SILNIKI KROKOWE
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
SILNIKI KROKOWE
Dziękuję za wiadomości ,ostatnio nabyłem 3 silniki unipolarne firmy Japan Servo Co.Ltd. typ KP56QM2-001 U=5.2V STEP=1/8 I=1.4A/FAZA,z tego co przeczytałem to owe silniki będą się nadawały.Wchwili obecnej jestem na etapie wykonania sterownika 3osiowego.
Wykonanie wszystkiego może by szło szybciej ale praca nie pozwala gdyż pracuję od 9 do 18 i pozostaje mało czasu. Po uruchomieniu podzielę się uwagami i pokażę zdięcia.
Może ktoś ma jakieś sugestie to chetnie skożystam z uwag.
Wykonanie wszystkiego może by szło szybciej ale praca nie pozwala gdyż pracuję od 9 do 18 i pozostaje mało czasu. Po uruchomieniu podzielę się uwagami i pokażę zdięcia.
Może ktoś ma jakieś sugestie to chetnie skożystam z uwag.
Tagi:
-
- Administrator
-
Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ja też jestem na etapie projektowania sterownika. Po przegladnięciu dostepnych scalaków wybralem L297 iL298. Sterownik na tych scalakach moze pociągnąć do 2A. To jest niedrogie rozwiązanie okolo 150 zł za 3 osie. Niedługo umieszcze schematy i wzór płytki ale narazie nie mam czasu zająć się projektem.
Akcesoria CNC - EBMiA.pl
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
Elementy Budowy Maszyn i Automatyki
www.ebmia.pl
MECHANIKA * AUTOMATYKA * PNEUMATYKA * NARZĘDZIA * BHP, CHEMIA * TWORZYWA SZTUCZNE
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
Do silników unipolarnych polecam rozwiązanie ze strony http://www.piclist.com/techref/io/stepp ... /index.htm. Zrobiłem taki układ i do 2A działa wyśmienicie 1/1, 1/2, 1/6, 1/18. Jedyna wada to programowanie procesora, ale programator nie jest bardzo skomplikowany - http://www.lancos.com/index.html - program PonyProg i układ elektroniczny.
W archiwum są schematy, płytki oraz mój interfejs do LPT.
W archiwum są schematy, płytki oraz mój interfejs do LPT.
- Załączniki
-
- Sterownik PIC.zip
- (349.12 KiB) Pobrany 646 razy
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 8
Mam pytanie ...
Czy ten procek wyrabia się na 16MHz kwarcu, bo na schemacie jest wersja 10MHz ?
Nie jestem pewien czy da się kupić szybsze wersje tego proca a niektóre serie mogą mieć chyba problemy przy takim przetaktowaniu.
Znalazłem ten projekt jakiś czas temu , tylko zniechęcała mnie sprawa odpowiedniego proca. Wersji 20Mhz nie mogłem niestety zdobyć.
Pozdrawiam
Czy ten procek wyrabia się na 16MHz kwarcu, bo na schemacie jest wersja 10MHz ?
Nie jestem pewien czy da się kupić szybsze wersje tego proca a niektóre serie mogą mieć chyba problemy przy takim przetaktowaniu.
Znalazłem ten projekt jakiś czas temu , tylko zniechęcała mnie sprawa odpowiedniego proca. Wersji 20Mhz nie mogłem niestety zdobyć.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Przepraszam za błąd. Projekt robiłem jakiś czas temu i nie sprawdziłem schematu. W ostatecznej wersji zastosowałem PIC16F628A-20 czyli 20Mhz z kwarcem 14,xxxMHz bo nie mogłem kupić 16MHz. Przy testach stosowałem PIC16C84-04 z kwarcem 4MHz i działał poprawnie, nie miałem żadnych problemów. Potem przez pomyłkę kupiłem PIC16F628A-04, z kwarcem 4MHz w testowanym zakresie do 10obr/sek (na wyjsciu ok. 40kHz) działał OK. Poza wymianą kwarcu układ nie wymagał żadnych modyfikacji. PIC'e można kupić w w-wie firma Gamma www.gamma.pl, np. PIC16F628A-20 ok. 16zł. Przy cenach tranzystorów 1-2zł gotowy sterownik za 30-35zł.
-
Zastanawiam się dlaczego musi być tak szybki zegar dla tego proca , na co to ma wpływ, i czy można bez problemu zastosować mniejszy i czy wymagane są jakieś przeróbki w programie ?rchobby pisze:Przy testach stosowałem PIC16C84-04 z kwarcem 4MHz i działał poprawnie, nie miałem żadnych problemów. Potem przez pomyłkę kupiłem PIC16F628A-04, z kwarcem 4MHz w testowanym zakresie do 10obr/sek (na wyjsciu ok. 40kHz) działał OK.
.
moje pytanie dotyczy problemów i ograniczeń związanych ze stosowaniem kwarcu 4MHz w tym układzie.
Układ bardzo mnie zainteresował , a przy okazji posiadam już kilka szt. PIC16F84A-4 (4MHz).
Wykonanie go nie byłoby wielkim problemem.
Czy podzieliłbyś się projektem płytki i schematem w formacie PROTEL'a ?
Musiałbym go sobie nieco zmodyfikować pod moje zastosowania , zaoszczędziło by mi to trochę czasu.

Kiedyś spotkałem się z innymi sterownikami mikrokrokowymi , ale ten zdaje się być genialny w swojej prostocie.

Pozdrawiam
Damik
Damik
-
- Kontakt:
Jak znajdę, nie ma sprawy, porzucę na forum schemat/płytka.
Ostatnie dni poświęciłem na zrobienie kompletnego sterownika, łącznie z obudową (trochę pozostało do wykończenia). W zapasach miałem kompletny zasilacz 14V/14A i 23V/3A, do niego dołączyłem ścianki ze sklejki 6mm (też z odzysku), wstawiłem dwa wentylatory (od PC) - 1 dmucha na radiator a 2-gi wyciąga powietrze. Pozostało mi zrobić 'front panel'.
Kilka uwag praktycznych. Czasami nie startują wszystkie procki (3 silniki) np. od osi Y/Z działa a X nie, wystarczy wyjąć/włożyć wtyczkę sygnałową i jest OK. Nie wiem czym to spowodowane. Pojedyńczo wszystko działa bez pudła, nie miałem żadnych problemów w testach. Może coś sknociłem na płytce interfejsu, ale blokuje się tylko jedna oś i przy kolejnych włączeniach nie musi być ta sama.
Dlaczego duża częstotliwość? Mikrokrok np. 3600 wymaga tyluż impulsów na wyjściu, przy 10obr/sek jest ich już 36.000. Procesor wykonuje jedno polecenie w czasie srednio 2 impulsów zegarowych, z 4Mh zostaje 2Mhz. Jeżeli pętla ma np. 50 poleceń to na wyjściu uzyskujemy 40kHz czyli tylko ok. 10obr/sek. Pozostaje jeszcze sprawa sprawdzania sygnałów sterujących, dodatkowe polecenia a na koniec potrzebny pewien margines bezpieczeństwa i stąd mamy 14 czy 18MHz. Sprawdziłem, w układzie mam kwarc 16MHz a na maszynie uzyskuję bezpieczny przesuw od 400 do 550mm/min, ale mam słabe silniki w osiach XY tylko 0.5Nm (200 krokowe, uniwersalne 8 wyprowadzeniowe). Maksymalnie miałem ponad 900mm/min - mikrokrok 3600, ale nie zawsze silniki dobrze startowały.
Inna ciekawostka. W osi Z mam silnik 6 wyprowadzeń ok. 0.2Nm 5V 1A. Przy podłączeniu bipolarnym uzyskiwałem do 200mm/min i musiałem uważać czy nie zgrzytnie przy podnoszeniu. Z PIC'em mikrokrok 3600 mam 400mm/min bez żadnych problemów.
Ostatnie dni poświęciłem na zrobienie kompletnego sterownika, łącznie z obudową (trochę pozostało do wykończenia). W zapasach miałem kompletny zasilacz 14V/14A i 23V/3A, do niego dołączyłem ścianki ze sklejki 6mm (też z odzysku), wstawiłem dwa wentylatory (od PC) - 1 dmucha na radiator a 2-gi wyciąga powietrze. Pozostało mi zrobić 'front panel'.
Kilka uwag praktycznych. Czasami nie startują wszystkie procki (3 silniki) np. od osi Y/Z działa a X nie, wystarczy wyjąć/włożyć wtyczkę sygnałową i jest OK. Nie wiem czym to spowodowane. Pojedyńczo wszystko działa bez pudła, nie miałem żadnych problemów w testach. Może coś sknociłem na płytce interfejsu, ale blokuje się tylko jedna oś i przy kolejnych włączeniach nie musi być ta sama.
Dlaczego duża częstotliwość? Mikrokrok np. 3600 wymaga tyluż impulsów na wyjściu, przy 10obr/sek jest ich już 36.000. Procesor wykonuje jedno polecenie w czasie srednio 2 impulsów zegarowych, z 4Mh zostaje 2Mhz. Jeżeli pętla ma np. 50 poleceń to na wyjściu uzyskujemy 40kHz czyli tylko ok. 10obr/sek. Pozostaje jeszcze sprawa sprawdzania sygnałów sterujących, dodatkowe polecenia a na koniec potrzebny pewien margines bezpieczeństwa i stąd mamy 14 czy 18MHz. Sprawdziłem, w układzie mam kwarc 16MHz a na maszynie uzyskuję bezpieczny przesuw od 400 do 550mm/min, ale mam słabe silniki w osiach XY tylko 0.5Nm (200 krokowe, uniwersalne 8 wyprowadzeniowe). Maksymalnie miałem ponad 900mm/min - mikrokrok 3600, ale nie zawsze silniki dobrze startowały.
Inna ciekawostka. W osi Z mam silnik 6 wyprowadzeń ok. 0.2Nm 5V 1A. Przy podłączeniu bipolarnym uzyskiwałem do 200mm/min i musiałem uważać czy nie zgrzytnie przy podnoszeniu. Z PIC'em mikrokrok 3600 mam 400mm/min bez żadnych problemów.
-
Co do problemów ze startem sterowników ....
Problem może dotyczyć resetowania procków przy pojawieniu się zasilania...
proponuje zmienić nieco układ resetu, dać kondensator (np. 10uF) między masą a resetem i rezystorem (10k) do +5V, wartości trzeba by jeszcze dobrać (strzeliłem na oko) , powinno to coś dać ... część zasilaczy może za wolno ustalać napięcie wyjściowe ... i procek dostaje reset zanim się ono ustali na właściwym poziomie ... i wtedy może się wykrzaczyć ...
Daj znać czy pomogło ?
Problem może dotyczyć resetowania procków przy pojawieniu się zasilania...
proponuje zmienić nieco układ resetu, dać kondensator (np. 10uF) między masą a resetem i rezystorem (10k) do +5V, wartości trzeba by jeszcze dobrać (strzeliłem na oko) , powinno to coś dać ... część zasilaczy może za wolno ustalać napięcie wyjściowe ... i procek dostaje reset zanim się ono ustali na właściwym poziomie ... i wtedy może się wykrzaczyć ...
Daj znać czy pomogło ?
Pozdrawiam
Damik
Damik