silniki x,y kręcą się w jedną stronę

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

silniki x,y kręcą się w jedną stronę

#1

Post napisał: shnycell » 13 cze 2017, 18:52

Witam Wszystkich,
mam problem z sterownikami (tani tb6600).
Do płyty SSK-MB1 podłączam (X, Y) dwa sterowniki plus do osi Z serwo DC.
Serwo obraca się poprawnie w obie strony, a silniki niezależnie od naciskanych strzałek zawsze w jedna tylko stronę. Ustawienie pinów mam poprawne, sprawdzałem kilka razy.
Wiem, że to dziadowskie sterowniki ale kupiłem je w dwóch różnych miejscach, więc nie wiem czy oba były by tak samo walnięte.
Przejrzałem kilka podobnych tematów ale na nic nie natrafiłem co by się u mnie sprawdziło.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, radę było by fajnie.
Pozdrawiam.



Tagi:


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1656
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#2

Post napisał: InzSpawalnik » 14 cze 2017, 19:37

Jak silniki sie kreca to sterownik jest ok. Dziadosko podlaczyles albo zaprogramowales.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#3

Post napisał: upanie » 14 cze 2017, 20:43

A DIR, czyli kierunek, podłączony prawidłowo?
Możesz sprawdzić czy to sterowniki podając napięcie ok 5V, i odłączając je, bezpośrednio na wejście DIR sterownika. Jeśli silnik nie będzie zmieniał kierunku to zwalony sterownik. Jeśli będzie to szukaj problemów w połączeniach.
czilałt...


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#4

Post napisał: shnycell » 14 cze 2017, 21:35

Dzięki za odpowiedzi,
połączenia sprawdzałem kilka razy, przepinałem sterowniki miejscami, do innej płyty itd.
W tym momencie nie mam przy sobie miernika ale tak trzeba będzie zrobić.
Spróbuję też zainstalować na innym kompie macha, może coś z lpt jest choć wcześniej był Zelrp podpięty i śmigał dobrze....


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#5

Post napisał: shnycell » 29 cze 2017, 22:07

Sprawa rozwiązana za sprawą użytkownika Zacharius, który sprawnie i trafnie namierzył problem,
jestem mu bardzo wdzięczny za głębsze zainteresowanie tematem.
Jeśli ktoś ma problem z połączeniem sterownika TB6600 z płytą SSK-MB1 to chodzi o takie podłączenie:
DIR- PUL- do GND na płycie
DIR+ do DIR na płycie
PUL+ do PUL na płycie

:)


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1416
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

#6

Post napisał: upanie » 29 cze 2017, 23:17

Czyli trafiłem.
A tak z ciekawości jak miałeś to podłączone?
czilałt...


Autor tematu
shnycell
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 4
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2015, 15:31
Lokalizacja: Kraków

#7

Post napisał: shnycell » 29 cze 2017, 23:27

Widzisz, jakoś mam słabą wyobraźnię i nie odczytałem Twoich zapisów poprawnie :)
daje pomógł ;)
Miałem podłączone tak jak w instrukcji dołączonej do sterownika czyli
dir- do dir na płycie
pul- do clk na płycie
dir+ pul+ do +5v na płycie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”