Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

Proszę o pomoc, może ktoś miał taki i wie jak podłączyć.

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC

Autor tematu
morgal
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 96
Rejestracja: 26 mar 2018, 23:12
Lokalizacja: Żyrardów

Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

#1

Post napisał: morgal » 19 lut 2020, 17:31

Witam, trafiłem silniczek trzybiegowy z długą oską i chcialem go wykorzystc do szlifierki taśmowej gdyż poprzedni od starej pralki szybko się zaczynał grzać .
Niestety mam problem z podłączeniem, straciłem już bardzo dużo czasu na szukaniu odpowiedzi w necie, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w uruchomieniu ustrojstwa.
Znalazłem niemal identyczne w necie nawet miały te same kolory kabli i była nawet rozpiska jak podłączyć tylko że te małe ludziki wstawiły nie wyraźne zdjęcia silnika, mało tego po powiększeniu zdjęcia zaczynały dosłownie drgać że nie było możliwości nic odczytać .
Z silnika wychodzi 7 kabli łącznie z masą, odkręciłem dekiel silnika i widać że jeden z białych i brązowy idą do termika, pozostałe cztery do uzwojen z tym że czarny jest grubszy od pozostałych silnik nawiniety jest drutem o dwoch grubościach, a z osłonki czerwonego wychodzą dwa druciki.
Próbowałem mierzyć rezystencje na tych 4rech ale nic zbieznego nie wychodzi mi, będę wdzięczny za pomoc, bo ręce już mi opadają.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5220
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

#2

Post napisał: adam Fx » 19 lut 2020, 18:41

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
morgal
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 96
Rejestracja: 26 mar 2018, 23:12
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

#3

Post napisał: morgal » 19 lut 2020, 20:32

Zerkałem i tam nie mogłem dopasować schematu, u mnie gdy pominiemy przewody od termika, to zostają 4szt co nie pasuje do schematu.
Już tak tym czytaniem różnych wątków sobie w głowie namieszałem, że zaraz nie będę wiedział jak się nazywam :)
Może i dobrze że u mnie gorzej z pamięcią jak z kasą, a może na odwrót :( już zapomniałem.

Dodane 48 minuty 15 sekundy:
Wychodzi na to że silnik ma uzwojenie rozruchowe, pomocnicze, gdzieś było też napisane że :
1bieg- trójkąt
2bieg- gwiazda
3bieg- podwójna gwiazda , nie wiem czy to samo co duża gwiazda, już teraz to zgupialem zupełnie.


Autor tematu
morgal
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 96
Rejestracja: 26 mar 2018, 23:12
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

#4

Post napisał: morgal » 20 lut 2020, 13:32

Obrazek
Naście filmików na Youtube obejrzanych i chyba jest postęp mianowicie biały kabel N, czarny wysokie obroty, niebieski średnie i czerwony wolne.
Po podłączeniu białego z czarnym silnik startuje po bujnięciu ręką oski, i teraz pytanie gdzie dać kondensator i co z tym termikiem ?

Awatar użytkownika

JerzyKaczmarczyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2020, 18:26

Re: Silnik wentylatora trzybiegowy jak podłączyć?

#5

Post napisał: JerzyKaczmarczyk » 13 cze 2020, 18:30

Podaję podłączenie kabli: Sieć 230V jedna żyła do zacisku zero przełącznika szybkości, druga żyła 230V do czerwonego kabla silnika wentylatora, kabel biały pozycja 1 przełącznika, kabel czarny pozycja 2 przełącznika i kabel niebieski pozycja 3 przełącznika. Dwa pozostałe przewody to kondensator. I tak się kaszle, powodzenia przy montażu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”