Sinumerik 808d milling kompensacja długości narzedzia

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
Progamech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lip 2018, 15:23

Sinumerik 808d milling kompensacja długości narzedzia

#1

Post napisał: Progamech » 25 wrz 2022, 15:41

Witam.
Mam problem z centrum 3 osiowym na sinumeriku 808d. Po zmierzeniu narzędzi i sondy na punkt staly oraz przygotowki sonda 3d frezarka zachowuje się tak jakby nie zaczytywala odpowiedniej długości narzedzia. Podczas wykonywania programu w oknie wyswietaleny jest numer narzedzia np T2 D0 i maszyna frezuje nad materiałem (mam wrażenie że jest do długość sondy pomiarowej). Miał ktoś taki przypadek?




Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 882
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Sinumerik 808d milling kompensacja długości narzedzia

#2

Post napisał: Pneumokok » 25 wrz 2022, 15:59

Na pewno dobrze skalibrowałeś sondy narzędzia i detalu? A spróbuj T2 D1.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
Progamech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lip 2018, 15:23

Re: Sinumerik 808d milling kompensacja długości narzedzia

#3

Post napisał: Progamech » 25 wrz 2022, 17:02

Z tą sonda może źle się wyraziłem. Chodzi o czujnik haimer.

Dodane 9 minuty 2 sekundy:
Opiszę jak wykonuje pomiary.
Narzedzia i czujnik haimer mierze na stole na kostce 50mm. W offsetach narzędzi pojawiają się długości rzędu -400 mm. Następnie gdy mierzę bazę przygotowki w G54 za pomocą haimera w oknie odstęp podaję jego długość z tabeli jaka wyszła podczas pomiaru narzędzia na kostce 50mm.


Autor tematu
Progamech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 4
Rejestracja: 10 lip 2018, 15:23

Re: Sinumerik 808d milling kompensacja długości narzedzia

#4

Post napisał: Progamech » 02 paź 2022, 22:26

Kontynuuje temat, ponieważ wiem dokładnie jaki jest problem. Otóż błędne korekcje są zaczytywane w momencie kiedy program zaczyna się od narzedzia które jest we wrzecionie. Np we wrzecionie jest narzędzie T2 i od tego narzedzia zaczyna się program wtedy maszyna pokazuje błąd że wyjedzie na krańcówke i na pulpicie jest T2 z korekcją D0 ( mimo że w programie jest T2D1). Wszytsko jest ok kiedy program zaczyna się z innego narzedzia i musi nastąpić wymiana. Wie ktoś gdzie moze leżeć problem, da się to ustawić jakoś w danych maszynowych czy to błąd w plc?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”