Serwa Bosch - potrzebne servopacki

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 118
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#1

Post napisał: Daniu » 14 kwie 2019, 20:05

Wpadło mi w ręce urządzenie w którym są serwa Bosch. (więcej danych na zdjęciach)


SG-y1.016.060-00.010 ----- 0,95kW
Obrazek
SG-y1.006.072-00.010 ----- 0,45kW
Obrazek
SG-A0.002.091-03.010 ----- 0,15kW
Obrazek

Brakuje mi do nich servopacków. Wiecie jak tego szukać. Po symbolach silników za dużo informacji nie znalazłem, a jakie napędy maja być do nich to już w ogóle... Ktoś obeznany w temacie może naprowadzi mnie jak tego szukać i czy jest sens iść w tym kierunku. Chciałbym sterować tym najlepiej step/dir a pewnie oryginalnie jest to inaczej sterowanie.


Ewentualnie myślałem o wymianie silników tylko najlepiej bez zmian mechanicznych, a te silniki mają obudowy 70x70 i 55x55 osi jeszcze nie mierzyłem. Może polecicie coś na podmianke?



Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1748
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#2

Post napisał: Petroholic » 15 kwie 2019, 00:00

Chińskie drivery 3x400 dadzą radę pod dwoma warunkami:

- driver musi mieć opcję ustawienia prądu max na 325V (standardowo jest od 0 do prądu wejściowego czyli 400V)
- musisz ustalić jakie enkodery mają te serwa i albo zgrać je z driverami (jeśli dadzą radę) albo dołożyć chińskie enkodery...

Standardowe sterowanie w chińczykach to step/dir więc pełnia szczęścia :D


Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 118
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#3

Post napisał: Daniu » 15 kwie 2019, 20:01

Udało mi się namierzyć sterowanie.

wygląda to tak:
Obrazek

Taką płytę servopaków na 4 drivery, zdobyłem:
Obrazek

ale brakuje mi takich "kart" driverów dla każdej osi.
Obrazek


Producentem tego jest firma MOOG
Obawiam się, że nawet jak to skompletuje to nie mam co liczyć na jakieś normalne sterowanie.

Chińskie drivery byłyby najlepszym rozwiązaniem, tylko czy nie będzie problemem dla nich prędkość silników (6300-8000, 8000-11500 obrotów) Dotychczas spotkalem się z servami do 3000-4500 obrotów. Zaznaczam, że mam niewielkie doświadczenie z serwami, dlatego pytam. Druga sprawa to wspomniane enkodery. Jak to sprawdzić? Ewentualnie może jest ktos w stanie naprowadzić mnie na jakiegoś manuala tych serw?


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 588
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#4

Post napisał: lepi » 15 kwie 2019, 21:51

Najlepiej wywal to wszystko. Moze i dalo by sie to uruchomic ale kupa roboty i potrzebna spora wiedza. Nie idz ta droga.


Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 118
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#5

Post napisał: Daniu » 15 kwie 2019, 22:15

Jestem za, tylko zaproponuj mi serwa o takich wymiarach kołnierza 70x70 i 55x55 i w miarę przystępnej cenie ( wiem nie jest to precyzyjne określenie). Wolałbym uniknąć mechanicznych przeróbek, bo dwa serva są na jakiś przekładniach i najlepiej byłoby je bezinwazyjnie podmienić...

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1748
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#6

Post napisał: Petroholic » 15 kwie 2019, 23:42

Daniu pisze:tylko zaproponuj mi serwa o takich wymiarach kołnierza 70x70 i 55x55 i w miarę przystępnej cenie
Serwa z przekładniami zostaw. Zastosuj tylko chińskie drivery i ewentualnie enkodery... RPM serwa nominalne nie ma znaczenia :)


Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 118
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#7

Post napisał: Daniu » 16 kwie 2019, 00:04

A musza być servopacki na 400v (325v). Nie jestem pewien, ale wydaje mi się, ze to było podliczone do jednej fazy 230 (220) jutro może uda mi się to jeszcze sprawdzic. Teraz jeszcze wpadło mi takie coś w oko.

https://www.moog.com/content/dam/moog/l ... log-en.pdf

Wyglada, ze enkoder daje a-a/,b-b/,marker to pewnie jeden na obrót. Tylko trzeba napięcia enkodera dopasować...

Może z driverami na 230v to będzie chodzić?!?!?!


atlc
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 791
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#8

Post napisał: atlc » 16 kwie 2019, 00:20

Chodzić może, ale pełnych osiągów miało nie będzie.
Musisz zachować stosunek napięcie-częstotliwość, a skoro Twój driver nie da więcej niż 230V, to i pełnych obrotów nie osiągnie.
Zmierz kołnierz centrujący, oś silnika i rozstaw otworów mocujących. Podejrzewam, że podejdzie coś ze standardowych serii.


Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 118
Rejestracja: 01 lip 2013, 00:27
Lokalizacja: Krk

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#9

Post napisał: Daniu » 16 kwie 2019, 00:27

Jutro to pomierze i sprawdze dokładnie zasilanie servopackow, bo mam dostęp do szafy w której to było zainstalowane. Bo jak było na 230 i działało to nie będę wychodził przed szereg. Tymbardziej, ze napędy na 400v jak sprawdzałem są droższe...


lepi
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 588
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Serwa Bosch - potrzebne servopacki

#10

Post napisał: lepi » 16 kwie 2019, 01:53

W zalaczonym pdf jest specyfikacja a w niej 220v i obsluga resolwera. Nie idz ta droga.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”