Ścieżka narzędzia


Autor tematu
Agalloch
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2017, 13:26
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Ścieżka narzędzia

#1

Post napisał: Agalloch » 26 kwie 2017, 13:35

Witam,

mam problem ze ścieżką narzędzia, a dokładniej z próbą przejechania dwoma różnymi narzędziami po tej samej ścieżce. Gdy dodam drugie narzędzie po tej samej ścieżce i próbuję zapisać pojawia się błąd:
"Ścieżka narzędzia jest pusta. Sprawdź parametry geometrii i operacji."
Próbowałem zmienić kolejność narzędzi itp. ale cały czas pojawia się ten sam błąd. Macie może jakieś pomysły co to może być?

Pozdrawiam



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1260
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 26 kwie 2017, 14:39

Jeśli pierwsze narzędzie wybrało materiał to drugie nie ma nic do obróbki i może dlatego jest pusta ścieżka. Zrób pierwszą obróbkę z naddatkiem i sprawdź.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6962
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Ścieżka narzędzia

#3

Post napisał: WZÓR » 26 kwie 2017, 15:38

Agalloch pisze:Witam,

mam problem ze ścieżką narzędzia, a dokładniej z próbą przejechania dwoma różnymi narzędziami po tej samej ścieżce. Gdy dodam drugie narzędzie po tej samej ścieżce i próbuję zapisać pojawia się błąd:
"Ścieżka narzędzia jest pusta. Sprawdź parametry geometrii i operacji."
Próbowałem zmienić kolejność narzędzi itp. ale cały czas pojawia się ten sam błąd. Macie może jakieś pomysły co to może być?

Pozdrawiam
Trzeba wykonać to w dwóch operacjach.
Symulacja Host CAD - kolor żółty operacja jednym frezem , kolor różowy drugim po tym samym profilu.

https://zapodaj.net/40aab6f1fe626.jpg.html

Mariusz.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 26 kwie 2017, 17:47

Po zmianie narzędzia musisz zrobić "oblicz" albo przynajmniej "synchronizuj".
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 262
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Jarocin

Re: Ścieżka narzędzia

#5

Post napisał: djronin » 27 kwie 2017, 03:32

Agalloch pisze: "Ścieżka narzędzia jest pusta. Sprawdź parametry geometrii i operacji."
Taki błąd wyświetla się gdy podasz jakieś niepoprawne parametry albo wybierzesz niewłaściwe narzędzie, np gdy byś próbował wyfrezować otwór 10mm frezem o średnicy 12mm.
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SolidCAM”