Servo Yaskawa

Prośba o pomoc

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Servo Yaskawa

#1

Post napisał: arek947 » 13 cze 2020, 00:11

Witam
Mam taki kłopot że nie mogę namierzyć gdzie w servopacku yaskawa SGDV-1R9D01A
jest wyjście sygnału C-pulse z enkodera
w servo estun których zazwyczaj używam jest to wyjście programowane
ale tutaj takiego nie widzę. :oops:
może ktoś lepiej zorientowany pomoże?



Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Servo Yaskawa

#2

Post napisał: KamelM » 14 cze 2020, 21:35

Zobacz w tym manualu:
https://www.yaskawa.com/delegate/getAtt ... A-SL-7.pdf
Sekcja 4.5 CN 1 I/O, Pin 21, 22.

O to chodzi?


Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: Servo Yaskawa

#3

Post napisał: arek947 » 15 cze 2020, 22:18

Witam
dzięki z zainteresowanie
tak widziałem te wyjścia i oto chodzi
tylko myślałem że jest wyjście c-pulse
które można użyć bezpośrednio do pikocnc
a tutaj wygląda na to że trzeba użyć jakiegoś scalaka
w estunach jest to wyjście programowalne i nazywa się PGC
pozdrawiam

Awatar użytkownika

KamelM
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 16
Rejestracja: 02 lip 2019, 18:21
Lokalizacja: Wrocław

Re: Servo Yaskawa

#4

Post napisał: KamelM » 15 cze 2020, 23:03

Tam masz sygnał różnicowy, który scalak zbiera do kupy w jeden sygnał. Nie wiem czy piko przyjęłoby np podłączenie pojedynczego pinu, tylko, że wtedy pojawi się napięcie +/-, może być z tym różnie.

Może któreś z innych wyjść da się ustawić? Próbowałeś program SigmaLogic może? Powinno się dać ustawić na jakimś innym wyjściu w razie czego.


Autor tematu
arek947
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 13
Rejestracja: 02 mar 2008, 21:46
Lokalizacja: bełchatów

Re: Servo Yaskawa

#5

Post napisał: arek947 » 15 cze 2020, 23:23

Mam program Sigmawin+
i właśnie nie widzę tam takiej opcji albo nie wiem jak szukać ale dzięki jak będzie trzeba to zaopatrzę się
w ten scalak
Kojarzyło mi się że kiedyś ktoś na forum pisał że można to podłączyć bezpośrednio ale nie mogę
odnaleźć tej dyskusji


gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 696
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Re: Servo Yaskawa

#6

Post napisał: gozdd » 16 cze 2020, 07:43

Zwykły transoptor Ci wystarczy. Tu masz kawałek dokumentacji CSMIO:
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”