Silnik krokowy, płynne obroty

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

Silnik krokowy, płynne obroty

#1

Post napisał: slawek7 » 31 sty 2017, 08:27

Cześć,
Mam problem ii nie mogę sobie z nm poradzić.
Mam silnik krokowy bipolarny, który ma dość małą liczbę kroków. Jest to silniczek od takiego prędkościomierza samochodowego. Wewnątrz ma przekładnie ślimakową.

Próbuję go zmusić do płynnej pracy, czyli wolnych obrotów, bo chcę go wykorzystać właśnie w roli jakiegoś obrotomierza.
Próbuję sterować nim metodą półkrokową i nie mogę uzyskać płynnych wolnych obrotów.
Widać ewidentnie skakanie wskazówki którą założyłem na ośkę.
Jak zwiększam obroty to jest fajnie, ładnie się kręci.

Macie pomysł co z tym zrobić.
Stosowałem nawet specjalny układ A4988 i pracę mikrokrokową, ale jest tak samo, skacze.



Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1394
Rejestracja: 02 lip 2010, 07:15
Lokalizacja: Białystok

#2

Post napisał: noel20 » 31 sty 2017, 09:27

Praca mikrokrokowa to jedyne co można zrobić. Może zobacz z innym sterownikiem. A może mechanicznie się coś zacina w środku.

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#3

Post napisał: zacharius » 31 sty 2017, 10:13

raczej zwykły niedobór ilości biegunów - jak silnik ma małą ilość kroków na obrót to musi przeskakiwać bo nie ma wystarczająco ząbków w środku i nic tu się nie da zrobić
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


steff.k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 526
Rejestracja: 07 paź 2013, 20:12
Lokalizacja: Kraków/Kraśnik

#4

Post napisał: steff.k » 31 sty 2017, 10:19

Ja bym jednak obstawiał niewłaściwe sterowanie, bo skoro był wykorzystywany w prędkościomierzu to raczej jest do tego przystosowany ;-).
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów :D


Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

#5

Post napisał: slawek7 » 31 sty 2017, 12:06

W prędkościomierzu chodziło bardzo płynnie.

W takim razie jak wysterować? Oryginalnie we wskaźniku w którym był montowany na desce rozdzielczej siedzi zwykły uC NEC. Więc chyba się da jakoś, tylko jak?

Udało się komuś zmusić silnik krokowy do bardzo wolnej płynnej pracy?

PS. Jaki sterownik można jeszcze zastosować?


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

#6

Post napisał: ajt » 31 sty 2017, 12:33

W prędkościomierzu, z tego co pisałeś, była przekładnia ślimakowa, a teraz ma być bezpośrednio. Na A4988 przy podziale 1/16 też za bardzo skacze? Pojawiły się stepsticki na TMC2100, z podziałem 1/256, ale nie miałem jeszcze okazji wypróbować, a nie chcę polecać w ciemno, bo na razie drogie. Może ktoś inny je testował.

Kiedyś widziałem płynnie chodzący zegar, z sekundnikiem osadzonym bezpośrednio na osi silniczka z jakiejś drukarki, mającego 48 kroków. Z tego co pamiętam, fazy były sterowane przy wykorzystaniu przebiegu generowanego przez procek z wykorzystaniem przetworników D/A. Jak chcesz rzeźbić w tę stronę, dla satysfakcji, że się da, to czemu nie spróbować :)


Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

#7

Post napisał: slawek7 » 31 sty 2017, 12:37

Pisałem że przekładnia jest w silniku. Ona tam pozostała bo to taka konstrukcja silnika.

Jesteś w stanie sobie przypomnieć gdzie to znalazłeś?


ajt
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 117
Rejestracja: 23 sty 2009, 19:21
Lokalizacja: Radom

#8

Post napisał: ajt » 31 sty 2017, 12:57

Nie bardzo, ale jeszcze poszukam. Parę lat temu miałem fazę na zegar z wirującymi ledami. Przeglądałem rozmaite linki do stron DIY z całego świata, no i między innymi był właśnie taki wskazówkowy zegar. Pamiętam tylko, że do wyjścia D/A z procka był podpięty wzmacniacz operacyjny. Do jego wyjścia początek fazy, a koniec do masy. Tak samo druga faza.

Jednak skoro jest przekładnia, to trudno mi sobie wyobrazić, że przy poprawnym sterowaniu mikrokrokowym skacze. Może tak jak pisali poprzednicy, coś skopane w sterowaniu lub jakieś problemy mechaniczne.
Jakie jest przełożenie, tzn. ile obrotów silnika przypada na pełny obrót wskazówki?


Autor tematu
slawek7
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10
Posty: 35
Rejestracja: 06 lut 2014, 07:52
Lokalizacja: szczecin

#9

Post napisał: slawek7 » 31 sty 2017, 13:12

Naliczyłem 180 kroków na obrót, więc przed przekładnią duzo mniej.
Pomyślałem jeszcze o tym aby jakoś PWM do tego zaprzęgnąć, ale tu może być być problem bo sterowanie jest mostkowe i nie za bardzo wiem jak to ugryźć.
Kod testowy wygląda tak, może faktycznie cos z nim jest nie w porządku

Kod: Zaznacz cały


    //ATmega8, kwarc wewn 8MHz
    #include <avr/io.h>
    #include <util/delay.h>
     
    unsigned char stany[]={ 0b00000001,0b00000101,0b00000100,0b00000110,0b00000010,0b00001010,0b00001000,0b00001001};
     
    //unsigned char stany_2[] = {0x9, 0x1, 0x7, 0x6, 0xE, 0x8};
     
     
    unsigned char krok;
     
     
     
    //=================== main =======================
     
    int main(void)
    {
     
                   
            DDRD=0x0F;   //PD0 i PD1 -COIL1, PD2 i PD3-COIL2
           
           
            krok=0;
     
           
            while(1)
            {
                    if(krok==8) krok=0;
                   
                    PORTD = stany[krok];
                   
                    _delay_ms(10);
     
                    krok++;
     
            }
     
           
    return 0;      
    }



pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 31 sty 2017, 13:16

hej.
a może takie coś?
http://www.piclist.com/techref/io/stepp ... x.htm?ref=
poczytaj sobie i sprawdź linki z tekstu.
pzd.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”