Przeniesienie napędu, silnik 1500 a 3000
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tak, żebra na korpusie(nomen-omen radiatorywirtualnyjan pisze:Radiację? Czym to możesz poprzeć? Przez radiację idzie na pewno mniej ciepła niż przez konwekcję...

Tyle tylko że nie jest on już tak krytyczny jak w silnikach bez żeber.
Ale fakt, że w dzisiejszych bardzo wysilonych, kompaktowych, dużo mniejszych niż ciężkie niegdysiejsze silnikach jest on bardziej niezbędny..
Kilka lat używałem starszego typu silnika 2,2kW Y/Δ bez wentylatora który został zdjęty (w cyklu podobnym do S4~50%) i jakoś specjalnie się nie grzał, ani nie spalił...

jak widać pokrywy są tu o wiele cieplejsze od żeber(i prawidłowo)
Ten wentylator na zdjęciu (zdjęcie jednego z naszych kolegów) nie jest dedykowany (tu są dedykowane do różnych silników https://www.google.pl/search?q=obce+ch% ... 25&bih=902 ) tylko popularny(i tani!) 200V na przykład tego typu, z własnym wyłącznikiem, podpięty pod np główny wyłącznik maszyny

Został przykręcony do kaptura fabrycznego wentylatora (zwrócić uwagę na zgodność kierunku przepływu by się wzajemnie nie znosiły) i wspomaga lub zastępuje oryginalny mający bardzo mała sprawność przy bardzo małych obrotach silnika.
W mojej starej frezarce na przykład zastosowałem typowy wentylator kanałowy(100m3/min) podobnej do silnika(600W/DC) średnicy,

który o wiele wydłużył mi czas efektywnej pracy silnika (oryginalnie S6) przy np planowaniu głowicą Φ50 stali (silnik bez obcego się dość mocno wtedy grzał) .
W tokarce mam silnik z fabrycznym obcym chłodzeniem podpięty pod włącznik główny.

Obce niezależne chłodzenie ma jeszcze tę zaletę, że może chłodzić silnik w przerwach w pracy, i zawsze bardzo namawiam kolegów do ich stosowania w swoich silnikach nawet bez sterowania falownikiem...
pozdrawiam,
Roman
Roman