Przeróbka tokarki do drewna na tokarke do aluminium

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
polip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:10
Lokalizacja: Wroc?aw

Przeróbka tokarki do drewna na tokarke do aluminium

#1

Post napisał: polip » 29 sie 2006, 22:32

Witam
Kupiłem dzisiaj stelarzyk do tokarki do drewna B & D D994
Moim głównym zamysłem jest przeróbka tego stelaża na tokarke do aluminium.
Mam kilka pytań :
- 1 . Jak w miare prosty sposób wykonac samemu stół ten do montarzu nozy posów do przodu i w bok ( urzywająć śrub pociągowych).
- 2. Jakiego silnika elektrycznego urzyć ( chce zastosować płynną regulacje ) . Silnik musi być mały ale wmiare mocny .
Jezeli projekt sie uda w przyszłości chciałbym wbudowac do tego posów mechaniczny .
Nie bede ukrywał ze cos juz tam sobie uroiłem w głowie ale prosze o rade fachowców.
---- Wszelkiego rodzaju porady ze nie warto w to pakowac pieniędzy i lepiej kupić gotowa tokarke mnie nie interesuja chce zrobić coś samemu i mieć z tego satysfakcje :)
----Dokładnośc wyrabianych detali nie musi byc aż tak dokładna ma byc to poprostu mała domowa tokareczka .
CO RADZICIE ? ? ?

[ Dodano: 2006-08-29, 22:32 ]
Wielkie sorki za błędy :)



Tagi:

Awatar użytkownika

skoti
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1743
Rejestracja: 28 gru 2004, 23:56
Lokalizacja: Rybnik

#2

Post napisał: skoti » 29 sie 2006, 23:54

Było by fajnie jakbys zapodal jakiś link do zdjęć z owa bestia B & D D994 :)
Bo nie wszyscy na tym forum orientują sie jak to wygląda.
polip pisze:2. Jakiego silnika elektrycznego użyć ( chce zastosować płynną regulacje ) . Silnik musi być mały ale wmiare mocny .
Do czego ma być ten silnik ? Do wrzeciona czy posuwu.
Jeśli chodzi o płynna regulacje obrotów to masz dwie opcje :
silnik AC z falownikiem - koszt dosc fajny :cool:
silnik DC w miarę łatwa realizacja regulacji obrotów ale moce kiepskie
Jeśli sinik ma być do posuwów to albo krokówka albo serwo.


Autor tematu
polip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#3

Post napisał: polip » 30 sie 2006, 08:54

Silnk ma słuzyć do obrotów a co do maszyny to zamieszcze fotki :)
Niemam tylko zabardzo pomysłu jak skonstrułować ten ala stół krzyzowy na którym mocuje sie noże do wykonania tego stołu chce urzyć sruby bociagowe z nakrętkami .
Jezeli przystosował bym ja do przeróbki na CNC to czy sterowanie takim urządzonkiem jest trudne ??
Pracowałem na CNC ( druciarka ) i mam kurs MEGA CAD :)
czy mozna ten program zastosowac do tokarki CNC .

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7579
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#4

Post napisał: bartuss1 » 30 sie 2006, 11:21

przeróbka stołu krzyzowego jest dośc prosta, może nawet lepiej kupić gotowy na allegro za te kilkaset zł i zamocować imak ?
wywalić pokrętła i wsadzić silniki krokowe - bezpośrednio albo na przekładniach
na wrzeciono - to ja bym za napęd dał koło pasowe zebate i pasek zebaty do silnika AC klatkowego 400V 1,1kW z obcym chłodzeniem i falownik - wtedy mozna sie pokusić o toczenie gwintów :)

mega CAD jak sama nazwa wskazuje jest programem CAD a nie CAM
do tokarki masz Mach 2 - prosty w obsłudze, jeden dzien i już (prawie) wszystko wiesz.


Autor tematu
polip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#5

Post napisał: polip » 30 sie 2006, 20:27

Stół krzyzowy chce zrobic sam ( taniej wyjdzie i bede miał taki jak potrzebuje )
A co do silnika i tego koła pasowego to masz bardzo dobry pomysł tylko falownik to droga impreza myslałem cos w stylu regulatora obrotów jakiejs prostej konstrukcji.
Wspominałem wczesniej ze ma to być solidna i tania konstrukcja wiec tego musze cie trzymać :)


candle
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 154
Rejestracja: 20 lis 2004, 01:22
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: candle » 03 wrz 2006, 01:31

silnik proponuje jednak ac, jednofazowy - bez falownika sie obejdzie - wystarczy sterowanie przez pare triak optotriak i sprzezenie zwrotne do generatorka na ne555, komparatora wyzwalanego napieciem zmiennym i to praktycznie wszystko
nim ktos zacznie krzyczec ze triakiem to moge sobie zarowke sciemniac, to takie informacje nie sa wyssane z palca tylko z not aplikacyjnych
http://www.st.com/stonline/products/lit ... n/3566.pdf


małysz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 121
Rejestracja: 02 mar 2006, 21:00
Lokalizacja: Maków podhalański

#7

Post napisał: małysz » 08 wrz 2006, 09:21

Kupiłem sobie tokarke do drewna i też w przyszłości zamiar przerobić ją na numerika. Obrotami wrzeciona tak bym się nieprzejmował. ja zastosuje silnik 2 biegowy + 3 stopniowe koła pasowe to daje 6 rodzajów obr. Zastanawiam sie tylko czy krokówki 1,89 Nm bedą sie nadawały do toczenia w drewnie ,bo na forum jest tendencja narzekania na te silniczki. :???:
PS podziekowania dla markompa za pomoc :wink:


Autor tematu
polip
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 11
Posty: 50
Rejestracja: 11 paź 2005, 21:10
Lokalizacja: Wroc?aw

#8

Post napisał: polip » 11 paź 2006, 10:20

To ma być prosta tokareczka słuzaca tylko do obrubki aluminium narazie chodzi mi o silnik który bedzie miał odpowiedna moc i bedzie cichy w miare bo bede tym pracował w domu :)
Jezeli ktoś ma taki śilnik do sprzedania to prosze o kontakt .


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1322
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#9

Post napisał: rynio_di » 11 paź 2006, 12:21

Sam za grosze bo w cenie 25-30 zł kup na giełdzie samochodowej pompę ogrodową jest tam silnik 800W a nawet 1,1kW o 2800obr /min pobierający 3,6A są ciche . Mają jednak dwie wady ,montaż kołnierzowy , i nie rozdzielone uzwojenie rozruchowe od roboczego,tzn że nie możesz zmieniać obrotów lecz po małej zabawie uda sie wyprowadzić czwarty przewód.Sam kupiłem takie dwa jeden do tokareczki drugi do frezarki jak jesteś zainteresowany mogę wrzucić fotki wszystko w trakcie motażu.

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3671
Rejestracja: 23 sie 2005, 13:27
Lokalizacja: zapytaj
Kontakt:

#10

Post napisał: gmaro » 11 paź 2006, 12:23

jak jesteś zainteresowany mogę wrzucić fotki wszystko w trakcie motażu.
jak możesz to wrzuć foty..
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”