Z tego co pamietam, jest w machu cos takiego jak modbus i z tego co przeczytalem wynikalo iz jest to jakis konkretny protokol komunikacji umozliwiajacy podpiecie dodatkowych wejsc/wyjsc za posrednictwem portu szeregowego, ale glowy sobie za to uciac nie dam.jarekk pisze: W machu aby podłączyć inne urządzenie należy napisać plugin ( jest do tego SDK, przykłady i nieco dokumentacji). Jestem w trakcie budowy takiego urządzenie ( projekt komercyjny dla Step2Cnc ).
EDIT: myslalem o zbudowaniu czegos takiego :
http://www.homanndesigns.com/ModIO.html
oczywiscie przy obecnym kursie dolara mialoby to aspekt raczej hobbystyczny

Leoo pisze: Nieźle Koledze idzie. Proszę kontynuować. Może zamiast gnębić matematykę, lepiej ściągnąć kompilator wyższego rzędu np. Basic albo C? Kiedy możemy spodziewać się działającego projektu? Faktycznie to bułka z masłem!!!
Ehhh Leoo, widze, ze latwiej Ci coraz smieszniejsze ataki przypuszczac niz odpowiedziec na konkretnie pytanie, az dziwne bo jestes tu osoba ogolnie szanowana i zawsze mialem wrazenie, ze wiesz o czym piszesz.
Oczywiscie kod mozna napisac w C, ale pewnie i tak bedzie musialabyc jakas biblioteka z procedurami wielobajtowego dzielenia bo tego nie ma sprzetowo zrealizowanego w procku. Wiec w czym bys nie pisal i tak jakis kod bedzie to musial zrealizowac, wiec czy go wrzuce w postaci procedury w assemblerze czy dodam w postaci biblioteki w naglowku to jest w zasadzie bez znaczenia. Tak czy owak trzeba zapakowac odpowiednie komorki dzielna i dzielnikiem i wywolac odpowiednia procedure. Komentowac smiesznosci stwierdzenia "gnebic matematyke" w odniesieniu do prostego mnozenia i dzielenia nie bede, dla Twojego dobra.
Ja osobiscie na AVRy pisze w assemblerze jakos bardziej go czuje jest dla mnie czytelniejszy (glownie chodzi o kwestie zasobow, ktore sa dosc ograniczone w uC), ale jesli ktos woli pisac w innym jezyku to jego sprawa, mozliwe, iz bedzie lepiej.
Co do bulki z maslem, to faktycznie jest bulka z maslem i pisania kodu na jeden wieczor, to co wyzej wkleilem powstalo w 10 min. Jezeli dla Ciebie taki prosty program jest wyzwaniem, to faktycznie dobrze, ze przestales pakowac wszedzie procki, bo trzeba sobie ograniczac stres w zyciu. Program jest bardzo prosty, wiekszosc roboty jest odwalona sprzetowo... cala nasza praca polega zapakowaniu rejestrow odpowiednimi wartosciami, na ktorych wyliczenie mamy mase czasu. Jezeli Leoo masz cos konstruktywnego do powiedzenia prosze bardzo, mozemy podyskutowac, natomiast na Twoje 'zaczepki' odpowiadac juz nie bede.
Jesli by, ktorys z kolegow zdecydowal sie jednak na pisanie tego i mial jakies problemy smialo mozna do mnie pisac w miare mozliwosci pomoge.