Realtime Ethernet w Linuxcnc
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 8
miki nie obraź się ale myślałem że ty takiej głupoty to nie napiszesz
mówię ci że dział to na tej samej zasadzie tylko system został inaczej pogrupowany.
tylko że w linuxcnc pozycja enkoderów leci do komputera i dlatego musi być połączenie czasu rzeczywistego i wtedy linuxcnc określa czy ma dać kopa przetwornikami cyfrowo analogowymi na silniki czy przyhamować aby uzyskać odpowiednią trajektorię , więc połączenie zwrotne do sterownika tez musi być czasu rzeczywistego
a w CSMIO/IP-A nie trzeba mieć połączenia czasu rzeczywistego bo w buforze sterownika siedzi trajektoria i sterownik sobie porównuje obecny stan enkodera z trajektoria i decyduje czy popędzić przetwornikiem cyfrowo analogowym silnik czy zahamować , wykonuje się to w pętli 1ms
Nic cudownego w tym niema i nie róbcie z tego magi bo zasada działania jest tak sama , równie dobrze taki sterownik linuxcnc mógłby działać pod machem gdyby kod macha był dostępny.
mówię ci że dział to na tej samej zasadzie tylko system został inaczej pogrupowany.
tylko że w linuxcnc pozycja enkoderów leci do komputera i dlatego musi być połączenie czasu rzeczywistego i wtedy linuxcnc określa czy ma dać kopa przetwornikami cyfrowo analogowymi na silniki czy przyhamować aby uzyskać odpowiednią trajektorię , więc połączenie zwrotne do sterownika tez musi być czasu rzeczywistego
a w CSMIO/IP-A nie trzeba mieć połączenia czasu rzeczywistego bo w buforze sterownika siedzi trajektoria i sterownik sobie porównuje obecny stan enkodera z trajektoria i decyduje czy popędzić przetwornikiem cyfrowo analogowym silnik czy zahamować , wykonuje się to w pętli 1ms
Nic cudownego w tym niema i nie róbcie z tego magi bo zasada działania jest tak sama , równie dobrze taki sterownik linuxcnc mógłby działać pod machem gdyby kod macha był dostępny.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2013, 01:22 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mach3 + CSMIO =

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Kolego dziabi3 rozumiem, że rolą dealera jest jak najczęstsze wymienianie – zachwalanie produktu firmy od której dostajesz tantiemy.
Zostało już nie raz dowiedzione, że Mach3 + CSMIO przegrywa z LinuxCNC + sprzęt różnych producentów.
Jest większy wybór – jakość nie gorsza i dużo taniej.
LinuxCNC jest tym czym chce jego użytkownik i może go zmieniać wedle własnej woli.
Tych którzy świadomie używają LinuxCNC nie uwiedziesz, więc czyż byś liczył na uwiedzenie nie zorientowanych sierotek.
A tak ogólnie, to ja kolegi do niczego nie namawiam, bo i tak nie ważne czym – najważniejsze, aby dzieci były zdrowe.
Pozdrawiam
Zostało już nie raz dowiedzione, że Mach3 + CSMIO przegrywa z LinuxCNC + sprzęt różnych producentów.
Jest większy wybór – jakość nie gorsza i dużo taniej.
LinuxCNC jest tym czym chce jego użytkownik i może go zmieniać wedle własnej woli.
Tych którzy świadomie używają LinuxCNC nie uwiedziesz, więc czyż byś liczył na uwiedzenie nie zorientowanych sierotek.
To tylko jeden z wielu mankamentów.dziabi3 pisze:gdyby kod macha był dostępny.
A tak ogólnie, to ja kolegi do niczego nie namawiam, bo i tak nie ważne czym – najważniejsze, aby dzieci były zdrowe.
Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jajca sobie robisz ?dziabi3 pisze:Urządzonklo ciekawe tylko cena troszkę odstraszająca
Cena jest porównywalna z twoim ulubionym sprzętem, tylko Macha i Windows nie trzeba dokupić ...
Natomiast co do zasady działania, to jesteś w kompletnym błędzie.
Dla LinuxCNC ten ethernetowy moduł jest takim samym urządzeniem peryferyjnym jak każde inne.
Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby serwa i enkodery szły po sieci a do tego jeszcze krokowce, PWM, czy inne bajery po LPT.
Jedno i drugie powinno sobie działać wspólnie i synchronicznie, bo wszystkim steruje w czasie rzeczywistym jeden program.
.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
To pytanie o testy EMC - czy robiliście ?
Mam parę doświadczeń z laboratorium gdzie kabel wkładaliśmy w urządzenie do generowania wysokiego napięcia ( 2000..5500V ). Badaliśmy CAN oraz Ethernet.
Nie ma cudów w zależności od programu wyładowań - na kilka-kilkanaście milisekund transmisje były blokowane.
Jak poradzi sobie w takiej sytuacji wasze urządzenie ? ( pytanie z gatunku co się stanie np. przy plaźmie) - no bo gdyby nie miało być jakiegoś kabla to by zwykły LPT z komputera wystarczył.
Mam parę doświadczeń z laboratorium gdzie kabel wkładaliśmy w urządzenie do generowania wysokiego napięcia ( 2000..5500V ). Badaliśmy CAN oraz Ethernet.
Nie ma cudów w zależności od programu wyładowań - na kilka-kilkanaście milisekund transmisje były blokowane.
Jak poradzi sobie w takiej sytuacji wasze urządzenie ? ( pytanie z gatunku co się stanie np. przy plaźmie) - no bo gdyby nie miało być jakiegoś kabla to by zwykły LPT z komputera wystarczył.
-
tuxcnc
jak jesteś taki cwany to opisz jak to dział , od kilku postów próbuję się czegoś dowiedzieć o tym urządzeniu ale widzę że dotychczas to tylko ja najwięcej w sferze domysłów opowiedziałem o waszym urządzeniu.
Czy tylko bronicie linuxa cnc bijąc pianę , więc proszę o jakieś konkrety a nie tylko pisanie że jest lepsze.
Proszę podaj mi też cenę tego sterownika tak abym mógł porównać do CSMIO/IP-S STEP DIR lub +/-10 i kilkanaście wejść i wyjść (mniej więcej takie same parametry)
hecza
kto i kiedy dowiódł że mach3 + csmio jest gorsze ??? od linuxcnc
Proszę o dowody ale w sakli masowej bo jedna maszynka lepsza na linuxie to nic w skali sprzedawanych urządzeń csmio
A za reklamę produktów CSMIO od CS_LAB dostaje przeważnie miesięcznie 10 tyś zł.
A tak poważnie ten kto miał kupić na forum to kupił już csmio więc to forum nawet nie stanowi 0.001% sprzedanych sterowników csmio więc takie teksty
są zabawne 
Proszę o konkrety na temat wszego urządzenia
jak jesteś taki cwany to opisz jak to dział , od kilku postów próbuję się czegoś dowiedzieć o tym urządzeniu ale widzę że dotychczas to tylko ja najwięcej w sferze domysłów opowiedziałem o waszym urządzeniu.
Czy tylko bronicie linuxa cnc bijąc pianę , więc proszę o jakieś konkrety a nie tylko pisanie że jest lepsze.
Proszę podaj mi też cenę tego sterownika tak abym mógł porównać do CSMIO/IP-S STEP DIR lub +/-10 i kilkanaście wejść i wyjść (mniej więcej takie same parametry)
hecza
kto i kiedy dowiódł że mach3 + csmio jest gorsze ??? od linuxcnc
Proszę o dowody ale w sakli masowej bo jedna maszynka lepsza na linuxie to nic w skali sprzedawanych urządzeń csmio
A za reklamę produktów CSMIO od CS_LAB dostaje przeważnie miesięcznie 10 tyś zł.
A tak poważnie ten kto miał kupić na forum to kupił już csmio więc to forum nawet nie stanowi 0.001% sprzedanych sterowników csmio więc takie teksty
Kod: Zaznacz cały
zachwalanie produktu firmy od której dostajesz tantiemy

Proszę o konkrety na temat wszego urządzenia
Mach3 + CSMIO =

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Nie wiem czy jestem aż tak cwany jak to sobie wyobrażasz, ale Ty ewidentnie jesteś moim przeciwieństwem w tej kwestii.dziabi3 pisze:tuxcnc
Wszystko o co pytasz zostało już napisane w tym wątku.
Po co mam to jeszcze raz pisać, skoro Ty nie czytasz ?
Więc tylko kilka słów :
Kolega micges podał ceny i opisał zasadę działania.
Wkleił też link do filmu na YouTube, gdzie sobie śmiga płyta bazowa z końcówką mocy (!!!) dla dwóch serw DC 400 W.
To zestaw wystarczający na przykład dla plotera plazmowego.
Koszt gratów 250 USD (dwieście pięćdziesiąt dolarów USA).
Za te pieniądze możesz sobie kupić licencje na Windows + Mach i pojeździć w wyobraźni.
Przestań już robić z siebie idiotę, bo to naprawdę nudne się robi.
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Paradne....- kolego dziabi3, czy sfera domysłów to jakaś nowa nauka ścisła ??? - no iiiii to urządzenie nie jest nasze – też musimy go sobie dopiero kupić.dziabi3 pisze:tylko ja najwięcej w sferze domysłów opowiedziałem o waszym urządzeniu.
Kolega micges podał nam krótką informację wstępną – i tyle.
Kolega jako dogłębny teoretyk może poprosić firmę o egzemplarz do testów i po, ogłosi nam wszelkie parametry, plusy i minusy (zobaczymy co na to odpowie producent).
Wszelkie inne kwestie były już omawiane i jeśli kolega cierpi na pomroczność jasną to niech sobie sam poszuka.
Jeżeli koledze informacje free nie wystarczają, to zadania do wykonania niech kolega zadaje sam sobie.
To uprawianie spamu reklamowego jest już nudne i zaśmieca przejrzystość wątków - nic do nich nie wnosi.
-
Jakże przepastne wypowiedzi a ile w nich wartościowych treści opisującej urządzenie.
Po tych wypowiedziach zaczynam dostrzegać jaki błąd w życiu zrobiłem i ile dni straciłem używając macha.
tuxcnc - nie martw się na pewno większym idiotą niż ty nie zostanę , więc korona nadal będzie należeć do ciebie
hecza - dużo wniosłeś do tematu naprawdę dużo aż głowa mi pęka od natłoku informacji
wiesz że chętnie kupiłbym takie urządzenie do testów bo mnie spokojnie stać za kasę z reklamowania CSMIO
szkoda czas tracić na pisanie z wami papa dziewczynki
Po tych wypowiedziach zaczynam dostrzegać jaki błąd w życiu zrobiłem i ile dni straciłem używając macha.

tuxcnc - nie martw się na pewno większym idiotą niż ty nie zostanę , więc korona nadal będzie należeć do ciebie
hecza - dużo wniosłeś do tematu naprawdę dużo aż głowa mi pęka od natłoku informacji
wiesz że chętnie kupiłbym takie urządzenie do testów bo mnie spokojnie stać za kasę z reklamowania CSMIO
szkoda czas tracić na pisanie z wami papa dziewczynki

Mach3 + CSMIO =