Silnik 230v/elektrowrzeciono mocowane do imaka tokarki.
Pytanie o elwktronarzędzie, które można zamocować do imaka tokarki.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Silnik 230v/elektrowrzeciono mocowane do imaka tokarki.
Cześć.
Od dawna mam taki pomysł żeby do imaka na tokarce zamontować jakąś wiertarkę z frezem i np. robić płaskie powierzchnie na wałkach lub rowki pod wpust, albo przewiercić wałek. Myślałem, żeby zamontować do imaka wiertarkę, ale może jest jakieś dedykowane narzędzie, albo macie jakiś lepszy pomysł w tej kwesti?
Od dawna mam taki pomysł żeby do imaka na tokarce zamontować jakąś wiertarkę z frezem i np. robić płaskie powierzchnie na wałkach lub rowki pod wpust, albo przewiercić wałek. Myślałem, żeby zamontować do imaka wiertarkę, ale może jest jakieś dedykowane narzędzie, albo macie jakiś lepszy pomysł w tej kwesti?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Silnik 230v/elektrowrzeciono mocowane do imaka tokarki.
Będziesz do tego potrzebował jakiegoś mechanizmu blokującego wrzeciono tokarki albo, jeszcze lepiej, podzielnicy.
A wracając do pytanie - są dziesiatki możliwości, zaczynając od "dremela" w prostym uchwycie do dedykowanych wrzecion. Wszystko zależy od tego jak dużych narzędzi chcesz użyć, ile udźwignie twoja tokarka i ile chcesz wydać.
Swoją drogą jeśli masz tokarke to takie wrzeciono jest niezłym projektem do samidzielnego wykonania...
A wracając do pytanie - są dziesiatki możliwości, zaczynając od "dremela" w prostym uchwycie do dedykowanych wrzecion. Wszystko zależy od tego jak dużych narzędzi chcesz użyć, ile udźwignie twoja tokarka i ile chcesz wydać.
Swoją drogą jeśli masz tokarke to takie wrzeciono jest niezłym projektem do samidzielnego wykonania...
-
Z blokowaniem wrzeciona tokarki nie ma problemu. Już to ogarnąłem. Zrobiłem sobie taką obejmę/hamulec.
Tylko właśnie nie wiem co zamontować w ten imak. Mogę dać wiertarkę i trytką spąć spust żeby trzymała obroty, gdy bedę kierował suportem, ale to już mocno hałupnicze rozwiązanie.
Właśnie chciałem znaleźć jakieś dedykowane elektronarzędzie czy uchwyt, ale nie mogę znaleźć.
Fajnie jakby dało się to zrobić w granicach około 1000 zł.
Frez fi10 mm na uchwycie żeby dało się zamontować.
Tylko właśnie nie wiem co zamontować w ten imak. Mogę dać wiertarkę i trytką spąć spust żeby trzymała obroty, gdy bedę kierował suportem, ale to już mocno hałupnicze rozwiązanie.
Właśnie chciałem znaleźć jakieś dedykowane elektronarzędzie czy uchwyt, ale nie mogę znaleźć.
Fajnie jakby dało się to zrobić w granicach około 1000 zł.
Frez fi10 mm na uchwycie żeby dało się zamontować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Wiertarka to bardzo słaby pomysł. O wiele lepiej użyć dedykowanego wrzeciona.
Po pierwsze, wiertarka ma słaby uchwyt (jak na frezy) i może mieć luzy.
Po drugie, nie ma za co jej zamocować (bo obudowa na 99% ma dziwaczne kształty zewnętrzne, w dodatku nie ma specjalnej sztywności pomiędzy obudową a łożyskowaniem uchwytu).
Nie napisałeś też w jakim materiale chcesz obrabiać. W stali?
Po pierwsze, wiertarka ma słaby uchwyt (jak na frezy) i może mieć luzy.
Po drugie, nie ma za co jej zamocować (bo obudowa na 99% ma dziwaczne kształty zewnętrzne, w dodatku nie ma specjalnej sztywności pomiędzy obudową a łożyskowaniem uchwytu).
Nie napisałeś też w jakim materiale chcesz obrabiać. W stali?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
@Fox34
A zerknij sobie na aliexpress takie coś:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007090632733.html
Zestaw tulejek ER11 kosztuje 40zł.
A zerknij sobie na aliexpress takie coś:
https://pl.aliexpress.com/item/1005007090632733.html

Zestaw tulejek ER11 kosztuje 40zł.
-
Nie wiem jak dużą masz tokarkę ale 10mm frez w narzędziu zamontowanym w uchwycie narzędziowym to sporo... Jeśli masz "minilathe" - imho zapomnij, support nie jest samochamowny (możesz przesunąć sanki ciągnąc za nie - pokrętło posuwu samo się obróci) więc próby frezowania niemal na pewno skończą się połamanym frezem.
Większość "wiertarek" montowanych na sankach narzędziowych to szlifierki (poszukaj obrazków pod hasłem "supportschleifer") ewentualnie małe wiertarki
Większość "wiertarek" montowanych na sankach narzędziowych to szlifierki (poszukaj obrazków pod hasłem "supportschleifer") ewentualnie małe wiertarki
-
Mam zamiar obrabiać stal i aluminium. Właśnie wiem, że wiertarka jest wiotka. Można ją zamocować tak jak mocuje się ją do uchwytu stołowego. Jak bym założył frez 10 to musiałbym jechać bardzo małym posuwem, ale jak się okaże, że będę musiał taki użyć to trudno. Lepiej tak niż wcale.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
A nie prościej frez montować w uchwycie, czy tam na stożku we wrzecionie ? A na suporcie sobie dać imadło maszynowe na kątowniku 90⁰ ?
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
strikexp pisze:Zestaw tulejek ER11 kosztuje 40zł.
Do tulejki ER11 nie da się założyć freza fi 10.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Warto obejrzeć wszystkie jego projekty