Silniki szarpia

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Rekin73
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 5
Posty: 18
Rejestracja: 06 paź 2010, 19:32
Lokalizacja: Opole

Silniki szarpia

#1

Post napisał: Rekin73 » 05 kwie 2011, 15:47

Witam
Nie wiem co jest grane. Pod Mach2 Demo silniki szarpią pracują nieregularnie a sterowane program Step2Cnc Demo wszystko jest ok. Z jakimi parametrami trzeba pokombinowac zeby silniki się uspokoiły, w zakładce motor Tuning testowałem z suwakami nic nie dalo.

Z góry dzięki.

Pozdrawiam



Tags:

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 10:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#2

Post napisał: pabloz90 » 05 kwie 2011, 16:38

Może przyśpieszenie Kolega ma źle ustawione?

Brakuje informacji jakie ustawienia kolega ma aktualnie.
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
IT: www.sky-com.pl | Loty szybowcem i samolotem: http://aerocentrum.pl/aff/aero/ | Elektronika dla początkujących: http://forum.atnel.pl/


Autor tematu
Rekin73
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 5
Posty: 18
Rejestracja: 06 paź 2010, 19:32
Lokalizacja: Opole

#3

Post napisał: Rekin73 » 05 kwie 2011, 16:57

Teraz ma unit/sek^2 2016 ma byc wiecej ?

Awatar użytkownika

pabloz90
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 419
Rejestracja: 16 sie 2009, 10:53
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

#4

Post napisał: pabloz90 » 05 kwie 2011, 17:44

Jaka reszta parametrów?

Kolega może spróbować zwiększyć kernel na np. 75Hz. - piszę z pamięci nie mam przed oczyma macha.

Co do tych parametrów to warto by zmniejszyć do minimum oba suwaki, następnie sprawdzić czy silniki płynnie działają czy nie. Jeśli jest okey to powoli zwiększać zarówno prędkość jak i przyśpieszenie.

Może napęd (strona mechaniczna) sprawia problemy u Kolegi? Jak jest realizowany napęd? Śruba trapezowa?

Może być wiele czynników które powodują takie skutki...
Pozdrawiam Paweł Z.
Projektowanie stron www, Aplikacje dedykowane, Rozwiązania IT, zapraszam na www.dreamagency.eu
IT: www.sky-com.pl | Loty szybowcem i samolotem: http://aerocentrum.pl/aff/aero/ | Elektronika dla początkujących: http://forum.atnel.pl/


Autor tematu
Rekin73
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 5
Posty: 18
Rejestracja: 06 paź 2010, 19:32
Lokalizacja: Opole

#5

Post napisał: Rekin73 » 05 kwie 2011, 22:28

Dzięki za szybka odpowiedź teraz jestem w pracy ale jutro spróbuje z tymi suwakami jeszcze raz. Gdzie znajdę ten "kernel 75Hz" ?.

Acha silniki sa jeszcze nie zamontowane, leza luzno.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

ARAS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 220
Rejestracja: 19 mar 2007, 21:51
Lokalizacja: PECNA

#6

Post napisał: ARAS » 05 kwie 2011, 22:41

podejrzewam że przyczyną może byc rezonans z silnika [sugeruję tylko] :wink:
niech kolega powiesi na osi silników jakieś szajby metalowe, czy coś okrągłego w miarę ciężkiego żeby je obciążyc
ARAS


Autor tematu
Rekin73
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 5
Posty: 18
Rejestracja: 06 paź 2010, 19:32
Lokalizacja: Opole

#7

Post napisał: Rekin73 » 06 kwie 2011, 17:46

Witam zmniejszyłem przyspieszenie do min. trochę się polepszyło ale w porównaniu z Step2Cnc to calkiem inna liga. Silniki zamontowane i bez zmian. Silniki pracują tak jak by same przyspieszały do tego glosno rycza. Z programem Step2Cnc to jest duzo ciszej.


konan129
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 26 maja 2011, 17:37
Lokalizacja: Ełk

#8

Post napisał: konan129 » 26 maja 2011, 17:41

Na jakim sprzęcie pracujesz? - jeżeli na laptopie - to zmień na stacjonarny. Inaczej nici!


Autor tematu
Rekin73
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 5
Posty: 18
Rejestracja: 06 paź 2010, 19:32
Lokalizacja: Opole

#9

Post napisał: Rekin73 » 19 lip 2011, 17:10

Od dzisiaj ma znowu trochę czasu. Do tej pory to uzywalem laptopa a dzisiaj podlaczylem do PC i nie wiem co jest grane na pin 17 EN jest zero cały czas. Dodam ze wszystko jest identycznie ustawione jak w laptopie, diody w sterowniku migają gdy poruszam się ręcznie.
STEP2CNC tak samo jak na laptopie chodzi bez problemu.
Co pokrecilem ???


Zorganizowalem nowy PC Deskop tylko Windows zainstalowany jest teraz OK. Dzięki kolegom za pomoc Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”