sinumeric 810D gwintowanie

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
morton20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2013, 19:45
Lokalizacja: Konin

sinumeric 810D gwintowanie

#1

Post napisał: morton20 » 14 lip 2020, 22:12

Witam,

Czy w sinumeric-u 810d (tokarka) da się wykonać gwinty wewnętrzne za pomocą gwintownika? Czy ktoś zna to oprogramowanie i pomoże w ogólnej obsłudze?

Pozdrawiam :)




Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2195
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#2

Post napisał: Steryd » 14 lip 2020, 23:26

Zależy od tokarki. Jeśli chodzi i samego sinumerika, to na pewno się da.
Można?
Morzna!!!


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1171
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#3

Post napisał: Majster70 » 15 lip 2020, 09:49

Ustaw sobie przesunięcie bazy (zera) w Z-ce np 100mm od czoła, i puść w powietrzu cykl gwintowania gwintownikiem/wygniatakiem przy jakichkolwiek parametrach. Cykl gwintowania gwintownikiem z powodu załączania synchronizacji i wycofania narzędzia na "lewych" obrotach jest dość charakterystyczny i będziesz miał natychmiastową odpowiedź.


Autor tematu
morton20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2013, 19:45
Lokalizacja: Konin

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#4

Post napisał: morton20 » 17 lip 2020, 21:08

Jeżeli ktoś zna to oprogramowanie i ma chęć pomóc to poproszę o wiadomość Priv :)


LABEL
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 45
Rejestracja: 03 maja 2013, 19:02
Lokalizacja: POLANDIA

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#5

Post napisał: LABEL » 17 lip 2020, 23:22

Ostatnim czasem a tym forum Jakoś trudno uzyskać jakąś pomoc .........myślę że coś wstawię ale muszę to dokładnie sprawdzić na maszynie mam ten sterownik ostatnio to gwintowanie właśnie przerabialiśmy można to zrobić cyklem który nie za bardzo działa lub komendą lepiej wychodzi komenda.
Jeżeli chcę pomóc to nie dopatruj się w tym intrygi ......Label .

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#6

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 18 lip 2020, 09:51

Jeden z użytkowników dodał przykład, wystarczy poszukać......
programowanie-gwintowania-w-osi-sinumer ... ml#p563827
Tu jest akurat Sinumerik 802D a ty masz 810D ale nie powinno być problemów.
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik


Autor tematu
morton20
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 18
Rejestracja: 25 paź 2013, 19:45
Lokalizacja: Konin

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#7

Post napisał: morton20 » 19 lip 2020, 18:36

Krzycho_Wporzo nie miałem pojęcia że że starego sinumerika pójdzie na nowszym, ponieważ pierwszy raz spotykam się z tym sterowaniem. Dzięki Wielkie :)

Awatar użytkownika

Krzycho_Wporzo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 266
Rejestracja: 05 wrz 2013, 10:08
Lokalizacja: Częstochowa

Re: sinumeric 810D gwintowanie

#8

Post napisał: Krzycho_Wporzo » 20 lip 2020, 09:30

Te sterowniki chyba powstawały w tych samych czasach więc takiej dużej różnicy między nimi nie ma. Największa różnica jest między sterownikami z lat 80tych 810T/M a właśnie 810D/840D lub nowszych. Co do gwintowania na tokarce to ja tylko podałem linka do tego tematu :wink:
Znane są ty­siące spo­sobów za­bija­nia cza­su, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Albercik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”