Sinumerik 810

Dyskusje na temat systemu Sinumerik
Awatar użytkownika

Autor tematu
ZibiM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 12 sty 2021, 11:04

Sinumerik 810

#1

Post napisał: ZibiM » 12 sty 2021, 20:45

Mam takie Pytanie.. czy sterowanie, konkretnie sinumerik 810D jest osobne dla tokarek a osobne dla frezarek..czy jest to tylko gdzieś blokowane przez producenta lub sprzętowo... czy jeszcze inaczej.
Tokarka TAE 45N
Zamieniłem komputer z CCU 1 ver seftware 1.5, na CCU 2 ver 3.3.42..i MMC103 czy jest możliwość że ,to od frezarki,?bo wygląda na to , że cykle toczenia nie są aktywne, tylko poprostu są.. Programowanie dialogowe jest tylko jakby dla frezarki..symulacja pokazuje osie XYZ . a nie tylko XZ..




andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 533
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: Sinumerik 810

#2

Post napisał: andrjalo » 12 sty 2021, 22:54

Są osobne inne cykle są do frezarki inne do tokarki i konfiguracja jest też inna.


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 743
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Sinumerik 810

#3

Post napisał: gozdd » 13 sty 2021, 07:00

Kwestia wgranych parametrów, cykli itp.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ZibiM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 12 sty 2021, 11:04

Re: Sinumerik 810

#4

Post napisał: ZibiM » 13 sty 2021, 20:05

No że są cykle do frezarki i tokarki inne, to oczywista sprawa, chodzi mi o to jak sprawdzić,czy w moim sterowaniu są one ,,odblokowane lub aktywne,,nie wiem jak to nazwać.
Bo widzę np cykle 95.. mogę wprowadzać dane typu ap,czy zew, czy wew..itd.
Tylko nie działają.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 557
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Sinumerik 810

#5

Post napisał: Robert_K » 13 sty 2021, 20:39

To, czy ten system obsługuje tokarkę czy frezarkę definiuje się w parametrach maszyny.
Próbowałeś wgrać w nowy system backup że starego CCU?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ZibiM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 12 sty 2021, 11:04

Re: Sinumerik 810

#6

Post napisał: ZibiM » 13 sty 2021, 21:07

Tak...dokładnie tak. Padła pamięć..Po beckupie na innym MCC 103 ,już są onkna dialogowe są ale ...chyba od frezarki.


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 557
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Sinumerik 810

#7

Post napisał: Robert_K » 13 sty 2021, 21:56

Wysłałem Ci PW, daj znać czy doszło.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
ZibiM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 11
Rejestracja: 12 sty 2021, 11:04

Re: Sinumerik 810

#8

Post napisał: ZibiM » 13 sty 2021, 22:02

tak..dziekuje .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”