Sila nacisku - jak to rozumiec

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: kostner » 26 wrz 2010, 23:31

no kaza to tak dlugo czyscic acetonem az nie zostanie na bialej szmatce zaden syf.

Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 26 wrz 2010, 23:41

Aceton nie zawsze jest wystarczająco skuteczny i często zanieczyszczenia pozbawia tłuszczu ale osad zostaje bo poprostu zbyt szybko paruje. Loctite ma w swojej ofercie odtłuszczacze ale równie skuteczny jest preparat do mycia tarcz hamulcowych i kilkakrotnie tańszy. Często używam właśnie tego i nigdy już nie wrócę do acetonu - świństwo.
Z dociskiem to chyba chodziło o dopuszczalny nacisk utwardzonej powierzchni bo nieutwardzony materiał się rozjedzie i w efekcie sam się odklei( a Ty mu jeszcze pomogłeś podgrzewając go).

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 27 wrz 2010, 00:05

Nie kumam ostatniego zdania. Tworzywo jest twarde a klej utwardza sie poprzez podgrzewanie. Ten cleaner do tarcz mam i stosuje ale kupilem aceton bo podobno jest lepszy do odtluszczania. Juz qrde nie wiem co mam robic. Zadzwonie jutro do producentow kleju i okladziny niech oni sie wypowiedza. Najbardziej wkurzyl mnie ten skurcz okladziny. Watpie zeby to od temperatury bo to tworzywo wytrzymuje do 140 st C. a ja do podgrzania calej osi uzylem spirali z grilla i po 3 godzinach coprawda parzylo przy dotknieciu ale na pewno nie mialo powyzej 100st. MOze cholera jednak za malo kleju - zbyt cienka warstwa bo na tym tworzywie nic nie widac caly klej zostal na prowadnicy.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 27 wrz 2010, 00:17

chodziło mi o to że 35 Mpa okładzina wytrzymuje jako gotowa po naklejeniu i utwardzeniu kleju. Nieprzyklejona jest stosunkowo elastyczna i zbyt duże dociski zwłaszcza na warstwie kleju powodują rozciąganie się .
Kleiliśmy kiedyś taśmą Turcite, ale nie przypominam sobie aby tam ktoś kombinował z takimi naciskami, poprostu brali specjalną belkę i dociskali to kawałkami wałków, na oko podniósłbym tą belkę razem z obciążeniem. Chyba że masz coś zupełnie innego ale na chłopski rozum to nawet taśmę metalową (cieńką) można rozciągnąć dużym naciskiem.

Skoro cały klej został na prowadnicy to prawdopodobnie taśma się rozciągła.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 27 wrz 2010, 00:33

no kurcze okladzina ma grubosc 4 mm wiec to nie tak malo. Jakos nie wierze zeby sciskami to tak zmiazdzyc zeby sie rozciagnelo chyba ze pod wplywem temperatury. Jutro sprobuje to dokleic bez tego maxymalnego nacisku i warstwa gumy pomiedzy. Wycisne klej i zostawie pod lekkim naciskiem zeby sie nie przesuwalo. Te 35 MPa to sam material ma bez kleju - klej jest nakladany osobno.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 27 wrz 2010, 00:50

witam.
nadal jakoś w rozciągnięcie ( czy jak zwał ) ściskami nie za bardzo wierzę .
idąc tym tokiem rozumowania - jak wezmę wałek z poliamidu i go ścisnę to mi się rozciągnie ?
nie wiem oczywiście jak ten materiał wygląda - ale wątpię .
przy klejeniu trzeba się - niestety - ściśle trzymać " przepisu " .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 27 wrz 2010, 00:50

Wszystko się zgadza, ale nacisk 35 MPa bez pełzania jest możliwy dopiero po utwardzeniu kleju. Tendencja do wydłużania się pod naciskiem dla tworzyw rośnie wraz z grubością, a tu mamy aż 4 mm.

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 27 wrz 2010, 01:06

Nodobra w takim razie jutro musze porozmawiac z producentem tej okladziny.

WITT
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WITT » 27 wrz 2010, 08:11

Wit Wit-a

Szanowni Panowie
Najważniejszą sprawą przy klejeniu jest się zapoznać z instrukcją kleju ( producenta)
A nie podgrzewać na tzw. czuja , każdy klej ma inne parametry schnięcia i jak ma on inną temp. przy nakładniu niż klejone detale to jest podstawowy błąd.
Przy szybkim rozgrzaniu następuje skurcz kleju. I się wygina detal
Najbezpieczniej ogrzać całość do 25C wtedy klej jest żadki i łatwo się rozprowadza i wypłynie jego nadmiar.
Scisnąć jest dobrze w prasie próżniowej nacisk jest równomierny i ilość kleju jest jednakowa można spróbować folią strech.

Pozdrawiam
WIT

Awatar użytkownika

Autor tematu
kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kostner » 27 wrz 2010, 09:19

@Witt
Instrukcje kleju znam na pamiec - nawet rozmawialem z technikiem producenta. Na hali mam stala temperature 22st C wiec zarowno klej jak i detal maja temp. podobna. Moj klej schnie w temp 20st 12 h a wytrzymalosc koncowa otrzymuje po 5 dniach. Przy tem schniecia 70st czas ten skraca sie do 45 min a jego wytrzymalosc wzrasta dwukrotnie !! Przy 180 st sa to juz tylko 3min.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”