sinumerik 3M
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
sinumerik 3M
Witam czy posiada ktoś materiały do systemu sterowania sinumerik 3M za wszystko z góry dzieki..
Maszyna DECKEL DC 30
Maszyna DECKEL DC 30
Tagi:
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Witaj
Wszystko w języku niemieckim
Wszystko w języku niemieckim
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Re: sinumerik 3M
Witam to ja może troszkę odświeżę temat. w firmie posiadam starego chirona fz16 na sinumerik 3m ale szczerze nie robiłem nigdy na tym sterowniku. Czy ktoś może powiedzieć jak przegrywać programy z laptopa lub najlepiej bezpośrednio odpalać programy z laptopa?? Może ktoś się podzielić jakimś "manualem" do tego sterownika??
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Witam mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tej maszyny staram się czasami ją odpalić jak mam trochę wolnego. Generalnie w trybie "AUTOMATIC" chce odpalić program który już ktoś kiedyś pisał niestety maszyna nie reaguje. Po prawej stronie zaraz przy monitorze na górze są diody które się zapalają. Kiedy chce odpalić program dioda druga od góry (symbol to kropeczką nad kółeczkiem) pali się na czerwono. Czy ktoś może powiedzieć co to oznacza???
-
ok dziękuje za informacje. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz ponieważ cały magazyn narzędzi jest tak jakby nie na miejscu. Jest to przypomnę chiron fz 16 i ma dość nietypowy magazyn narzędzi, tzw koszykowy. w momencie wymiany cały "koszyk" schodzi na dół podaje narzędzie i wraca do góry tutaj jednak magazyn zatrzymany jest na dole i nie wrócił do góry. Chociaż na maszynie nie wyskakuje żaden alarm żaden błąd. Czy jest jakaś opcja resetowania magazynu narzędzi lub jakieś inne rozwiązanie???
pozdrawiam
pozdrawiam
-
ok udało mi się z magazynem narzędzi. Po prostu źle były podpięte wężyki do elektrozaworu jedno jeszcze pytanie czy ktoś wie co oznacza komunikat enlesefrei tzn co oznacza to chyba wiadomo, coś w stylu "nie można odczytać" ale co to oznacza w praktyce jaki jest tego powód? pozdrawiam