Rover biesse a4 poważna awaria
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Re: Rover biesse a4 poważna awaria

-
- Posty w temacie: 3
frkoppo pisze:Zdarzały się przypadki gdzie odkurzalem maszynę odkurzaczem przemysłowym i w kontakcie odkurzacza z maszyną przez moje ręce kopał mnie prąd i to czasami nie mały.
To się nazywa elektryzacja.
Bez związku z awarią.
Tarcie drobnego pyłu poruszającego się z dużą prędkością z powietrzem przy ściankach plastikowych rur. Czego się tu spodziewać?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Rozumiem nie znam się aż tak na elektryce
Dodam jeszcze że w drugiej firmie jest podobny rover A6 w doskonałym stanie 5-6 letni i również wystąpił podobny problem wentylator chłodzący wrzeciono poszedł ale tam wywaliło błąd po prostu wentylatora i maszyna stanęła. W tej wraz z awaria tego wentylatora poszło pół elektroniki maszyny, aż nie chce mi się wierzyć że tak się mogło stać i z drugiej strony boję się trochę na niej pracować żeby znowu palić się nie zaczela. Ma być niedługo jakiś specjalista od centrum u nas ma je poustawiac, skalibrować i posuwać ogólne małe usterki. Co moge mu powiedziec żeby sprawdził odnośnie tej awarii żeby więcej się nie powtórzyła.?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Na jakie napięcie jest ten wentylator i czym wysterowany?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Kontakt:
Co by nie było to zasilanie wentylatora jest monitorowane i jak wywala błąd wentylatora to jest pomiar obciążenia na wyjściu za tranzystorem. Zle podpięty wentylator albo by nie ruszył albo zrobił zwarcie i np spalił rezystor zerowy zabezpieczający lub bezpiecznik. To tu musiał ktoś skopać podłączenie zasilania z innego źródła.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nie ma żadnego pomiaru prądu. Pod wentylatorkiem jest termistor z którego jest komunikat o przegrzaniu. Dwa razy taką usterke usuwałem. Teoretycznie jezeli serwisant odepnie wtyczkę od wentylatora i zamieni z niej piny to może 230v podać na elektronikę