Skok bezwarunkowy w programie MACH 3

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
adams38
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 07 lis 2015, 19:30
Lokalizacja: Warszawa

Skok bezwarunkowy w programie MACH 3

#1

Post napisał: adams38 » 07 kwie 2016, 08:59

Witam !
Ćwiczę powoli programowanie G-kodów i napotkałem na istotną przeszkodę. Nie mogą znaleźć w żadnym opisie jak powinien wyglądać skok bezwarunkowy w programie. W niektórych podręcznikach jest on opisywany jako G24 ale w wykazie kodów obsługiwanych przez MACH 3 on nie występuje. Byłby bardzo pomocny w sytuacji uruchomienie części programu i poprawienia błędu np. w środkowej jego części. Można by ominąć instrukcje poprawne i skupić się na obserwacji tych , które mnie interesuję. Chciałem dodać, że umiem programować (chyba nawet dość dobrze) - brakuje mi tylko opisu składni języka.
A przy okazji: Gdzie można nabyć - i jaki - dobry podręcznik z opisem składni języka G-kodów
Musi być po polsku, jestem już starszym seniorem w słusznym wieku i obecnie nauka angielskiego raczej nie wchodzi w grę.



Tagi:

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 261
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Jarocin

#2

Post napisał: djronin » 17 kwie 2016, 01:27

O1000
...
...
...
M98 P1001
...
...
... ta część jest omijana
...
...
O1001
...
...
...
...
...
M30
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...


ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1215
Rejestracja: 15 paź 2007, 00:45
Lokalizacja: nie ważne

#3

Post napisał: ma555rek » 17 kwie 2016, 12:19

adams38 pisze:Nie mogą znaleźć w żadnym opisie jak powinien wyglądać skok bezwarunkowy w programie.
Następną linię po rozkazie skoku aż do linii przed adresem skoku traktujesz poleceniem
DELETE
Bezwarunkowy skok wykonany.
kol djronin, M30 jest przed podprogramami
a ta część nie jest omijana
Pasjonat

Awatar użytkownika

FDSA
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 673
Rejestracja: 26 gru 2010, 18:38
Lokalizacja: Południe
Kontakt:

#4

Post napisał: FDSA » 19 kwie 2016, 12:11

Jednak wypadaloby sprawdzic czy mach to przyjmuje. Poniewaz nie ma zakonczenia podprogramu M99 to moze faktycznie mach skoczy ale juz nie wroci... i autor tematu dostanie co chce.

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 261
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Jarocin

#5

Post napisał: djronin » 25 kwie 2016, 18:00

FDSA pisze:Jednak wypadaloby sprawdzic czy mach to przyjmuje. Poniewaz nie ma zakonczenia podprogramu M99 to moze faktycznie mach skoczy ale juz nie wroci... i autor tematu dostanie co chce.
Oczywiście sprawdziłem to na machu i działa a z opisu autora postu wynika ze potrzebuje od czasu do czasu skoczyć w dane miejsce więc też wydaje mi się, że dostał o co prosił. Przyznam się że nie znam zbyt dobrze obsługi macha mam go zainstalowanego do testowania makr ale znam g-code i wiem, że m30 kończy program i ustawia się na 1 lini i jeśli wcześniej nie ma m99 to myk sie uda.
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”