Przeróbka tokarki na CNC

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.

Moderatorzy: pitsa, Piotrjub, pukury, kamar, easy2002, IMPULS3, 251mz, WZÓR, gmaro, MODERATORZY


Autor tematu
tytustytus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 23 lip 2015, 07:06
Lokalizacja: WLKP

Przeróbka tokarki na CNC

#1

Post napisał: tytustytus » 04 lis 2016, 10:11

Witam wszystkich,
planuje przebudowę tokarki na CNC jednak mam do jedno pytanie:
Planuje zastosować Linux-a wraz z NGCGUI do szybkiego pisania programów, tylko pytanie moje dotyczy nacinania gwintów.

Czy do nacinania gwintów konieczny jest enkoder ponieważ nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej odpowiedzi. Jeśli tak to w jaki sposób Linux wykorzystuje sygnały wejściowe z takiego enkodera?
Kolejne pytanie to czy konieczny jest enkoder czy wystarczy czujnik indukcyjny impulsowy z koła tokarki?

Planuje wykorzystać płytę główną SSK-MB2

Pozdrawiam



Tags:

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#2

Post napisał: adam Fx » 04 lis 2016, 12:59

Oczywiście bo linuxcnc musi zgrać obroty z posuwem.
Ja zawsze dawałem enkoder czy to DiY czy fabryczny
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3139407.html
https://www.cnc.info.pl/topics54/enkode ... t46329.htm
https://www.cnc.info.pl/topics12/enkode ... t75059.htm
Potrzeba A B i index ... Tak ok 60 -100 imp. Jest ok ... Linux się wyrobi a jednocześnie nie ma błedu w wyniku spadku obr. W chwili skrawania
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
tytustytus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 23 lip 2015, 07:06
Lokalizacja: WLKP

#3

Post napisał: tytustytus » 04 lis 2016, 13:33

Witam i dziękuję za odpowiedź,
chciałbym jeszcze doprecyzować sprawę czujnika indukcyjnego zamiast enkodera, czyli jeśli dobrze rozumie to to mogę zastosować trzy czujniki - jeden na kanał A jeden na kanał B oraz jeden jako sygnał Index. Tylko teraz pytanie jak ma wyglądać generowanie sygnałów przez czujniki?
Rozumie że tak jak klasyczny enkoder najpierw pojawia się sygnał jednego czujnika a następnie z drugiego, a co z sygnałem Index? pojawia się on raz na obrót jednak do czego on służy?

Czy po ustawieniu w StepConfie wejść jako enkoderowe konieczne są dodatkowe modyfikacje? Czy po użyciu NGCGUI i ustawieniu nacinania gwintów konieczne będą jakieś dodatkowe modyfikacje?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2365
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: clipper7 » 04 lis 2016, 14:31

tytustytus pisze:najpierw pojawia się sygnał jednego czujnika a następnie z drugiego, a co z sygnałem Index? pojawia się on raz na obrót jednak do czego on służy?
Klasycznie, sygnały A i B są przesunięte w fazie o 90 st (umożliwia to uzyskanie informacji o kierunku obrotów), sygnał Index jest generowany raz na obrót i służy np. za rodzaj referencji.
Jeżeli kol. adam Fx napisał, że liczba impulsów powinna wynosić 60-100, a Ty chcesz zastosować czujniki indukcyjne, to musisz je pobudzić 60-100 razy na 1 obrót, indeksowy 1 raz.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#5

Post napisał: adam Fx » 04 lis 2016, 15:02

tytustytus pisze:Rozumie że tak jak klasyczny enkoder najpierw pojawia się sygnał jednego czujnika a następnie z drugiego, a co z sygnałem Index?
Marek odp. w pierwszym poście https://www.cnc.info.pl/topics89/nutol- ... c&start=10
tytustytus pisze:Czy po ustawieniu w StepConfie wejść jako enkoderowe konieczne są dodatkowe modyfikacje? Czy po użyciu NGCGUI i ustawieniu nacinania gwintów konieczne będą jakieś dodatkowe modyfikacje?
w wersji podstawowej powinno działać potem możesz tylko upiększać NGCGUI pod swoje widzimisię
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
tytustytus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 4
Posty: 15
Rejestracja: 23 lip 2015, 07:06
Lokalizacja: WLKP

#6

Post napisał: tytustytus » 04 lis 2016, 18:49

Kolego clipper7 mam pytanie. A co w przypadku gdy te obroty będą większe niż 100 lub mniejsze od 60 czy zliczanie rowniez będzie działało poprawnie? Planuje umieścić trzy czujniki indukcyjne wyzwalanie blaszką obracajacą się razem z kołem tokarki. Z tym że sygnały A i B będą następowały po sobie a sygnał index na końcu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2365
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: clipper7 » 04 lis 2016, 19:12

tytustytus pisze:A co w przypadku gdy te obroty będą większe niż 100 lub mniejsze od 60 czy zliczanie rowniez będzie działało poprawnie?
A co obroty mają wspólnego z rozdzielczością enkodera ?
tytustytus pisze: Planuje umieścić trzy czujniki indukcyjne wyzwalanie blaszką obracajacą się razem z kołem tokarki. Z tym że sygnały A i B będą następowały po sobie a sygnał index na końcu.
Wtedy rozdzielczość będzie wynosić 1/obrót, zamiast 60-100 (trzymajmy się tych wartości). Sygnały A i B mają być przesunięte o 90 st., a nie następować jedne po drugim.
Wygoogluj sobie zasady pracy enkodera lub zajrzyj np.tu:
https://www.pmdcorp.com/resources/articles/16
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 3814
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

#8

Post napisał: adam Fx » 04 lis 2016, 20:56

tytustytus pisze:A co w przypadku gdy te obroty będą większe niż 100 lub mniejsze od 60 czy zliczanie rowniez będzie działało poprawnie
obroty wrzeciona mogą być oczywiście mnijże ale większe jedynie do pewnej granicy ( tzn. tyle kHz ile łyknie LPT) jednak przy takiej wartości imp. jak podałem to obroty w czasie gwintowania nie przekraczają pewnych wielkość no chyba ze kotuś gwintuje na 2000 :)

jeśli sygnał będzie za rzadki tzn. dasz zamiast kilkudziesięciu tylko kilka imp. to będziesz miał błąd na pierwszych nitkach zwoju gwintu (szczególnie tych o większych średnicach) .

Bo gdy "enkoder" ma tylko 1 imp. to mamy taka sytuacje: wrzeciono wiruje sprzęga się posuw i wszytko gra jednak nóż trafi na materiał i nieznacznie zmieniają się obroty ale linux cnc dostanie o tym info dopiero po jednym pełny obr. a jeśli masz więcej imp. to linuxcnc może zareagować niemalże od razu.

Chyba nie specjalnie poczytałeś forum pod kątem enkodera ... to wszytko już było na forum
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1579
Rejestracja: 11 wrz 2008, 15:04
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: Andrzej 40 » 05 lis 2016, 00:21

adam Fx pisze: obroty wrzeciona mogą być oczywiście mnijże ale większe jedynie do pewnej granicy ( tzn. tyle kHz ile łyknie LPT) jednak przy takiej wartości imp. jak podałem to obroty w czasie gwintowania nie przekraczają pewnych wielkość no chyba ze kotuś gwintuje na 2000 :)
To zastrzeżenie w przypadku typowej tokarki, moim zdaniem, jest trochę na wyrost. Przyjmując te 60 imp/obrót i obroty 60/min otrzymujemy impulsy o częstości 60 Hz. Przy 2000 obr/min otrzymamy 2kHz. To dużo poniżej częstotliwości przenoszonych przez LPT, zakładając że do tego sympatycznie dla kształtu impulsów będzie przenoszenie również wyższych harmonicznych. Nie powinno być problemu nawet przy podwojeniu - 120imp/obr.


vicdoc
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 90
Rejestracja: 24 mar 2012, 01:21
Lokalizacja: k-k

#10

Post napisał: vicdoc » 05 lis 2016, 00:37

60/min to jest 1Hz 2000/min to jest 33,33333333333333Hz
1Hz to 1 imp/s.
Jak nie wiesz co zrobić, zapytaj

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”