Sinumerik 828d - problem narzędzia w symulacji programu

Dyskusje na temat systemu Sinumerik
Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 184
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

Sinumerik 828d - problem narzędzia w symulacji programu

#1

Post napisał: MarLip » 07 lis 2016, 11:10

Witam,
jako nowa osoba na forum chciałbym serdecznie powitać wszystkich pasjonatów. Oczywiście jak każdy świeży proszę o wyrozumiałość ;)
Problem który napotkałem jest następujący:
W firmie w której pracuję została zakupiona frezarka ze sterowaniem sinumerik 828d (VMC500L - china). Chciałem napisać prosty program do frezowania płaszczyzn w Shopmillu żeby zobaczyć na co stać ów maszynę. Do listy narzędzi wprowadziłem fikcyjne narzędzie tylko na potrzeby symulacji programu (1 PNG). Co od razu rzuciło się w oczy to fakt, że narzędzia nie opisuje się z "nazwy" tylko numerem (2). Nazwę można dodać później opcjonalnie (3). Zrobiwszy prosty program (zdjęcie 4,5) kliknąłem w symulacje. Wyrzuciło błąd jak na zrzucie 6 -> "aktywny numer narzędzia 0". Czy ktoś spotkał się z czymś takim? Sam doczytałem że błąd polega na tym że program widzi jakby narzędzie "0" lub narzędzie jest niezaprogoramowane. Czegoś jednak nie rozumiem. Skoro mam narzędzie w magazynie to przy wywołaniu powinno je pobrać, lub jeżeli jest umieszczone we wrzecionie to po prostu zacząć robić. Ktoś, coś?
Z góry dziękuje za wszelką pomoc i jak wspomniałem na początku, za wyrozumiałość ;)
Załączniki
6.PNG
Błąd
5.PNG
Ustawienia materiału w programie
4.PNG
Struktura programu
3.PNG
Nazwa" dostępna w dalszych szczegółach narzędzia
2.PNG
Brak możliwości wpisania nazwy narzędzia
1.PNG
Wprowadzenie narzędzia na listę



Tagi:

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Jarocin

Re: Sinumerik 828d - problem narzędzia w symulacji programu

#2

Post napisał: djronin » 10 lis 2016, 21:37

Na obrazku 5 wybierz przycisk Wybierz Narzędzie otworzy się tabela narzędzi najedź na to które chcesz użyć i kliknij dodaj do programu czy jakoś tak wtedy shopmill automatycznie pobierze poprawną nazwę/numer
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 184
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

#3

Post napisał: MarLip » 11 lis 2016, 10:59

Dzięki za odpowiedź, ale dokładnie tak zrobiłem. Jeżeli nie wpiszę nazwy narzędzia w oknie T na obrazku 5 wyskakuje numer, jeżeli je jakoś nazwę, program podaje nazwę. Niestety nadal to nie to :(

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 262
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Jarocin

#4

Post napisał: djronin » 11 lis 2016, 12:12

A tool offset must therefore be programmed before
the cycle is called. The cycle is otherwise aborted
with alarm 61009 "Active tool number=0"
Masz poprawnie opisane to narzędzie? aktywne numery ostrzy (D i długości H) ?
na zdjęciu nr 1 nie masz podanego numeru H może o to chodzi..
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 184
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

#5

Post napisał: MarLip » 14 lis 2016, 14:20

Wydaje mi się że poprawnie. Numer H nic nie zmienił. Żeby było zabawniej, w sinutrainie na lapku symulacja śmiga aż miło. Wrzucam chyba wszystkie możliwe scrnsht'y z maszyny z ustawień narzędzia. (18.PNG "Dalsze dane" - próbowałem ustawić jakikolwiek promień i kąt narzędzia - nadal nic).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
MarLip
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 184
Rejestracja: 07 lis 2016, 10:39
Lokalizacja: Gdańsk

#6

Post napisał: MarLip » 18 lis 2016, 13:16

Problem rozwiązany przez serwis, błąd gdzieś w części programistycznej w cyklu L6. Brak wywołania M206.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”