sciezka narzedzia na 4 os


Autor tematu
czeplin80
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

sciezka narzedzia na 4 os

#1

Post napisał: czeplin80 » 18 mar 2016, 16:05

Witam wszystkich,
pierwszy raz na polskim forum cnc .szukam osoby,ktora dala by mi wskazowki do wykonania sztuki ,ktory mam ustawic na hass VF 11 .zalanczam zdjecie jak wyglada sztukaObrazek[img]http:



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5498
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: sciezka narzedzia na 4 os

#2

Post napisał: WZÓR » 19 mar 2016, 21:16

czeplin80 pisze:... .zalanczam zdjecie jak wyglada sztukaObrazek[img]http:
O jakie wskazówki Tobie chodzi?
G-kod posiadasz na tę obróbkę ?
...
Plik IGS , parasolid możesz wrzucić ?

Mariusz.
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Jonathan Carroll


Autor tematu
czeplin80
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

#3

Post napisał: czeplin80 » 21 mar 2016, 15:22

witam kolege ,slicznie dziekuje za odpis ,patrzac co sie dzieje na tym forum(**500 wyswietlen i zero odpowiedzi) stracilem nadzieje ze ktos odpowie,Ale do tematu.Pracuje na mastercam ,jestem samoukiem pare tygodni temu ,wlasciciel przyniusl mi ta sztuke do wyceny.sztuka byla narysowana w 2d,musialem zrobic solid ,ktory zreszta nie jest idealny.I teraz zaczely sie schody,poniewaz nie mam duzo doswiadczenia w multiaxis tollpath .zaczolem szukac troszke na internecie z jakiego toolpath mozna to zastosowac ,ale sztuka ma zmienny skok i dotego te helix nie sa na wylot co jest dla mnie nastepnym utrudnieniem .Moge oczywiscie podzielic sie z modelem.Moge wyslac ci na twoj email ???


Posi
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 37
Rejestracja: 26 lut 2006, 21:08
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

#4

Post napisał: Posi » 17 kwie 2016, 13:35

Ten haas vf11 to jest frezarka 4 osiowa? Jaka moze być chropowatość powierzchni?


Autor tematu
czeplin80
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 18 mar 2016, 15:50
Lokalizacja: IL

#5

Post napisał: czeplin80 » 20 kwie 2016, 14:14

Posi,
powieszchnia nie jest wazna ,my czasami dostaje my takie sztuki do naprawy,to sa gotowe odlewy.Pare miesiecy temy wlasciciel zapytal mnie o wycene takiej roboty ,pierwsze ze nie mialem modelu musiale sam kombinowac .Pozniej zorjentowalem sie ze na moim indekserze jest bardzo ograniczony zakres obroyu,tak ze trzeba by bylo znowu kombinowac z postprocesorem .Trzeba by bylo odblokowac height feed opcje na haas ,tak ze odpuszczam ta sztuke.Po pierwsze nie jestem ekspertem w 5 axis toolpath ,a po drugie teraz juz wiem ze haas nie naddaje sie do takich robot,Jestesmy na kupnie tokarki i frezarki ,i napewno bede odradzal zakup haas .Jezeli chcesz sie pobawic to moge podeslac ci model .A do pierwszego pytania,to 4 os zakladam na stol jezeli potrzebuje .


Posi
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 35)
Posty w temacie: 2
Posty: 37
Rejestracja: 26 lut 2006, 21:08
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

#6

Post napisał: Posi » 20 kwie 2016, 20:22

Nie dzięki za model ja tylko tak z ciekawości sie pytam. Ja to bym takiego modelu nie narysował a co dopiero zaprogramować maszyne:) Ja pracuje tylko na 3 osiach i nie jestem jakiś tam szpecem wprogramowaniu. Co do obrabiarki to polecam Mori Seiki bardzo dobre maszyny. Ja programuje frezarke Dura Vertical 5080 z dołanczaną 4 osią. Mamy ja z 8 lat i zero awarii i jest bardzo sztywna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”