Rhino+drukowanie

Rhino 3D

Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Rhino+drukowanie

#1

Post napisał: kubus838 » 08 wrz 2014, 16:42

Witam
Czy może ktoś mi powiedzieć sposób na drukowanie w rhino. Nie chodzi o podłączenie zwykłej drukarki, chodzi o wydruk na taśmie papierowej o długości 15 000milimetrów i szerokości 600 milimetrów. Drukarka odpada. Ploter podłączyłem i z corela bardzo ładnie rysuje. W rhino niestety nie. Co trzeba zrobić aby ploter rysował w rhino?

robert




kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#2

Post napisał: kak » 08 wrz 2014, 20:37

Nigdy nie próbowałem czegoś takiego.
Ale zapewne warto zacząć od wybrania drukarki, wpisać rozmiary papieru i wybrać 1:1
Ewentualnie obrócić rysunek lub papier w ustawieniach.


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#3

Post napisał: kubus838 » 08 wrz 2014, 22:34

kak pisze:Nigdy nie próbowałem czegoś takiego.
Ale zapewne warto zacząć od wybrania drukarki, wpisać rozmiary papieru i wybrać 1:1
Ewentualnie obrócić rysunek lub papier w ustawieniach.
Ale ja to robie od soboty i nie moge wpaść na sposób aby "zmusić" ploter do rysowania. Niby dane do wydruku idą ale ploter nawet nie drgnie. Wiem, że coś robie źle ale nie wiem co.

robert


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1224
Rejestracja: 21 sie 2008, 17:46
Lokalizacja: Dania

#4

Post napisał: kak » 09 wrz 2014, 06:23

Driver do drukarki zainstalowany i bez konfliktów?
Moja normalna drukarka rysuje z Rhino. Nic specjalego nie robiłem.
Może grubość linii w Rhino jest wybrana za cienka, bo można wybrać.

W widoku z góry (Top View) w Rhino rysunek ma być widoczny, bo tak to tylko kreskę narysuje :-)
Już chyba więcej pomysłów nie mam.


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3083
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#5

Post napisał: dance1 » 09 wrz 2014, 09:06

wyeksportować do corela i wydrukować?
Może plik jest za duży? może ploter ma ograniczenia co do długości wydruku na raz? spotkałem się że max to były 2-3metry. (dokładnie nie pamiętam)
Jak drukuje z corela to ze sprzętem i sterownikiem wszystko ok, problem to plik do wydruku.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2273
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

#6

Post napisał: kubus838 » 09 wrz 2014, 11:06

kak pisze:Driver do drukarki zainstalowany i bez konfliktów?
Moja normalna drukarka rysuje z Rhino. Nic specjalego nie robiłem.
Może grubość linii w Rhino jest wybrana za cienka, bo można wybrać.

W widoku z góry (Top View) w Rhino rysunek ma być widoczny, bo tak to tylko kreskę narysuje :-)
Już chyba więcej pomysłów nie mam.
Moja drukarka też bez problemów drukuje z Rhino i tylko ją zainstalowałem. Jeszcze rzeczywiście przetrenuje grubości linni bo też mi sie pomysły kończą.
dance1 pisze:wyeksportować do corela i wydrukować?
Może plik jest za duży? może ploter ma ograniczenia co do długości wydruku na raz? spotkałem się że max to były 2-3metry. (dokładnie nie pamiętam)
Jak drukuje z corela to ze sprzętem i sterownikiem wszystko ok, problem to plik do wydruku.
Pewnie że można tak zrobić tylko nie mam tak dużej drukarki ale skoro mam ploter i pliki do rhino to chciałbym drukować z rhino - już nie kombinować. Papier ustawiam ręcznie i dla plotera i w rhino ten sam. No właśnie skoro drukuje z corela bez żadnych problemów to znaczy, że ploter zainstalowany jest prawidłowo i tylko coś jest nie tak z tym co rhino wysyła do plotera. Jak kolega wyżej zasugerował spróbuje pokombinować z grubościami linni ale i z marginesami może coś z tego wyjdzie.


robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Rhino 3D”