Ruchome, skrętne wrzeciono

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6618
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#51

Post napisał: bartuss1 » 09 sie 2018, 07:24

z piast samochodowych to ja kiedys zrobiłem głowicę do 5 osiówki, nie jest to jakos specjalnie sztywne i długo nie podzialało. Agem jednak poszedł dalej i zaczał je stosować w swoich zabawkach, a raz odwalił taki numer z ową piastą, że sie w pale nie mieści - przewiercił ją w srodku i wspawał rurke półcalową, bokiem do rurki wpuscił kable do wrzeciona i serwa, a na górze przykrecił sprzeglo klowe. Przy odpalaniu maszyny i paru obrotów głowicą następowało krótkie wylączenie hali hehe. Rzecz miała sie w pewnej maszynie, tzw flagowej za jedyne 300 kzł.


soltysdesign.pl

Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 132
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#52

Post napisał: Kamsson » 09 sie 2018, 16:40

Hehe no to ładnie☺

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2030
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#53

Post napisał: Yarec » 09 sie 2018, 21:53

Obrazek
nie te osie ale to przykład
można by obrócić o 90° i przykręcić do zetki...
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


stefanbatory
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 09 gru 2012, 09:40
Lokalizacja: Konin

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#54

Post napisał: stefanbatory » 09 sie 2018, 23:34

bartuss1 pisze:
09 sie 2018, 07:24
z piast samochodowych to ja kiedys zrobiłem głowicę do 5 osiówki, nie jest to jakos specjalnie sztywne i długo nie podzialało. Agem jednak poszedł dalej i zaczał je stosować w swoich zabawkach, a raz odwalił taki numer z ową piastą, że sie w pale nie mieści - przewiercił ją w srodku i wspawał rurke półcalową, bokiem do rurki wpuscił kable do wrzeciona i serwa, a na górze przykrecił sprzeglo klowe. Przy odpalaniu maszyny i paru obrotów głowicą następowało krótkie wylączenie hali hehe. Rzecz miała sie w pewnej maszynie, tzw flagowej za jedyne 300 kzł.
Daj mu już spokój człowieku. Taka wrzuta na koniec zupełnie nie była potrzebna i nie jest na temat tego wątku.

ps. "Wyłączenie hali" dziwnym zbiegiem okoliczności nastąpiło po kilku miesiącach eksploatacji maszyny i w dodatku w Twojej obecności...?
PCBmania :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 6618
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#55

Post napisał: bartuss1 » 10 sie 2018, 06:18

Z tego co mi wlascicielka opowiadała. Ja to tylko rozbierałem. No dałem mu już spokój dawno temu Agemowi św pamięci. Wrzuta jak wrzuta, ale rózne pomysły ludzie mają, a skoro temat piast odżył, to wypadaloby przestrzec przed takimi rozwiązaniami.
ps
pewnie po kilku miesiącach wpadli na to zeby sprawdzic czy glowica ma wiecej niz 360 stopni zgodnie z charakterystyka producenta, ktory zalecał po kilku obrotach glowicy zwyczajnie ją "odkręcić" w drugą stronę.
soltysdesign.pl

Obrazek


juzwa1
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 80
Rejestracja: 11 lut 2015, 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#56

Post napisał: juzwa1 » 13 sie 2018, 17:24

Ode mnie koledzy brali przekładnie cykloidalne do budowy 4 osi, wiem że chyba dwie sztuki zostały użyte do projektu obracania elektrowrzeciona. Po zamontowaniu nikt nie narzekał na luzy a zastosowanie takiej przekładni jest bardzo proste. Parę osób pytało mnie o przekładnie falowe ponieważ nie mają luzów, wzięli cykloidalne i doskonale działają. Jeszcze jakieś nieduże mam i chyba z obudową.Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Autor tematu
Kamsson
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 18
Posty: 132
Rejestracja: 27 gru 2017, 17:41
Lokalizacja: SUWAŁKI

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#57

Post napisał: Kamsson » 13 sie 2018, 17:39

A jak to cenowo wygląda u Ciebie?

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2030
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#58

Post napisał: Yarec » 13 sie 2018, 19:38

juzwa1 - przepraszam Cię i Innych - to forum quasi pro. Poczytaj moje ostatnie wpisy albo móje pierwsze na Tym Forum.
liczyłem na pomoc a TU "spece typu bo forum pisze" - np. jak się gwintuje albo czym wiercić (stal bez określenia gatunku)
A kto ma "maszynie" amatorskiej obrabia tytanowe płytki (2D) lub "chromówkę" 3D . . . ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


juzwa1
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 3
Posty: 80
Rejestracja: 11 lut 2015, 18:55
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#59

Post napisał: juzwa1 » 25 sie 2018, 10:22

Yarec, dużo osób konstruuje maszyny i nie zamieszcza ich na forum. Sam mam tokarkę która jest na etapie elektroniki a mechanika jest juz w 100% zrobiona. Zastosowałem przekładnię cykloidalną i chodzi ok. Oczywiście jak skończę projekt to zamieszczę na forum. Takiej na forum jeszcze nie było.

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2030
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Ruchome, skrętne wrzeciono

#60

Post napisał: Yarec » 25 sie 2018, 11:04

juzwa1 pisze:konstruuje maszyny i nie zamieszcza ich na forum
i słusznie ! Konstrukcje to w większości rozwiązania "autorskie" wymagające wysiłku umysłowego, wiedzy i kasy więc lepiej pokazać "gotowca" niż plany konstrukcyjne z DTRką.
juzwa1 pisze:Zastosowałem przekładnię cykloidalną
i co sam ją wykonałeś ??
Powodzenia w "robocie" (bez złośliwości), jak wiesz co piszesz to Ci się uda !
Takiej na forum jeszcze nie było - to może zobaczymy
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”