnym trafem porobiło z tego dziesiątki odcinków. Teraz maszynka robi ten sam pliczek pełnym posuwem :)
Heh, a ja 2 dni zachodziłem w głowę co może być nie tak. :shock:
Kolego pabloz90 eksport bezpośrednio projektowanej wektorówki z corela do pltka zachowuję dobrą jakość linii i nie ma tu problemu z przycinaniem i zwalnianiem maszyny, a łuki wychodzą ładne. :)

Eksportuje z corela do macha już 5 lat i nigdy nie miałem takiej sytuacji. Coś ten plik dxfa był trefny i dał mi zagadkę na cały weekend ;>
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie


Seemann
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 277
Rejestracja: 21 lis 2006, 12:22
Lokalizacja: Polkowice

#7

Post napisał: Seemann » 20 gru 2010, 20:08

Ja oprócz Constant Velocity musiałem wkleić w kod G64, samo CV nie pomagało. Też robiłem import z corela.

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 11:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#8

Post napisał: pabloz90 » 20 gru 2010, 21:02

gaspar pisze:Kolego pabloz90 eksport bezpośrednio projektowanej wektorówki z corela do pltka zachowuję dobrą jakość linii i nie ma tu problemu z przycinaniem i zwalnianiem maszyny, a łuki wychodzą ładne. :)
Widocznie w moim zabytku są takie problemy :P
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
Przydatne: elektro-instalacja.pl


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#9

Post napisał: dziabi3 » 26 gru 2010, 14:47

Tak jak koledze piszą

G64 na początku g kodu załatwi spraw

a jeśli kolega wpisze G61 będzie tak jak teraz

W głównych ustawieniach macha jest wybór

stała prędkość to G64 a dokładny stop G61

Wywołanie tych G powoduje przełączenie w tym miejscu gdzie jest scrin

Obrazek

w tym samym miejscu gdzie scrin czyli ustawieniach głównych czy też preferencjach można ustawić jak ma działać stała prędkość , radze przyrzec się ustawieniom

ale jak kolega wklepie G64 czyli stała prędkość to przy frezowaniu narożników 90 stopni nie będzie on ostry tylko załamany

Wtedy trzeba w kod gdzieś w środku jak przechodzi z łuku w ostry narożnik wklepać g61 a potem znowu g64

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”