Skanowanie w Piko

Sonda dotykowa

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 178
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Skanowanie w Piko

#1

Post napisał: wiesiuch » 31 sie 2021, 20:15

Witam kolegów.
Przeglądam forum od kilku dni i nie widzę rozwiązana mojego problemu.
Posiadam kontroler piko usb jako jeden z pierwszych i program w wersji v3.02 .Od chyba już 10 lat działa świetnie ale chcę do niego podpiąć skaner dotykowy najlepiej tzn. sondę dotykową . Precyzyjny wył. krańcowy.
Czy jest taka opcja? bo z tego co wyczytałem i co widzę w oprogramowaniu przygotowane jest pod dalmierz laserowy.
Na płycie piny (listwa kołkowa) Gnd. i 3,3v. Dzielnik napięcia itp.
Dlatego zwracam sie z prośbą do kolegów którzy przerabiali ten temat o poradę.



Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 178
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Re: Skanowanie w Piko

#2

Post napisał: wiesiuch » 02 wrz 2021, 10:45

Dobrze .Słyszę milczenie więc dochodzę do wniosku że pozostaje zastosować laser. Czy laser z wyjściem analogowym 0-10v + dzielnik napiecia 0-3,3v będzie dobrym rozwiązaniem.
Z tego co analizuje moja głowa to przy liniowym napięciu nie będzie chmury punków tylko linia krzywa podczas skanowania. Czy tak ma być?

Mam na oku dalmierz laserowy 30-130mm,który do moich potrzeb byłby idealny.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1342
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Skanowanie w Piko

#3

Post napisał: pltmaxnc » 02 wrz 2021, 17:16

Jeżeli "usłyszałeś milczenie" to może oznaczać że niewielu kolegów zajmuje się skanowaniem.
Kiedyś była jakaś dyskusja, ktoś robił próby ale ucichło.
Ja skanuję od samych narodzin PikoCnc i też używam pierwszej wersji sterownika stosując dzielnik napięcia.
Należy używać czujników laserowych opartych na CCD, lasery z PSD nie nadają do skanowania.
Trzeba wybrać laser o możliwie małej plamce i dużej prędkości próbkowania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 178
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Re: Skanowanie w Piko

#4

Post napisał: wiesiuch » 02 wrz 2021, 21:05

Bardzo dziękuję za odzew . Kusi mnie czujnik z linka poniżej ale w opisie brak danych o matrycy dlatego nie wiem czy bedzie dobry. Może kolega mnie naprowadzi na czujnik który by się nadał jeśli ten będzie zły :D

https://elel.sklep.pl/dalmierz-laserowy ... 18979,9670
file:///C:/Users/Admin/Downloads/OADM%2020I4460%20S14C%20(2).PDF


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Skanowanie w Piko

#5

Post napisał: bartekn86 » 02 wrz 2021, 21:12

Tak z ciekawości, jak wygląda skanowanie płaszczyzn o dużym połysku ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 178
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Re: Skanowanie w Piko

#6

Post napisał: wiesiuch » 02 wrz 2021, 21:21

Myślę ,że trzeba pokryć matową farbą jak się da lub zmatować ręcznie. Z połyskiem będzie ciężko. lepiej niech się wypowiedzą koledzy z doświadczeniem.


bartekn86
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 334
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24
Lokalizacja: Radzionkow
Kontakt:

Re: Skanowanie w Piko

#7

Post napisał: bartekn86 » 02 wrz 2021, 22:34

Czyli zapomnijmy o skanie matrycy :(

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 178
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Re: Skanowanie w Piko

#8

Post napisał: wiesiuch » 03 wrz 2021, 09:27

Dodam jeszcze, że nie potrzebuję do moich celów super dokładności. Wystarczy mi w zupełności do 0,5 mm i otrzymanie ze skanu chmury punktów.


Matt1991
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 28 lis 2013, 23:28
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Skanowanie w Piko

#9

Post napisał: Matt1991 » 03 wrz 2021, 13:14

Jestem tu przypadkiem, ale swego czasu miałem okazję popracować trochę na skanerze optycznym Gom. Standardowo z połyskliwa powierzchnia był problem. Generalnie do każdego skanu należało na nieść punkty referencyjne, a dodatkowo pokryć skan proszkiem. Z tego co pamiętam to jako zamiennik proszku drobnoziarnistego (koło 70 eur/puszka, Mr 2000) stosowaliśmy preparat do badania spoin. (wywoływacz MR70 jego cena już była zdecydowanie akceptowalna~20 zl/pucha). Po skanowaniu należy ten proszek usunąć, czyli mycie detalu. Może to jest jakies rozwiązanie problemu.


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1342
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

Re: Skanowanie w Piko

#10

Post napisał: pltmaxnc » 11 wrz 2021, 20:32

Na forum był podobny temat, można sporo się dowiedzieć
skanowanie-w-pikocnc-t69403.html?hilit=balluff

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”