SERWO KOKUSAN DENKI - proszę o INFO

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

SERWO KOKUSAN DENKI - proszę o INFO

#1

Post napisał: paulg » 21 lis 2006, 00:39

Witam.
Posiadam 2 szt SERW DC KOKUSIN DENKI modele : FH7-1970 TLO184
oraz FH6-1187 TLO192.
Parametry wg opisu to (serwo z przekładnią)
Napięcie 24V
Prąd 3,4A
Obroty 183 rpm.
Na drugim niestety jest tylko napięcie lecz sądząc po wymiarach (nie licząc przekładni) to parametry powinny być podobne.
W więc moje pytanie - czy takie cudeńka są coś warte - zamierzam je teoretycznie zastosować w mojej konstrukcji , lecz niestety za mało wiem o tych napędach.
Jeżeli ktoś wie lub ma materiały na temat tych serw to proszę o pomoc.
Istnieje też możliwość wystawienia ich na sprzedaż - jeżeli kogoś interesują to proszę o kontakt na PM.
Pozdrawiam .
Załączniki
serwo 11.JPG
Serwa 2 ;-)
serwo 11.JPG (58.67 KiB) Przejrzano 2623 razy
serwo 22.JPG
Serwa inny widok
serwo 22.JPG (64.46 KiB) Przejrzano 2621 razy
serwo 56.jpg
opis 1
serwo 56.jpg (71.65 KiB) Przejrzano 2614 razy
serwo 66.JPG
opis 2
serwo 66.JPG (56.69 KiB) Przejrzano 2618 razy



Tagi:


faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 320
Rejestracja: 12 lut 2006, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie

#2

Post napisał: faniron » 21 lis 2006, 22:37

To są silniki bezszczotkowe, potrzebny jest do nich specjalny sterownik.


Autor tematu
paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#3

Post napisał: paulg » 21 lis 2006, 22:51

faniron pisze:To są silniki bezszczotkowe, potrzebny jest do nich specjalny sterownik.
Czyli w prosty sposób nie do zastosowania ?? :???:
Jaki sterownik dokładnie jest potrzebny do tych napędów ??
Niestety sterowniki do serw są mi jeszcze dość "obce" a jeżeli wchodzi w rachubę coś szczególnie skomplikowanego .....
Pozdrawiam


faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 320
Rejestracja: 12 lut 2006, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie

#4

Post napisał: faniron » 21 lis 2006, 23:26

Servosterowniki do silników bezszczotkowych, są jeszcze mało dostępne (czytaj drogie). Można natomiast dość tanio zrobić sterownik do serv DC. Na forym jest lista społeczna na sterowniki serv DC : https://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?p=28877#28877

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#5

Post napisał: wood carver » 22 lis 2006, 17:18

Potrzebujesz sterownika BLDC...a to jest wyższa szkoła jazdy. Na forum oczywiście pojawiają się już pierwsze próby "okiełznania" tego tematu....nie wiem czy mogę..ale w temacie BLDC jest jeden z administratorów PiotrJub ....zresztą kolega, któy odpisał ci w poprzednim poście to jeden z "prekursorów" servo na forum....jeśli moge poradzić...to szczerze radziłbym zrealizować poważszy projekt "uhu" jeśli chodzi Ci o servo,
Gotowe uhu można kupić http://www.pyffel.com.pl/

Tak naprawde nie wiem czy jesteś w tematyce cnc "zielony" czy może zielony w temacie tego konretnego servo bldc ....bo jeśli to pierwsze to powiem tak....wszyscy zaczynaja od silników krokowych tak jak i ja...ale gdybym wiedział cokolwiek o servo wcześniej ( czytaj: miał mozliwość nabycia tak tanio!!!) nie brałbym sie za krokówki!!! Lepiej brać się za temat servo od razu...moim zdaniem w tym kierunku ewoluuje forum...

apropos..przy 24V 3.4 A to całkiem sporo!!!


Autor tematu
paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#6

Post napisał: paulg » 22 lis 2006, 17:40

wood carver pisze:apropos..przy 24V 3.4 A to całkiem sporo!!!
Sądząc właśnie po tych parametrach serwo kilka wat mocy ma :-)
Dzisiaj delikatnie zajrzałem do jednego z serw - konstrukcja taka :
coś co w "normalnym" silniku jest wirnikiem jest nieruchome a jako wirnik służy dość pokaźny magnes w kształcie kubka.
Na tym magnesie jest przymocowana blaszka z prostokątnymi szczelinami - nie liczyłem bo oczopląsu można dostać ale tak na oko ~250 szczelin . Jako czujnik służy podwójna fotodioda.
Dodatkowo ciekawi mnie temat wyprowadzeń - są 3 grube oraz 6 cienkich - na większości serw widziałem 2 od zasilanie silnika a reszta enkoder ... jak ten temat ugryźć - na sieci niestety nie znalazłem żadnego konkretnego (czytaj nic) opisu. :cry:
Co to zieloności to tylko serwa .... temat CNC i krokówek jest mi znany - jedna maszynka już pracuje (ale tylko w maśle można frezować - budowana do testów - więc brzydka i ogólnie do d...y )
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein


faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 320
Rejestracja: 12 lut 2006, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie

#7

Post napisał: faniron » 22 lis 2006, 18:00

Te trzy grube przewody służą do zasilania stojana, trzy fazy połączone w trójkąt. Te sześć ciękich podłączonych jest do czyjników położenia (np. czujników halla). Na podstawie sygnałów z tych czujników sterownik generuje odpowiednie przebiegi napięć zasilających uzwojenia stojana.


Autor tematu
paulg
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4
Posty: 785
Rejestracja: 28 paź 2005, 19:59
Lokalizacja: Cieszyn
Kontakt:

#8

Post napisał: paulg » 22 lis 2006, 18:07

faniron pisze:Te trzy grube przewody służą do zasilania stojana, trzy fazy połączone w trójkąt. Te sześć ciękich podłączonych jest do czyjników położenia (np. czujników halla). Na podstawie sygnałów z tych czujników sterownik generuje odpowiednie przebiegi napięć zasilających uzwojenia stojana.
Czyli pomimo iż DC to połączenie w trójkąt ?? pogubiłem się - jest to serwo DC (prąd stały) czy AC ??
Co do czujników są tam czujniki halla zamontowane w szczelinach w stojanie jak i czujnik optyczny - o którym pisałem wyżej.
Reasumując - bez sterownika serwo nie drgnie ?? ;
No i pozostaje temat tego z przekładnią - niestety nie znam przełożenia ale na oko 1:10 czyli mocy pod dostatkiem - tylko czy jest sens o stosowaniu takiego cuda w maszynce ??

Awatar użytkownika

Szopler
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 254
Rejestracja: 19 lis 2005, 16:17
Lokalizacja: Siedlce
Kontakt:

#9

Post napisał: Szopler » 22 lis 2006, 18:24

to jest serwo dc 3 fazowe :)


faniron
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 320
Rejestracja: 12 lut 2006, 18:56
Lokalizacja: Dolnośląskie

#10

Post napisał: faniron » 22 lis 2006, 18:25

Nie drgnie. Sterownik jest zasilany napięciem stałym i generuje trzy napięcia przesunięte w fazie o przebiegu trapezowym - silnik DC bezszczotkowy.
Natomiast w servach AC sterowni generuje napięcia o przebiegu sinusoidalnym i są to z reguły silniki indukcyjne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”