Pytania laika

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Zbych07
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Zbych07 » 01 sie 2006, 13:33

senio pisze:Jeśli o te małe tokarki zadbamy i będziemy je użytkowali zgodnie z przeznaczeniem (tworzywa sztuczne i metale kolorowe) , a nie będziemy wymagali od nich tego do czego nie zostały stworzone działają jak trzeba.
Masz rację, tyle żę z aluminium i tworzyw sztucznych ( tych dostępnych ) to Horus silnika turboodrzutowego raczej nie zrobi :???:

Tagi:

Awatar użytkownika

senio
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: senio » 02 sie 2006, 22:12

Zbych07 pisze:Masz rację, tyle żę z aluminium i tworzyw sztucznych ( tych dostępnych ) to Horus silnika turboodrzutowego raczej nie zrobi :???:
Pisałem to w z myślą że nie wszystkim musi odpowiadać masywniejsza konstrukcja, choć mocno przestarzała i w pełni ręczna. Nie chciał bym tego robić co robię kręcąc wajchami bez przerwy bo bym się zajechał. A z tym do czego te tokarki zostały stworzone wszystkie ich funkcje działają dobrze i dokładnie. Tylko tyle. Pomijam gwinty bo są podobno nie dokładne ale nie sprawdzałem jeszcze tego.

Autor tematu
Horus
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Horus » 02 sie 2006, 23:32

Tokarka o ktorej wczesniej pisalem to Opti D 180x300
http://www.optimum-machines.com/product ... index.html

Niestety odpada, bo podzialke ma co 0,25mm zamiast co 0,1mm oraz brak podzialki kontowej do toczenia stozkow :-(

Edit:
Spojrzcie na to:
http://www.bernardo.at/sitex/index.php/ ... 300_V.html

Cena to jakies 550 Euro Netto.

Rzecz ktora mnie interesuje, to jaka jest roznica miedzy "Centre height 90 mm" a "Circulation diameter 180 mm" Co jest co?
Tylko nieliczni przez swa wytrwalosc osiagaja perfekcje...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”