Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Autor tematu
greg123stairs
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 19 sie 2016, 15:51
Lokalizacja: Mansfield

Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#1

Post napisał: greg123stairs » 18 lut 2019, 11:42

Witam, Jak w temacie. Maszyna stoi teraz pod Kvara 30 ale pada dysk i jest praktycznie juz teraz nie do odpalenia.
Jezeli ma ktos jakis pomysl jak uratowac maszyne, bede wdzieczny.
Maszyne wykorzystuje praktycznie jako ploter frezujacy a wiec przy instalacji nowego sterownika tylko interesowac mnie bedzie obsluga osi x y z oraz krancowki. Dobrze by bylo zeby mozna bylo obsluzyc dwa agregaty frezujace ale nie koniecznie.




boro76
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 76
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#2

Post napisał: boro76 » 20 lut 2019, 10:32

Próbowałeś zrobić kopie 1 do 1 programem do klonowania dysku i podmienić go na nowy, puki jeszcze działa.


Autor tematu
greg123stairs
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 19 sie 2016, 15:51
Lokalizacja: Mansfield

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#3

Post napisał: greg123stairs » 20 lut 2019, 12:32

No wlasnie juz przy probie startu wyskakuja bledy. Chyba juz za pozno


boro76
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 76
Rejestracja: 28 gru 2012, 20:48
Lokalizacja: sławno

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#4

Post napisał: boro76 » 20 lut 2019, 13:50

Jakie błędy wyskakują?
Dysk starego typu IDE/ATA plus przejściówka kosztują grosze, a programy do klonowania w pewnym stopniu potrafią sobie poradzić z błędami odczytu. wiec chyba warto spróbować bo koszt zmiany PLC będzie większy od wartości obrabiarki.


Autor tematu
greg123stairs
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 19 sie 2016, 15:51
Lokalizacja: Mansfield

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#5

Post napisał: greg123stairs » 20 lut 2019, 15:45

Mozesz wyslac jakis kontakt tel do siebie na email greg@123stairs.co.uk albo wyslij strzalke na +447456465253 to oddzwonie. Ja nie jestem komputerowcem ale troche mam pojecia. Mysle ze z Twoja pomoca mozna by uratowac maszyne. bylbym wdzieczny I prosze wiedz ze tez szanuje (doceniam) czyjs czas :)


Autor tematu
greg123stairs
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 25
Rejestracja: 19 sie 2016, 15:51
Lokalizacja: Mansfield

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#6

Post napisał: greg123stairs » 26 lut 2019, 17:11

Czy ktos moze mi pomoc w tym temacie?


Jasiek01
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 3
Rejestracja: 04 sie 2010, 10:53
Lokalizacja: Żmigród

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#7

Post napisał: Jasiek01 » 10 paź 2019, 15:03

Dobrym pomysłem jest zainstalowanie sterownika firmy CS-LAB (ok. 3000PLN brutto) i Mach3 lub Mach4. Ja Przerobiłem tak morbidellli Author 504. Wszystko tam jest fajnie opisane. Przy minimum wiedzy o prądzie można sobie zrobić świetną i tanią maszynę. Firma jest Polska i bardzo pomocna.
Jasiek01


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 11964
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Przerobka SCM 95L Tech na inne sterowanie, moze MACH

#8

Post napisał: kamar » 12 paź 2019, 17:16

Kol. Jasiek , na trzy posty, w dwóch wychwalasz sterownik określonej firmy. Reklamę na tym forum się wykupuje a nie szepta.
A poza tym jest to nieuczciwe wobec innych użytkowników, jeszcze nic na nim konkretnego nie zrobiłeś a polecasz.
Dokońcż maszynę , pokaz jak działa i jak pochodzi choć parę miesięcy to będziesz miał jakieś moralne prawo do zachwalania.
Tak to jesteś tylko nieudolnym spamerem.
:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”