Rover biesse a4 poważna awaria

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
frkoppo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 7
Rejestracja: 05 cze 2020, 18:18

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#11

Post napisał: frkoppo » 28 sie 2020, 10:48

:cry: ↓ Haha no cóż jestem od pracy na tej maszynie a nie serwisowaniu jej. Również podejrzewam uziemienie zdecydowanie. Zdarzały się przypadki gdzie odkurzalem maszynę odkurzaczem przemysłowym i w kontakcie odkurzacza z maszyną przez moje ręce kopał mnie prąd i to czasami nie mały. Zdarzylo się że od wyciagu linka kopnęła mnie lekko, cyrki różne w tej firmie się zdarzają, polska niestety, i mentalność oszczędzania. A jak to się mówi skąpy płaci dwa razy




atlc
Posty w temacie: 3

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#12

Post napisał: atlc » 28 sie 2020, 12:24

frkoppo pisze:Zdarzały się przypadki gdzie odkurzalem maszynę odkurzaczem przemysłowym i w kontakcie odkurzacza z maszyną przez moje ręce kopał mnie prąd i to czasami nie mały.


To się nazywa elektryzacja.
Bez związku z awarią.
Tarcie drobnego pyłu poruszającego się z dużą prędkością z powietrzem przy ściankach plastikowych rur. Czego się tu spodziewać?

Awatar użytkownika

Autor tematu
frkoppo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 7
Rejestracja: 05 cze 2020, 18:18

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#13

Post napisał: frkoppo » 28 sie 2020, 17:30

Rozumiem nie znam się aż tak na elektryce😀 Dodam jeszcze że w drugiej firmie jest podobny rover A6 w doskonałym stanie 5-6 letni i również wystąpił podobny problem wentylator chłodzący wrzeciono poszedł ale tam wywaliło błąd po prostu wentylatora i maszyna stanęła. W tej wraz z awaria tego wentylatora poszło pół elektroniki maszyny, aż nie chce mi się wierzyć że tak się mogło stać i z drugiej strony boję się trochę na niej pracować żeby znowu palić się nie zaczela. Ma być niedługo jakiś specjalista od centrum u nas ma je poustawiac, skalibrować i posuwać ogólne małe usterki. Co moge mu powiedziec żeby sprawdził odnośnie tej awarii żeby więcej się nie powtórzyła.?


rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2084
Rejestracja: 04 sty 2013, 23:30
Lokalizacja: 3miasto

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#14

Post napisał: rdarek » 28 sie 2020, 18:56

frkoppo pisze:
28 sie 2020, 17:30
..... również wystąpił podobny problem wentylator chłodzący wrzeciono poszedł ale tam wywaliło błąd po prostu wentylatora i maszyna stanęła. W tej wraz z awaria tego wentylatora poszło pół elektroniki maszyny, aż nie chce mi się wierzyć że tak się mogło stać ....
Na jakie napięcie jest ten wentylator i czym wysterowany?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1409
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#15

Post napisał: k-m-r1 » 18 sty 2021, 18:30

Co by nie było to zasilanie wentylatora jest monitorowane i jak wywala błąd wentylatora to jest pomiar obciążenia na wyjściu za tranzystorem. Zle podpięty wentylator albo by nie ruszył albo zrobił zwarcie i np spalił rezystor zerowy zabezpieczający lub bezpiecznik. To tu musiał ktoś skopać podłączenie zasilania z innego źródła.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor [email protected]


DARK
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 lis 2011, 00:34
Lokalizacja: swietokrzyskie

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

#16

Post napisał: DARK » 06 paź 2021, 17:39

Nie ma żadnego pomiaru prądu. Pod wentylatorkiem jest termistor z którego jest komunikat o przegrzaniu. Dwa razy taką usterke usuwałem. Teoretycznie jezeli serwisant odepnie wtyczkę od wentylatora i zamieni z niej piny to może 230v podać na elektronikę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”