Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

Dyskusje o obrabiarkach CNC firmy Cincinnati

Autor tematu
Denmar
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 18
Rejestracja: 24 lis 2010, 08:31
Lokalizacja: Nisko

Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#1

Post napisał: Denmar » 23 paź 2017, 22:41

Witam
po skonczonej pracy dla wiertla skladanego bądz głowicy frezerskiej ktora długos pracuje nie moge oddac narzedzia do magazynu poprawnie tzn, jest straszny opór jak by on za bardzo siedziało we wrzecionie , i podczas oddawanie kilka razy nastąpiło zablokowanie magazynu,

czy ktoś miał podobny problem jak sobie z tym poradzic ?



Tagi:


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#2

Post napisał: dance1 » 24 paź 2017, 20:40

zadbaj o czystość stożka jak i gniazda wrzeciona, mogą to być także oznaki zużytych podkładek sprężynowych.
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

witbike
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 204
Rejestracja: 03 mar 2015, 20:50
Lokalizacja: Wyszków

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#3

Post napisał: witbike » 11 lis 2017, 18:40

Miałem takie same problemy. Posmaruj stożki narzędzi zwykłym smarem delikatnie. Sporo to pomaga. Oczywiście trzeba dbać o czystość stożka i stożka narzędzi.

Awatar użytkownika

sokon
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 248
Rejestracja: 01 gru 2011, 22:35
Lokalizacja: Warszawa

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#4

Post napisał: sokon » 02 sty 2018, 12:44

Mozesz jeszcze skrecic posow na 0% jak magazyn dojedzie do wrzeciona, poczekac az wrzeciono zwolni oprawke i powoli wlaczyc posow na nowo. U mnie to kwestia wyrobionej sprezyny talezowej czy jak to sie tam nazywa.
Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja


easygreen
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 21 kwie 2016, 16:46
Lokalizacja: Rybnik

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#5

Post napisał: easygreen » 04 sty 2018, 09:31

Witam,
Proponuję zacząć od umycia dławika, przy słowniku na wrzecionie. Odpowiedzialnego za wypychanie narzędzia. Lub wymiana i regulacja.
Przy braku efektu działania j.w.


pdasiek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 71
Rejestracja: 24 lis 2011, 21:59
Lokalizacja: Kielce

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#6

Post napisał: pdasiek » 25 lip 2018, 13:47

Sprawdź w jakim stanie też masz zaciągacze/grzybki, u nas często w przypadku delikatnie za krótkich/za długich/ występują takie problemy.

Najczęściej jest to wina talerzyków które odpowiadają za siłę puszczania oprawki.

Jeżeli nie masz dużo tej obróbki to zjeżdżaj posuw na zero przy oddawaniu i stuknij w oprawkę :) pomaga


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2981
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#7

Post napisał: dance1 » 25 lip 2018, 20:14

nieraz stuknięcie w głowę także pomaga, koszt wymiany podkładek sprężynowych, ma się nijak do późniejszej regeneracji (kosztów) wrzeciona.
Wymyślili maszyny cnc żeby stać i pukać....
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1804
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#8

Post napisał: Petroholic » 26 lip 2018, 08:51

Denmar pisze:wiertla skladanego bądz głowicy frezerskiej ktora długos pracuje
Pewnie dlatego, że oprawka ciepła... Tak jak koledzy wyżej piszą poza metodą młotka...

Swoją drogą to metody w tym stylu rodem z PRLu ( Jak telewizor śnieży to trzeba go pi***ąć...) świadczą tylko i wyłącznie o braku dbania o maszynę :( Jakbym zobaczył swojego operatora jak stuka młotkiem w oprawki to by był jego ostatni dzień w pracy...


pdasiek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 71
Rejestracja: 24 lis 2011, 21:59
Lokalizacja: Kielce

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#9

Post napisał: pdasiek » 26 lip 2018, 11:18

spokojnie panowie bez spiny, dlatego też zapytałem ile operator ma tej obróbki.

U nas maszyny chodza normalnie, ale np jeżeli maszyna frezuje 8h bez wyjmowania oprawki i zbiera dosyć dużo to zamiast próbować naprawiać/poprawiać owe talerze wystarczy przysłowiowo "puknąć" młotkiem mosiężnym i po sprawie.

Co innego kiedy maszyna nie chce puścić wiertła 3.5 [mm]

Dodane 2 minuty 10 sekundy:
u nas wiercimy wiertłami na płytki otwory 40 [mm] na stożku BT40 i narzędzia puszcza, ale jak się frezuje głowicami do szybkich posuwów 8h to ma prawo się zapiec i tutaj wymiana talerzyków itd nie pomoże.

Wiadomo, najlepiej zgłosić/zlecić naprawę maszyny zainwestować kilka tysięcy i liczyć na to że się polepszy aczkolwiek tak jak mówię w skrajnych przypadkach nawet to nie pomoże.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1804
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Sabre 1000 - mocowanie narzędzia

#10

Post napisał: Petroholic » 26 lip 2018, 19:27

pdasiek pisze:młotkiem mosiężnym
Powiedzmy, że zawarłeś słowo klucz, które cię usprawiedliwia :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Cincinnati CNC”