Witam
Od kilku dni zaczołem się bawić z rhino 4. Jednak wyszedł mi pewien problem - Rysuje sobie bryłę/sześcian 50mmx50mmx50mm w rhino zapisuje plik jako stl. Potem otwieram freemill ustawiam jednostki miary jako milimetry, improtuje plik z sześcianem oczywiscie wymiary są zachowane w milimetrach, ustawiam ścieżkę freza i zapisuje plik jako AXYZ. Potem eksportuje do step2cnc i równiez pokazują się prawidłowe wymiary oprocz czasu obrobki, bo czas obróbki to 2500 minut. Kiedy maszyna zaczyna obrobiać to widać, że w dalszym ciągu nie są zachowane wymiary. Dlatego mam pytanie co trzeba ustawić w rhino 4 aby te wymiary zostaly zachowane? Wiem, że w corelu trzeba ustawic tzw. "jednostki ploterowe" ale w rhino nie wiem. Prosze o pomoc rhino dopiero sie uczę a w dokumentacji którą posiadam tego nie mogę znaleźć
robert
Rhino problem
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie jestem pewien czy to problem z Rhino jest. Twój workflow wyglada nastepująco:
Rhino->stl->freemill->step2cnc->frezarka. Nie wiem czemu akurat stl'a uzywasz (o ile dobrze pamiętam freemill wczytuje natywne pliki z Rhino) ale problemy moga być na każdym etapie tego łańcucha.
Piszesz, że wymiary są zachowane, a potem że "w dalszym ciągu nie są zachowane". To na jakim etapie gubią się wymiary?
Rhino->stl->freemill->step2cnc->frezarka. Nie wiem czemu akurat stl'a uzywasz (o ile dobrze pamiętam freemill wczytuje natywne pliki z Rhino) ale problemy moga być na każdym etapie tego łańcucha.
Piszesz, że wymiary są zachowane, a potem że "w dalszym ciągu nie są zachowane". To na jakim etapie gubią się wymiary?
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
STl-a używam bo tak mi koledzy podpowiedzieli. Ale tak jak mówisz rhino(stl)+freemill(xyz)+stepcnc+frezarka. Żeby było śmiesznie to rhino i fremill pokazują prawidłowe wymiary program do obsługi frezarki też. Za to podczas frezowania wymiary się "gubią" i element wychodzi większy. Ostatnio narysowałem kulę o średnicy 10mm, rhino wskazał prawidłowy wymiar, fremill równieź pokazał kule o średnicy 10mm, step wskazał też kulę o średnicy 10mm a średnica kuli podczas symulacji wyszła 520mm.
robert
robert
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
WitamBbuli pisze:Musisz przejechać ręcznie np.100mm patrząc na wyświetlacz programu sterującego dowolną
osią.Zapewne oś przesunie się znacznie więcej.Winę ponosi zła ilość kroków na obrót wpisana do programu.
Tak też zrobilem. Ustawiłem oś x w pewnym punkcie zaznaczyłem pisakiem na kartonie i ręcznie przesynołem ją o 100 "jednostek" na skali osi "x" i wyszło prawidłowowo czyli 100 na 100.
robert