Renowacja tokarki B. Karger Berlin 0 17

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15
Posty: 72
Rejestracja: 08 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Elbląg

Renowacja tokarki B. Karger Berlin 0 17

#1

Post napisał: grzechu79 » 11 lis 2014, 13:43

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko ciężkie w wykonaniu

a w garażu -
TSA 16 http://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16- ... t51418.htm
G.Karger Berlin 0.17 http://www.cnc.info.pl/topics56/renowac ... t62253.htm

Tagi:

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3387
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#2

Post napisał: Zienek » 11 lis 2014, 15:56

Kawał dobrej roboty. W jakim stanie jest łoże? Czemu akurat takie retro remontujesz?


Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15
Posty: 72
Rejestracja: 08 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Elbląg

#3

Post napisał: grzechu79 » 11 lis 2014, 19:08

szukałem małej tokarki to garażu dla siebie do małych robótek za nie wielkie pieniądze i trafiło na nią:) a łoże było po renowacji , jak sprawdzałem u sprzedawcy to chodzi bez luzów i bez oporów na całej długości, reszta też pracuje bez zarzutów, ale jest do uzupełnienia, brakuje koła zębatego na śrubie od suportu poprzecznego żeby chodziło w automacie no i te koła zębate widoczne na pierwszym zdjęciu, gwintów na tym nie zrobie.
Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko ciężkie w wykonaniu

a w garażu -
TSA 16 http://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16- ... t51418.htm
G.Karger Berlin 0.17 http://www.cnc.info.pl/topics56/renowac ... t62253.htm

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3387
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#4

Post napisał: Zienek » 11 lis 2014, 22:02

To zaKamarz i już nie zakładaj tego Nortona tylko krokowca w jego miejsce, enkoder na wrzeciono, LinuxCNC i jazda.

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2696
Rejestracja: 08 gru 2009, 22:33
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

#5

Post napisał: syntetyczny » 11 lis 2014, 22:34

Gdzie wyrwałeś takiego grzmota? Sam szukam jeszcze jednej tokareczki dla siebie ;)
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot


Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15
Posty: 72
Rejestracja: 08 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Elbląg

#6

Post napisał: grzechu79 » 12 lis 2014, 08:13

Zienek pisze:To zaKamarz i już nie zakładaj tego Nortona tylko krokowca w jego miejsce, enkoder na wrzeciono, LinuxCNC i jazda.
całkowity koszt tego to ile by wyniósł, razem z tym nortonem enkoderem okablowaniem, programy itp?
syntetyczny pisze:Gdzie wyrwałeś takiego grzmota? Sam szukam jeszcze jednej tokareczki dla siebie ;)
z Łobżenicy koło Piły zakupiona w sierpniu
Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko ciężkie w wykonaniu

a w garażu -
TSA 16 http://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16- ... t51418.htm
G.Karger Berlin 0.17 http://www.cnc.info.pl/topics56/renowac ... t62253.htm

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3387
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#7

Post napisał: Zienek » 12 lis 2014, 10:25

To trzeba Kamara wywołać do tablicy, bo ja tokarki nie CNCowałem i nie znam kosztów specyficznych dla tokarki.

Silnik z driverem pewnie około tysiaka za jakieś 8 czy 12 Nm.
Odpowidnio mniej za posuw poprzeczny.
Komputer - 300?
Skrzynka sterownicza - 100?
Śruba kulowa rzędu 32x05 odpowiedniej długości z nakrętką(na posuw podłużny). Tutaj warto Kamara zapytać, gdzie się w śruby zaopatrywał.

Pewnie można spokojnie się w 3000 zmieścić przy większości nowych elementów. Ale to taki mój niezobowiązujący strzał.


zibi201
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 13 gru 2013, 20:07
Lokalizacja: Poznań

#8

Post napisał: zibi201 » 12 lis 2014, 11:37

U... widzę kolega coraz większy kaliber ściąga :D Ta czarna staruszka już za słaba?:P
To ta? http://olx.pl/oferta/tokarka-niemiecka- ... 6IHUF.html
Dużo to waży?


Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15
Posty: 72
Rejestracja: 08 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Elbląg

#9

Post napisał: grzechu79 » 12 lis 2014, 16:39

zibi201 pisze:U... widzę kolega coraz większy kaliber ściąga :D Ta czarna staruszka już za słaba?:P
To ta? http://olx.pl/oferta/tokarka-niemiecka- ... 6IHUF.html
Dużo to waży?
ta czarna to troche nie wypał był ale jest do ogarnięcia (ją trzymam w pracy, tam też sie przydaje:)) a "nowa" jest właśnie ta! i waży - nie wiem ile, wiozłem ją na przyczepce DMC 600 kg i ledwo co siadła, tak obstawiam 300 - 500 kg
Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko ciężkie w wykonaniu

a w garażu -
TSA 16 http://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16- ... t51418.htm
G.Karger Berlin 0.17 http://www.cnc.info.pl/topics56/renowac ... t62253.htm


Autor tematu
grzechu79
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 15
Posty: 72
Rejestracja: 08 mar 2013, 14:27
Lokalizacja: Elbląg

#10

Post napisał: grzechu79 » 04 gru 2014, 22:21

Ruszyła maszyna... :lol:

główny "problem" to taki: wrzeciono jest na tulejach ślizgowych i nie wiem czy można jej wstawić większe obroty?
Nie ma rzeczy niemożliwych - są tylko ciężkie w wykonaniu

a w garażu -
TSA 16 http://www.cnc.info.pl/topics56/tsa-16- ... t51418.htm
G.Karger Berlin 0.17 http://www.cnc.info.pl/topics56/renowac ... t62253.htm

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”