Pytanie techniczne SprutCAMA

Sprut CAM

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:07
Lokalizacja: Toruń

Pytanie techniczne SprutCAMA

#1

Post napisał: habit_m_ » 10 mar 2011, 08:13

Mam pytanie, gdzie po wgraniu modelu płaskorzeźby do sprutcama można ustawić jej rozmiar. Szukam szukam, poradniki czytam ale niemogę tego znaleźć. Prostej funkcji skalowania.

maciej staniszewski

ps. narazie wkraczam w tajniki programowania cnc po omacku, ale chyba ten program najbardziej przypadł mi do gustu ze względu na prostotę, chyba że koledzy polecają coś jeszcze.



Tags:


Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 251
Rejestracja: 03 gru 2007, 15:46
Lokalizacja: Silesia

#2

Post napisał: Cooper » 14 mar 2011, 14:46

A która wersja kolego
Sprut CAM 4 czy 7 i jak wersja softu


Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:07
Lokalizacja: Toruń

#3

Post napisał: habit_m_ » 14 mar 2011, 21:14

Sprutcam.V.4.1.2.PL, mam jeszcze taki ale jeszcze nieinstalowałem SprutCAM_2007.5.50, nie wiem czy to jest nowszy. A o co chodzi z tym softem?


Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 251
Rejestracja: 03 gru 2007, 15:46
Lokalizacja: Silesia

#4

Post napisał: Cooper » 15 mar 2011, 09:27

Hey

Już nie pamiętam jak to było w 4, chyba było podobnie i były wersje Lathe, Machinist, Universal, Expert.

Mniejsza z tym

By wejść w opcje skalowania, obracania i przesuwania modelu musisz zrobić tak:

Zaimportuj sobie model i klikaj jak idzie

Obrazek

Obrazek

i powinno być dobrze :mrgreen:


Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:07
Lokalizacja: Toruń

#5

Post napisał: habit_m_ » 15 mar 2011, 20:16

Nie no pisałem, że skalowanie mam opanowane, ale tam można tylko skalować cały model, a ja bym chciał zrobić coś takiego, mam np. model wymiary 100x200x20, a chce nie przeskalować wszystkiego tylko np. wymiar X i Y, a wysokość ma zostać taka sama. Albo z ręki wpisać wymiary modelu. I tego nie mogę zrobić, bo tam skaluje sie cały obiekt proporcjonalnie.


Cooper
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 251
Rejestracja: 03 gru 2007, 15:46
Lokalizacja: Silesia

#6

Post napisał: Cooper » 17 mar 2011, 09:09

Z tego co wiem SprutCAM nie ma funkcji skalowania obiektu z pominięciem proporcjonalności zaimportowanego obiektu.
Takie zabawy to w CADzie w którym robiono projekt.


Autor tematu
habit_m_
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 329
Rejestracja: 07 lut 2010, 13:07
Lokalizacja: Toruń

#7

Post napisał: habit_m_ » 17 mar 2011, 11:37

To dupensja :mad:

maciek

[ Dodano: 2011-03-17, 12:28 ]
Jaki w sprut Camie należy wybrać postprocesor aby mach 2 wciągnął ten program?


zbyk
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 15 mar 2011, 19:05
Lokalizacja: kutno

#8

Post napisał: zbyk » 17 mar 2011, 14:49

jeśli chodzi o 7 to moim skromnym zdaniem jedna z najbardziej stabilnych wersji to 7 kompilacja 1.2 rev 41805. nowsze generują jak narazie błędy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Sprut CAM”