Rover biesse a4 poważna awaria

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
frkoppo
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Re: Rover biesse a4 poważna awaria

Post napisał: frkoppo » 28 sie 2020, 10:48

:cry: ↓ Haha no cóż jestem od pracy na tej maszynie a nie serwisowaniu jej. Również podejrzewam uziemienie zdecydowanie. Zdarzały się przypadki gdzie odkurzalem maszynę odkurzaczem przemysłowym i w kontakcie odkurzacza z maszyną przez moje ręce kopał mnie prąd i to czasami nie mały. Zdarzylo się że od wyciagu linka kopnęła mnie lekko, cyrki różne w tej firmie się zdarzają, polska niestety, i mentalność oszczędzania. A jak to się mówi skąpy płaci dwa razy

atlc
Posty w temacie: 3

Post napisał: atlc » 28 sie 2020, 12:24

frkoppo pisze:Zdarzały się przypadki gdzie odkurzalem maszynę odkurzaczem przemysłowym i w kontakcie odkurzacza z maszyną przez moje ręce kopał mnie prąd i to czasami nie mały.

To się nazywa elektryzacja.
Bez związku z awarią.
Tarcie drobnego pyłu poruszającego się z dużą prędkością z powietrzem przy ściankach plastikowych rur. Czego się tu spodziewać?

Awatar użytkownika

Autor tematu
frkoppo
Posty w temacie: 6

Post napisał: frkoppo » 28 sie 2020, 17:30

Rozumiem nie znam się aż tak na elektryce😀 Dodam jeszcze że w drugiej firmie jest podobny rover A6 w doskonałym stanie 5-6 letni i również wystąpił podobny problem wentylator chłodzący wrzeciono poszedł ale tam wywaliło błąd po prostu wentylatora i maszyna stanęła. W tej wraz z awaria tego wentylatora poszło pół elektroniki maszyny, aż nie chce mi się wierzyć że tak się mogło stać i z drugiej strony boję się trochę na niej pracować żeby znowu palić się nie zaczela. Ma być niedługo jakiś specjalista od centrum u nas ma je poustawiac, skalibrować i posuwać ogólne małe usterki. Co moge mu powiedziec żeby sprawdził odnośnie tej awarii żeby więcej się nie powtórzyła.?

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rdarek » 28 sie 2020, 18:56

frkoppo pisze:
28 sie 2020, 17:30
..... również wystąpił podobny problem wentylator chłodzący wrzeciono poszedł ale tam wywaliło błąd po prostu wentylatora i maszyna stanęła. W tej wraz z awaria tego wentylatora poszło pół elektroniki maszyny, aż nie chce mi się wierzyć że tak się mogło stać ....
Na jakie napięcie jest ten wentylator i czym wysterowany?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 18 sty 2021, 18:30

Co by nie było to zasilanie wentylatora jest monitorowane i jak wywala błąd wentylatora to jest pomiar obciążenia na wyjściu za tranzystorem. Zle podpięty wentylator albo by nie ruszył albo zrobił zwarcie i np spalił rezystor zerowy zabezpieczający lub bezpiecznik. To tu musiał ktoś skopać podłączenie zasilania z innego źródła.
[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

DARK

Post napisał: DARK » 06 paź 2021, 17:39

Nie ma żadnego pomiaru prądu. Pod wentylatorkiem jest termistor z którego jest komunikat o przegrzaniu. Dwa razy taką usterke usuwałem. Teoretycznie jezeli serwisant odepnie wtyczkę od wentylatora i zamieni z niej piny to może 230v podać na elektronikę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”