Przygotówka - Baza


Autor tematu
polkos
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 96
Rejestracja: 12 sty 2018, 19:24

Przygotówka - Baza

#1

Post napisał: polkos » 29 kwie 2018, 15:56

Mam taką oto część, próbuje ustawic przygotówkę i zero detalu. W jaki sposób ustawić Przygotówka - Baza?
Jeśli próbuje ustawić w pierwszej kolejności przygotówkę nie mam dojścia do opcji <cylinder> tylko sama kostka, ustawiam więc na kostkę, ustalam bazę i w tym momencie pojawia się już pole wyboru z opcją <cylinder> tyle tylko że program wstawia cylinder /przygotówkę/wzdłuż osi Z a u mnie oś Z jest prostopadła do osi detalu /zdjęcie/.
Załączniki
cam.jpg



Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 251
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Przygotówka - Baza

#2

Post napisał: djronin » 29 kwie 2018, 23:48

Narysuj przygotówkę na modelu i podczas wyciągania szkicu odznacz opcję scal wynik.
Obrazek

Następnie zmień przezroczystość dla nowej bryły.
Obrazek

A podczas definiowania przygotówki w SolidCamie wybierz opcję model 3d
Obrazek
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1228
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przygotówka - Baza

#3

Post napisał: Steryd » 30 kwie 2018, 10:26

Albo zrób złożenie części z przygotowka, i zapisz jako część.

Dodane 1 minuta 42 sekundy:
Można też wstawić drugą bazę MAC do ustawienia walca, tak chyba będzie najszybciej.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
polkos
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2
Posty: 96
Rejestracja: 12 sty 2018, 19:24

Re: Przygotówka - Baza

#4

Post napisał: polkos » 30 kwie 2018, 18:51

Dzięki wszystkim


Roszek
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 01 lis 2018, 12:29

Re: Przygotówka - Baza

#5

Post napisał: Roszek » 18 lis 2018, 21:09

ale nie może być tak aby program nie miał mozliwości zwykłego wstawienia przygotówki!!

Awatar użytkownika

djronin
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 251
Rejestracja: 22 kwie 2011, 01:19
Lokalizacja: Edinburgh

Re: Przygotówka - Baza

#6

Post napisał: djronin » 18 lis 2018, 21:47

Roszek pisze:
18 lis 2018, 21:09
ale nie może być tak aby program nie miał mozliwości zwykłego wstawienia przygotówki!!
To nie jest tak że program nie ma tej opcji, tylko że wałek można utworzyć tylko równolegle do osi Z jak to ma miejsce w tokarce.. Użytkownicy frezarek z 4tą osią muszą uciec się do innych metod aby uzyskać ten sam efekt co na tokarce.
...Programowanie ma to do siebie, że urzeczywistnienie nawet najbardziej
oczywistego pomysłu jest znakomitą definicją słowa "frustracja"...


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 548
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Przygotówka - Baza

#7

Post napisał: Pneumokok » 19 lis 2018, 19:36

Ostatnio przez przypadek wpadłem na inne rozwiązanie:
Stwórz bazę w osi detalu z osią Z wzdłuż osi detalu (tak jakby robota była robiona na tokarce) i to względem tej bazy stwórz przygotówkę 'cylinder'. Wtedy osie przygotówki i detalu się pokryją. Następnie stwórz bazę tak jak pokazałeś na zdjęciu i już względem niej rób ścieżki. Na symulacji wtedy będzie ładnie wszystko działało :). Raz zdarzyło mi się tego używać tego sposobu jak miałem zrobić coś na walcu na frezarce 3osiowej.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1228
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przygotówka - Baza

#8

Post napisał: Steryd » 19 lis 2018, 19:40

ale czytałeś mój post?
Można?
Morzna!!!


Pneumokok
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 548
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Przygotówka - Baza

#9

Post napisał: Pneumokok » 19 lis 2018, 20:35

Racja, nie doczytałem :]
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SolidCAM”