Przeniesienie napedu

Autor tematu
streettuner
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Przeniesienie napedu

Post napisał: streettuner » 19 mar 2008, 17:00

Mam problem poniewaz chciałbym zrobić samochod zdalnie sterowany.Wykonałem przednia oś i kółka sie skręcają, problem z tyłem ponieważ chciałbym żeby naped nie był bezpośredni tylko żeby autko miało bieg. Chodzi o to żeby autko mogło sie toczyć (np.: po rozpedzeniu) bez koniecznosci obrotów silnika i żeby wtedy tylna oś(ta z kołami) nie stykała sie z zębatkami. Chce żeby poprze załączenia obrotów silnika zębatka poruszała sie i wtedy dopiero napedzała tylni wał, ale bez napiecia cofała sie (naprzykład mogła by być na spręzynie) i nie stykała z tylnim wałem. I mam pytanie jakie rozwiazanie zastosowac? Prosiłbym o jakis rysunek lub schemat.

Tagi:

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 19 mar 2008, 17:51

Kolega rozbierze samochodzik zabawkowy z napędem sprężynowym, taki który nakręca się poprzez pociągnięcie (jazdę) do tyłu. Tam jest sekret. Można oczywiście inaczej tzn. zastosować sprzęgło jednokierunkowe.

Autor tematu
streettuner

Post napisał: streettuner » 20 mar 2008, 10:19

Dobra już mniej więcej wiem jak to zrobić, tylko chciałbym wykonać sprzglo jednokierunkowe .Masz jakis schemat lub rysunek jak to mniej wiecej działa. Patrzyłem w necie i dośc drogo wychodzi kupno nowego, i zreszta musi pasowac do danej ramy a u mnie rame sam zrobiłem wiec i tak musze wszystko dostosowac pod swoje potrzeby.
http://bux.to/?r=streettuner <= proste zarabianie przez klikanie!

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Leoo » 20 mar 2008, 14:41

Zrobić można wszystko, problem jedynie w dostępie do maszyn i odpowiednich materiałów np. stali łożyskowej. Przykład sprzęgła jednokierunkowego znajdzie Kolega w tylnej piaście rowerowej. Chodzi o rower starszego typu, który hamował podczas kręcenia do tyłu.

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: diodas1 » 21 mar 2008, 16:15

Bardzo sprytny i prosty w działaniu mechanizm zastosowany jest w silniczku programatora pralki automatycznej. Dzięki niemu silniczek obraca się tylko w jedną stronę. Jeżeli ten mechanizm ulegnie uszkodzeniu silnik może obracać się w każdą stronę, zależnie od tego w którą akurat przypadkowo wystartuje.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 21 mar 2008, 18:10

kolego...czy kolega chce miniaturyzacji czy nie. Ile kolega chce wydac na takie sprzęgiełko?
Takie sprzęgła są stosowane np w kołowrotkach wędkarskich, są względnie miniaturowe,
A jednym z prostszych takich sprzęgieł to zębatka i zapadka
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

Autor tematu
streettuner

Post napisał: streettuner » 22 mar 2008, 11:42

Chciałbym wydac ok. 20zł na to sprzegło, ale nie jest to pewne poniewaz zaczalem sam robic (z dostepny czesci jakie miałem) przeniesiene na podstawie silniczka z zabawki, na razie wszystko działa. Dziekuje wszystkim za pomoc, szczegolnie Leoo.
http://bux.to/?r=streettuner <= proste zarabianie przez klikanie!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Modelarstwo”