samorobka cnc obslugiwana przez grbl
pomoc w uruchumieniu frezarki
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: samorobka cnc obslugiwana przez grbl
Próbując przeczytać i zrozumieć Twoje poprzednie wypowiedzi uważam , że chcesz pisać nie znając liter. Jeżeli nie poświęcisz minimum 200 godz. na samo naukę w temacie maszyn cnc oraz ich oprogramowania - raczej nikt Ci nie pomoże , bo jest to prostu niemożliwe. Taki 2-3 tyg. indywidualny kurs kosztował by dużo więcej niż maszyna , którą kupiłeś.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Robertdomagala pisze:i teraz kolejny problem bo mam prubny g code w txt i nie mozna go przekonwertowac do .nc ktos chetny zobaczyc projekt formy wysle na email moze ktos sie podejmie obrobic go na estelcama ??
Estla masz cama i kontrolera cnc, w camie "obrabiasz "projekt tylko wcześniej musisz poustawiać podstawowe parametry, zakładka ustawienia
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja też kiedyś popełniłem zakup takiej porządnej maszyny, ale trochę tańszej i renomowanej zagranicznej firmyRobertdomagala pisze: ↑24 lis 2024, 21:22(...) jest to samorobka sam nie wiem co tam jest zainstalowane ale wyglada na porzadnie zrobiona (mowimy o maszynie za 1100 pln )

G-kody do programu candle można generować w programach Cam, jak np.: Estlcam, lub Blendercam, lub Fusion360.
W programie Cam trzeba zaznaczyć odpowiedni postprocesor: grbl.
Dobrze też mieć do porównania przykładowy g-kod który candle odczytuje bez problemu, w przypadku gdyby postprocesor nie pasował w 100%.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2024, 14:28 przez Bandito, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
tutaj macie projekt formy w zalaczniku moja maszyna ma 20x20 cm wrzecono 500 wat ,frezy 4 mm i 1mm kula ,material grubosc 12 mm corian jesli ktos jest w stanie napisac mi g cod do tej formy na moja frezarke to zapraszam na priv
- Załączniki
-
- Waterbugv2.stl (1).zip
- (1.93 MiB) Pobrany 16 razy
-
ogladam jednak piersza forme chcial bym zrobic przy pomocy kogos przez whats up bo ten od ktorego kupilem maszynke nie wytlumaczyl mi nic praktycznie
To jest tylko kwestia skryptów. A prawie większość programów można rozbudować pod siebie.
Ja sobie rozbudowałem candle wymiana narzędzi pomiar, jak i pomiary i bazowanie materiałów. Miałem jeszcze zrobić skrypt na pomiar kąt materiału do osi X/Y.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Zainstaluj sobie https://camotics.org/Robertdomagala pisze: ↑25 lis 2024, 15:16ten od ktorego kupilem maszynke nie wytlumaczyl mi nic praktycznie
To jest symulator, który pozwoli Ci bezstresowo i bezkosztowo testować kod uzyskany z CAM.
Estlcam już masz zainstalowany.
Akurat przygotowanie programu z modelu STL jest wyjątkowo proste, to ustawienie zaledwie kilku parametrów, resztę robi program.
Nie daj się wpuścić w żadne Fusiony, to jest skomplikowane i rozbudowane oprogramowanie, którego nauka może zająć lata, a pełna wersja jest droga.
Jeżeli chcesz te swoje "przynęty" wykonywać zarobkowo, to zwracaj uwagę na licencje. Wielu "darmowych" programów nie można używać do zastosowań komercyjnych.
Trafiali się na forum ludzie, którzy jak czegoś nie ukradną, to się czują jakby coś zgubili. Polecali licencje "na znajomego studenta", co jest zwykłym złodziejstwem i można mieć za to sprawę w sądzie. Tak naprawdę nie musisz niczego kraść, bo Estlcam jest naprawdę tani i na pewno do twoich zastosowań wystarczy.
Jak pisałem wcześniej, powinieneś spróbować wykonać jakieś projekty, choćby po to, żeby mieć o tym jakiekolwiek pojęcie.
-
i to jest fajna odpowiedz ,wiem ze foremki sa proste i wiem ze z stl latwo to sie przeksztalca jeszcze nie wiem dokladnie jak ,ide w estlcam zadne fusiony ale jak by ktos chcial pomoc to adres znacie piszczcie na priv
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Na stronie estlcama masz filmy instruktażowe.
Poogladaj, zobaczysz z czym to się je.
Nikt ci zdalnie programu nie wygeneruje, bo błędny program może równać się zniszczony materiał, narzędzie lub maszyna. Albo wszystko naraz.
I nie oczekuj, że pierwszy program jaki uruchomisz to będzie wyfrezowane formy.
Zacznij od prostych rzeczy, naucz się obsługi maszyny. Potem przygotuj sobie cam z estlcama, aby generował kod zjadliwy przez twój sterownik. Zacznij od prostych programów, na sucho, w powietrzu.
Tego nie da się ogarnąć w 2 dni na podstawie pogadanki na forum, jeśli dotąd nie miałeś o tym pojęcia.
Masz maszynę, masz program którym możesz nią sterować, masz cam którym wygenerujesz program.
Teraz zaopatrz się w cierpliwość i ucz się tego i pracuj a nie oczekuj gotowego programu od kogoś.
Poogladaj, zobaczysz z czym to się je.
Nikt ci zdalnie programu nie wygeneruje, bo błędny program może równać się zniszczony materiał, narzędzie lub maszyna. Albo wszystko naraz.
I nie oczekuj, że pierwszy program jaki uruchomisz to będzie wyfrezowane formy.
Zacznij od prostych rzeczy, naucz się obsługi maszyny. Potem przygotuj sobie cam z estlcama, aby generował kod zjadliwy przez twój sterownik. Zacznij od prostych programów, na sucho, w powietrzu.
Tego nie da się ogarnąć w 2 dni na podstawie pogadanki na forum, jeśli dotąd nie miałeś o tym pojęcia.
Masz maszynę, masz program którym możesz nią sterować, masz cam którym wygenerujesz program.
Teraz zaopatrz się w cierpliwość i ucz się tego i pracuj a nie oczekuj gotowego programu od kogoś.