Serwa Rexroth

Pomoc w doborze servopacków

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
hedeN
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2019, 10:57

Serwa Rexroth

#1

Post napisał: hedeN » 17 kwie 2019, 11:19

Witam,
Posiadam 3 serwa MSK061C 0300 NN M1 UG1 NNNN praktycznie nowe, chciałbym zrobić z nich sterowanie mojej frezarki. Czy do tych serw mógłbym użyć jakiś chińskich servopacków? W temacie elektroniki jestem akurat zielony także prosiłbym o informacje co dokładnie potrzebuję kupić i co muszę zrobić krok po kroku żeby to działało w odpowiedni sposób.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1737
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Serwa Rexroth

#2

Post napisał: Petroholic » 17 kwie 2019, 20:11

Obrazek

600V :D


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 765
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Serwa Rexroth

#3

Post napisał: atlc » 17 kwie 2019, 20:44

Tragedii nie ma, przy sterowniku zasilanym z 230V serwa będą miały 2000 obr./min. i nominalny moment obrotowy.
Patrz KE 114V/1000 obr./min.
Innymi słowy gdybyś miał sterownik zasilany z 600V to silnik do obrotów maksymalnych mógłby zachować nominalny moment obrotowy, w przypadku zasilenia niższym napięciem krzywa U/f załamie się przy 230V i moment obrotowy będzie spadał wraz ze zwiększaniem obrotów ponad 2000 obr./min.
Zerknij na wykres gdzie dla tego silnika załamuje się wykres dla zasilania 3x480V a gdzie 3x400V. Teraz odnieś to do zasilania 3x230V.
No i przy okazji do wymiany masz w tych silnikach enkodery..
Obrazek


Autor tematu
hedeN
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 17 kwie 2019, 10:57

Re: Serwa Rexroth

#4

Post napisał: hedeN » 18 kwie 2019, 07:13

Dziękuję za odpowiedź, w takim razie skoro i tak nie wykorzystam w pełni możliwości tego serwa, czy nie lepiej te sprzedać i za to kupić jakieś gotowe zestawy z Chin (w zależności od kasy jaką dostanę może i z Europy)?


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 765
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Serwa Rexroth

#5

Post napisał: atlc » 18 kwie 2019, 22:22

Nie rozpędzałbym się za bardzo..:)
Jak nie znajdziesz kogoś kto potrzebuje akurat takich silników albo nie weźmie tego od Ciebie ktoś kto tym handluje (a nie ma akurat takich na stanie), to za wiele nie dostaniesz za te silniki.


arkwyl
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 28 mar 2018, 21:16
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Serwa Rexroth

#6

Post napisał: arkwyl » 26 kwie 2019, 21:24

atlc pisze:
17 kwie 2019, 20:44
No i przy okazji do wymiany masz w tych silnikach enkodery..
Czy mogę zapytać dlaczego enkodery są do wymiany w tych silnikach?

Pozdrawiam
A.W.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1737
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Serwa Rexroth

#7

Post napisał: Petroholic » 27 kwie 2019, 00:42

bo na 90% nie będą działały z chińskim driverem?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 555
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Serwa Rexroth

#8

Post napisał: lepi » 27 kwie 2019, 02:59

W tych silnikach sa enkodery z sygnalem analogowym plus komunikacja szeregowa. Podaj model drivera chinskiego jakiego chcialbys uzyc to sie sprawdzi czy da rade.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”