Rysunek wykonawczy wałka według polecenia. Niejasne kwestie.

Dyskusje dotyczące spraw związanych z rysunkiem technicznym

Autor tematu
bastaw0w
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 kwie 2017, 16:51
Lokalizacja: Łeba

Rysunek wykonawczy wałka według polecenia. Niejasne kwestie.

#1

Post napisał: bastaw0w » 14 kwie 2017, 17:09

Dzień dobry, dostałem jako projekt do wykonania rysunek wykonawczy wałka. Mój problem polega na tym, że do końca nie rozumiem kilku kwestii. Mianowicie chodzi mi o część zadania w której mowa o przelotowym walcowym otworze, jego oś znajduje się w płaszczyźnie, w której leży przekątna czopa kwadratowego. Czy potrzebuje zrobić dodatkowo kład tego elementu, który pokaże jak jest umiejscowiony?; oraz o wyfrezowane symetrycznie wycięcie prostopadłe do osi tego otworu (mam rozumieć to jako wpust, czy po prostu wycięcie przez cały wałek tak jak narysowałem. W załączniku przesyłam polecenie i rysunek który do tej pory udało mi się wykonać.
ObrazekObrazek



Tagi:


reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 167
Rejestracja: 26 sty 2013, 22:33

Re: Rysunek wykonawczy wałka według polecenia. Niejasne kwes

#2

Post napisał: reddin » 15 kwie 2017, 10:05

bastaw0w pisze: ...jego oś znajduje się w płaszczyźnie, w której leży przekątna czopa kwadratowego....
Którą przekątną i w której płaszczyźnie tego czopa kwadratowego "poeta" miał na myśli?


Autor tematu
bastaw0w
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 kwie 2017, 16:51
Lokalizacja: Łeba

Re: Rysunek wykonawczy wałka według polecenia. Niejasne kwes

#3

Post napisał: bastaw0w » 15 kwie 2017, 10:38

reddin pisze:Którą przekątną i w której płaszczyźnie tego czopa kwadratowego "poeta" miał na myśli?
Pewnie chodziło im o podstawę tego czopa, czyli sam kwadrat o boku s = 17mm. Ale co do tego sam nie jestem pewien, dlatego zgłosiłem się z pomocą.

A co sądzisz odnośnie tego wyfrezowanego wycięcia? Dobrze to zaznaczyłem czy jednak chodzi tutaj o coś innego?

Tutaj wstawiam zdjęcie kładu otworu i wycięcia(jeśli przekręcimy sobie zdjęcie to otworem jest pionowy fragment, zapomniałem zaznaczyć 'fi':

Obrazek


reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 167
Rejestracja: 26 sty 2013, 22:33

Re: Rysunek wykonawczy wałka według polecenia. Niejasne kwes

#4

Post napisał: reddin » 15 kwie 2017, 11:02

bastaw0w pisze:A co sądzisz odnośnie tego wyfrezowanego wycięcia? Dobrze to zaznaczyłem czy jednak chodzi tutaj o coś innego?

Tutaj wstawiam zdjęcie kładu otworu i wycięcia
Jeśli przyjmiemy, że tak definiowana jest przekątna jak podajesz to wycięcie jest dobrze zaznaczone.

To co oznaczyłeś A-A to przekrój a nie kład (to zasadnicza różnica w przedstawieniu)!
Oznaczenie A-A też trzeba podać na rzucie głównym.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2419
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 15 kwie 2017, 11:19

Na tym przekroju brakuje jednego fi...
Można?
Morzna!!!


reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 167
Rejestracja: 26 sty 2013, 22:33

#6

Post napisał: reddin » 15 kwie 2017, 11:23

Steryd pisze:Na tym przekroju brakuje jednego fi...
:shock:
bastaw0w pisze: zapomniałem zaznaczyć 'fi'


Autor tematu
bastaw0w
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 kwie 2017, 16:51
Lokalizacja: Łeba

#7

Post napisał: bastaw0w » 15 kwie 2017, 11:26

reddin, okej rozumiem, dziękuje. Czyli przekrój w tym miejscu jest dobrym rozwiązaniem?

Teraz mam jeszcze pytanie co do wymiarowania. Skoro podałem wymiary otworu i wycięcia na rzucie głównym, to czy muszę podawać je na przekroju? Czy lepszym rozwiązaniem będzie podanie po prostu średnicy otworu i szerokości wycięcia tylko na przekroju.

Co do wymiarowania rzutu głównego, jak najlepiej jest go zwymiarować? Podałem wymiary czopów z lewej i prawej strony. Czy następnie powinienem podać wymiar miejsca które jest przeznaczone na łożyska i dalej jeden z odcinków który pozostał na tym czopie?


reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 167
Rejestracja: 26 sty 2013, 22:33

#8

Post napisał: reddin » 15 kwie 2017, 11:30

bastaw0w pisze:przekrój w tym miejscu jest dobrym rozwiązaniem?

Skoro podałem wymiary otworu i wycięcia na rzucie głównym, to czy muszę podawać je na przekroju? Czy lepszym rozwiązaniem będzie podanie po prostu średnicy otworu i szerokości wycięcia tylko na przekroju.
1.tak
2 wymiar podaje się tylko raz na rysunku....lepiej na przekroju.
3.błędnie oznaczyłeś pasowanie k6....powinno być przy wymiarze Φ50k6 a nie przy chropowatości!


Autor tematu
bastaw0w
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 14 kwie 2017, 16:51
Lokalizacja: Łeba

#9

Post napisał: bastaw0w » 15 kwie 2017, 12:21

Dobrze rozumiem. Jest jeszcze jedno w poleceniu pisze, żeby zaznaczyć odchyłki pozostałych wymiarów w 12 klasie dokładności. Jak to oznaczyć?


reddin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 167
Rejestracja: 26 sty 2013, 22:33

#10

Post napisał: reddin » 15 kwie 2017, 15:52

bastaw0w pisze:żeby zaznaczyć odchyłki pozostałych wymiarów w 12 klasie dokładności. Jak to oznaczyć?
zobacz:
home.agh.edu.pl/~kmtmipa/dydaktyka/automatyka/1/tolerancjeipasowania.pdf

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rysunek techniczny”